Οικονομική διέξοδος στους αλιείς της Βιστωνίδας

Η σύμβαση με την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης

Ανάσα επιβίωσης αποτελεί για τους αλιείς η δεκαετής σύμβαση του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας με την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, που υπεγράφη δρομολογώντας επίλυση σοβαρών προβλημάτων. Από το 1947, o συνεταιρισμός μισθώνει τη λίμνη από το ελληνικό κράτος. Η τελευταία που υπέγραψαν πριν από δέκα χρόνια με την Αποκεντρωμένη όριζε να αποδίδεται το 10% επί των ακαθάριστων εσόδων στο κράτος κι έληγε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πήραν παράταση από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, καθώς αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας του υπέρογκου ελάχιστου ετήσιου μισθώματος που είχε οριστεί στα 77.000 ευρώ, οδηγώντας σε συσσώρευση χρέους, ύψους 330.000 ευρώ, το οποίο ρυθμίστηκε με την τροποποίηση. «Εμείς πληρώναμε το 10% του τζίρου μας, αλλά ήταν πάντα κάτω από το ελάχιστο. Άρα, με 500.000 τζίρο πληρώναμε 50.000 στο κράτος, ενώ έπρεπε να δώσουμε 77.000», περιγράφει ο πρόεδρος Γιώργος Γκίλης που αισθάνεται πλέον δικαιωμένος. Μάταια επί χρόνια επιχείρησαν να πείσουν εγγράφως ότι δεν μπορούσαν ν’ ανταποκριθούν στο μίσθωμα. Η λύση δόθηκε με πολιτική παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Ευφραιμίδη, καθώς η αρμοδιότητα υπογραφής της σύμβασης πέρασε από την Αποκεντρωμένη στην Αντιπεριφέρεια.

Ο ίδιος εξηγεί ότι με νόμο του 2019 το μίσθωμα στις λιμνοθάλασσες από 10% έγινε 5%, με εξαμηνιαία καταβολή. «Σύμφωνα με την έκθεση της Εποπτείας Αλιείας Ξάνθης το ελάχιστο μίσθωμα ορίζεται στα 13.000 ευρώ, άρα η Βιστωνίδα πρέπει να πιάσει 260.000 ευρώ το λιγότερο».

Τα χρήματα καταβάλλονται σε κωδικό του κράτους, αλλά οι αλιείς των λιμνοθαλασσών ζητούν να μένουν στην περιφέρεια και μέρος τους να αποδίδεται στους Φορείς Διαχείρισης. Για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για συσκευαστήριο, καπνιστήριο χελιών προϋποτίθεται η νομιμοποίηση κτηρίων, ωστόσο συναντούν εμπόδια στην Πολεοδομία, καθώς καλούνται να πληρώσουν για κτήρια που μισθώνουν.