Κινητοποιήσεις: Κάθοδος στην Αθήνα με τρακτέρ την Τρίτη 20/2- «Κόκκινη γραμμή» το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Δυναμικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα το απόγευμα της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου, αποφάσισαν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συνεδρίασαν στη Νίκαια. Την ίδια μέρα, όσα μπλόκα δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο, λόγω απόστασης, θα προχωρήσουν σε πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων και λιμανιών. Η μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα θα γίνει με λεωφορεία, καθώς και με τρακτέρ (εκ των οποίων αρκετά θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλία).

Μετά τη λήξη της τετράωρης συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, σε δηλώσεις του απηύθυνε κάλεσμα σε αγρότες «να παραμείνουν στα μπλόκα, να συσπειρωθούν γύρω από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αλλά και στον λαό της Αθήνας να συμμετέχει στο συλλαλητήριο, στηρίζοντας το κοινό αίτημα για φθηνά ελληνικά ποιοτικά προϊόντα».

Ο Αγιώτης αγροτοσυνδικαλιστής καταγγέλλει «το κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής από πλευράς κυβέρνησης και τους εκφοβισμούς σε αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα ΜΑΤ, αλλά και τις απειλές για μηνύσεις», ενώ ζητά «την έμπρακτη συμπαράσταση των τοπικών φορέων, με ψηφίσματα συμπαράστασης, αλλά και με υλική βοήθεια για να συνεχιστεί με επιτυχία αυτός ο αγώνας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αγρότες αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους και να πάνε σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι η πίεση πρέπει να αυξηθεί, πριν χαλαρώσει η αγωνιστική διάθεση των διαμαρτυρόμενων αγροτών και κουραστεί η κοινωνία από τις μορφές των κινητοποιήσεών τους».

«Οι αγρότες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, έστω και τώρα, μπορεί να αυξήσει τουλάχιστον τα χρήματα που προβλέπονται για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Τα 82 εκατ. για το πετρέλαιο είναι λίγα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν ως επιστροφή 160 εκατ. και το πετρέλαιο είχε 1 ευρώ και όχι 1,6 που έχει σήμερα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρούδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνεδρίαση της Νίκαιας ήταν ενωτικό. Ακόμη και η αντιπροσωπεία των Σερρών, η οποία είχε χαρακτηρίσει «καλό και εποικοδομητικό τον διάλογο που έγινε με τον πρωθυπουργό», δήλωσε ότι θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο και ενωμένοι με τα υπόλοιπα μπλόκα θα πορευτούν μέχρι την τελική δικαίωση. «Με τα αιτήματα που είχαμε κατεβαίνουμε στην Αθήνα με τρακτέρ, λεωφορεία…», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Παναγής, από το μπλόκο των Σερρών.

«Εμείς, ως περιοχή και ως ροδακινοπαραγωγοί, δεν είμαστε ικανοποιημένοι και εξακολουθούμε να ζητάμε την κάλυψη των απωλειών που είχαμε από τις ζημιές», υπογραμμίζουν οι Τάσος Χαλκίδης και Γιάννης Βράνας από το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία. «Αποφασίσαμε όλοι μαζί να δώσουμε το ‘‘παρών’’ στην Αθήνα», τονίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί, με το μπλόκο τους να παραμένει στη θέση του έως την Τρίτη, οπότε και έχει προγραμματιστεί η κάθοδος.

«Συνεχίζουμε στην ίδια τακτική, κλιμακώνουμε και παραμένουμε όπως είμαστε στον δρόμο. Ήδη, εμείς έχουμε κλεισμένα τα τελωνεία Νίκης και Καστοριάς, ενώ της Κρυσταλλοπηγής το έχουν κλείσει οι Αλβανοί, οι οποίοι επίσης έχουν κινητοποιηθεί», δηλώνει από τη Δυτική Μακεδονία και τον ΣΕΚ ο Δημήτρης Μόσχος, καθώς όσα έδωσε ο πρωθυπουργός δεν λύνουν τα προβλήματα, όπως υπογραμμίζει. «Οργανώνουμε το συλλαλητήριο για την Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα και, συγχρόνως, συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται σε κομβικά σημεία, όπως τελωνεία, λιμάνια και αεροδρόμια θα φροντίσουν εκείνη τη μέρα να μην περάσει τίποτα», προσθέτει, αμέσως μετά τη συνάντηση της Νίκαιας στην οποία συμμετείχε.

Την Παρασκευή, συνεχίστηκαν οι συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων, ενώ θα υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη διευθέτηση των λεπτομερειών διεξαγωγής του συλλαλητηρίου (πόσα τρακτέρ θα επιτραπούν να μπουν στο κέντρο της Αθήνας, πού θα σταθμεύσουν τα λεωφορεία κ.λπ.). Επίσης, θα γίνουν προσπάθειες κάλυψης των εξόδων μετάβασης στην πρωτεύουσα από αυτοδιοικητικούς φορείς (για τα λεωφορεία) και από ιδιώτες (βενζίνη-διόδια για ΙΧ).

