Κατάργηση της αγρανάπαυσης για το 2024 ζητούν τα κράτη-µέλη

Διστακτική εμφανίζεται η Κομισιόν

Ευελιξία για την εφαρμογή των προτύπων για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης και για το έτος 2024 ζητά από την Κομισιόν μια σειρά κρατών-μελών. Μάλιστα, και προκειμένου να πείσουν την Επιτροπή να δώσει το πράσινο φως, τα κράτη-μέλη εστιάζουν μόνο στο πρότυπο Καλών Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Πρακτικών (ΚΓΠΚ 8), προτείνοντας εναλλακτική λύση για τη μερική εφαρμογή του.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας στις 20 Νοεμβρίου, η Ελλάδα, μαζί με άλλα δέκα κράτη-μέλη, συνυπέγραψε το έγγραφο της Γαλλίας για μερική εφαρμογή των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 για το 2024.

Εναλλακτική πρόταση

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Γαλλία προτείνει αφαίρεση της υποχρέωσης καθορισμού γης υπό αγρανάπαυση. Διατηρεί, όμως, την εφαρμογή φιλικών προς τη βιοποικιλότητα πρακτικών, όπως τη χρήση καλλιεργειών που δεσμεύουν άζωτο για το 7% της καλλιεργούμενης έκτασης. «Η επιλογή αυτή αποτελεί εναλλακτική λύση στην ανανέωση προηγούμενων παρεκκλίσεων, χωρίς επομένως να τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμμόρφωση με τις διατάξεις του άρθρου 148 του Κανονισμού 2021/2115 της ΕΕ», επισημαίνει η γαλλική αντιπροσωπεία.

Υπενθυμίζεται ότι, για το έτος 2023, η Επιτροπή έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη –προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να περιοριστεί η αβεβαιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων– να αξιοποιήσουν τις παρεκκλίσεις από τα πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ) 7 και 8. Το ΚΓΠΚ 7 αφορά την «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη, εκτός από καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό», ενώ η πρώτη απαίτηση του προτύπου ΚΓΠΚ 8 αφορά το «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία», σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ σχετικά με την αιρεσιμότητα του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 για την κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων για την ΚΑΠ 2023-2027.

Βάσει των παρεκκλίσεων για το έτος 2023, οι δικαιούχοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την αμειψισπορά (ΚΓΠΚ 7), ενώ μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη γη υπό αγρανάπαυση, στο πλαίσιο της πρώτης απαίτησης του ΚΓΠΚ 8, για την παραγωγή τροφίμων.

Τώρα, τα κράτη-μέλη εξηγούν ότι είναι σημαντικό να δοθούν και πάλι ευελιξίες στους δικαιούχους παραγωγούς. «Η παρούσα πρόταση καθιστά δυνατή τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με πρακτικές ευνοϊκές για τη βιοποικιλότητα, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού των ευρωπαϊκών αγροκτημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τους περαιτέρω αυξημένους κινδύνους το 2023 που επιβαρύνουν την επισιτιστική ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς η καλλιεργητική περίοδος για το 2024 έχει ξεκινήσει», σημειώνουν.

«Θα το δούμε», απαντά η Επιτροπή

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δεσμεύθηκε να εξετάσει όχι μόνο την πρόταση, αλλά και τις «επιπτώσεις της», όπως είπε, όσον αφορά το εισόδημα των παραγωγών, την κατάσταση της αγοράς και άλλα. Εξήγησε ότι μια τέτοια κίνηση «δεν θα μπορούσε να γίνει μέσω εκτελεστικής πράξης», αλλά ότι θα πρέπει να κατατεθεί τροποποιητική πρόταση του Κανονισμού για τα Στρατηγικά Σχέδια, κάτι που θα σήμαινε συναπόφαση και «πλήρη νομοθετική διαδικασία».