Προεόρτια

Τα προεόρτια των νέων κινητοποιήσεων ξεκίνησαν την Τετάρτη το απόγευμα, όταν οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων προχώρησαν σε αποκλεισμό του Ε65 για πάνω από μία ώρα και οι αγρότες του μπλόκου Πλατυκάμπου πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό με ένα τρακτέρ στην ΠΑΘΕ. Σε δίωρο αποκλεισμό της ΕΟ Τρικάλων -Ιωαννίνων στον κόμβο Μεγαλοχωρίου προχώρησαν και οι αγρότες των Τρικάλων.

Στον αποκλεισμό του κτηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ προχώρησαν αγρότες της Κοζάνης χθες, Πέμπτη, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης. Την Τετάρτη, οι αγρότες από τα μπλόκα Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτήριο της περιφέρειας και προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό. Το βράδυ της Τετάρτης, οι αγρότες του μπλόκου της Καστοριάς απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις του Τελωνείου Καστοριάς, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην κεντρική είσοδο και τον αύλειο χώρο του κτηρίου, ενώ την ίδια ώρα σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων και μπλόκο στη λωρίδα των φορτηγών προχώρησαν οι αγρότες του Κιλκίς.

Αντιδράσεις και από δενδροκαλλιεργητές

Παράλληλα με τα μπλόκα τον αγροτών, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι δενδροκαλλιεργητές, κυρίως των δήμων Αγιάς και Τυρνάβου, οι οποίοι μέσω του δικού τους αγώνα προσπαθούν να αναδείξουν τα αιτήματα που σχετίζονται με τις καλλιέργειές τους.

Συλλαλητήριο διοργάνωσαν την Παρασκευή, στις 11:00 το πρωί, στην Αγιά, οι αγροτικοί σύλλογοι του δήμου, οι οποίοι καλούν όλους τους παραγωγούς να συμμετέχουν μαζικά με τα τρακτέρ τους, ενώ εκπρόσωπός τους συμμετείχε και στη χθεσινή συνεδρίαση των μπλόκων στη Νίκαια.

Σε αναμονή των αποφάσεων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών σε Δένδρα και Δαμάσι στον Τύρναβο. Τα τρακτέρ τους παραμένουν πάνω στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Αποχώρησαν με συντροφικές αιχμές από το μπλόκο Πλατυκάμπου οι πλημμυρισμένοι παρακάρλιοι αγρότες

Την αποχώρησή τους από το μπλόκο του Πλατυκάμπου ανακοίνωσαν οι αγρότες που συμμετέχουν στην «Επιτροπή των 180.000 Πλημμυρισμένων Παρακάρλιων Στρεμμάτων». Αν και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, μίλησε για το νέο ραντεβού σχετικά με τις καταστροφές από τον Daniel για το οποίο δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, εντούτοις οι αγρότες από τα πλημμυρισμένα χωριά των παρακάρλιων περιοχών αφήνουν να εννοηθεί ότι η Επιτροπή των αγροτών που πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου δεν τους εκπροσώπησε σωστά και γι’ αυτό αποχωρούν από τον δρόμο του αγώνα.

«Τα αιτήματά μας δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων που συζητήθηκαν με τον πρωθυπουργό. Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική συγκέντρωση εξέφρασαν σύσσωμα την υποστήριξή τους σε αυτά, αλλά μέχρι εκεί. Ξαφνικά χάθηκαν από ‘‘το φως των προβολέων’’, δεν συμπεριελήφθησαν στις δηλώσεις προς τα ΜΜΕ ούτε και στο κείμενο της απόφασης. Από τη συμπάθεια και τις αγωνιστικές κορώνες, περάσαμε στην αφάνεια», δηλώνουν.

Οι πλημμυρόπληκτοι των παρακάρλιων σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούν να συναντηθούν μαζί του, χαρακτηρίζοντας το κάλεσμα αυτό «όχι ως ματαιόδοξη ενέργεια και μια προσπάθεια αυτοπροβολής, αλλά ως μια κραυγή αγωνίας αγροτών που πλέον δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν». Εύχονται, δε, στους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα κι έχουν γη να καλλιεργήσουν «καλή δύναμη κι έναν νικηφόρο αγώνα».

Να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοί τους πλημμυρόπληκτοι αγρότες του Στεφανοβικείου αποφάσισαν να παραμείνουν στο μπλόκο, για να κρατήσουν το ζήτημά τους στην επικαιρότητα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2023