Στις όψιμες ποικιλίες οι ελπίδες για να σωθεί η χρονιά στο κεράσι

Τεράστιες οι απώλειες στα πρώιμα, φεύγουν σε καλές τιμές όσα γλύτωσαν από παγετό και βροχοπτώσεις

των Αφροδίτης Χρυσοχόου, Γιώργου Ρούστα

Μια πολύ καλή παραγωγικά, αλλά και εμπορικά χρονιά για το κεράσι χαρακτηρίζεται η φετινή για την περιοχή της Ημαθίας, αν εξαιρεθούν βέβαια οι πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

Σύμφωνα με τον κερασοπαραγωγό Θεόδωρο Θεοδοσιάδη από το Γιαννακοχώρι Ημαθίας, μία από τις περιοχές όπου παράγονται εκλεκτές ποικιλίες κερασιών, η εικόνα της καλλιέργειας αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετική, όπως και το εμπορικό ενδιαφέρον που είναι ιδιαίτερα αυξημένο. «Μέχρι στιγμής, στις μεσοπρώιμες ποικιλίες είμαστε καλά. Δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα με παγετό και βροχοπτώσεις στις δικές μας περιοχές, όπως συνέβη σε άλλες. Εμπορικά υπάρχει ενδιαφέρον και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει έτσι, όμως οι τιμές έχουν πτωτική τάση, αφού βγαίνουν και τα ορεινά κεράσια».

Όπως εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης, είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε δύο ημέρες οι τιμές από τα 2,80 ευρώ το κιλό έπεσαν στα 2,50-2,20 ευρώ. Πάντως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι τιμές είναι φέτος αυξημένες λόγω έλλειψης προϊόντος, ενώ πέρσι ήταν κατά περίπου 40 λεπτά χαμηλότερες. Η συγκομιδή στο Γιαννακοχώρι αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου.

Αντίθετη είναι η εικόνα στον κάμπο της Πέλλας, όπου καταγράφηκαν σοβαρές καταστροφές σε όλες τις πρώιμες ποικιλίες κερασιού, αλλά και στα ορεινά, όπως διαφαίνεται, έχουν προκαλέσει προβλήματα οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, αλλά και οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή. Όπως λέει ο παραγωγός από το Αρσένι Πέλλας, Νίκος Δημητριάδης, από τις πρώιμες ποικιλίες δεν συγκομίστηκε καμιά και οι υπόλοιπες έχουν τα προβλήματά τους από τις βροχές, ενώ από εδώ και πέρα που ξεκινούν τα ορεινά φαίνεται πως και αυτά θα έχουν ζητήματα.

«Η χρονιά ήταν πολύ χάλια για το κεράσι σε ό,τι αφορά τον κάμπο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης και συμπληρώνει πως το εμπορικό ενδιαφέρον για τις όψιμες ποικιλίες είναι σχετικά αυξημένο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει παραγωγή και οι τιμές ξεκινούν από τα 2,50 ευρώ και φτάνουν στα 2,80 ευρώ/κιλό, όταν πέρσι οι αντίστοιχες τιμές, λόγω αυξημένης παραγωγής, κυμαίνονταν στο 1-1,30 ευρώ το κιλό.

Έως 4 ευρώ τα μεσοπρώιμα στην Αγιά

Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών κερασιού της επαρχίας Αγιάς, καθώς λόγω του παγετού της άνοιξης και, εν συνεχεία, των έντονων βροχοπτώσεων παρατηρείται ραγδαία μείωση της συγκομιζόμενης παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, «το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις πρώιμες ποικιλίες, στις οποίες η παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική. Στις μεσοπρώιμες ποικιλίες, η συγκομιδή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, η παραγωγή επηρεάστηκε περισσότερο από τον παγετό και λιγότερο από τις βροχές. Η ποιότητα των κερασιών που γλύτωσαν είναι καλή και υπάρχει ικανοποίηση για το μέγεθος και τον χρωματισμό του προϊόντος. Όσον αφορά τις όψιμες ποικιλίες, οι παραγωγοί ελπίζουν να βοηθήσει ο καιρός μέχρι και τη συγκομιδή, για να μειωθεί η χασούρα».

Συνολικά, πάντως, το πρόσημο για τη φετινή χρονιά είναι αρνητικό. Χαρακτηριστικό της έλλειψης κερασιών είναι ότι δεν υπάρχουν εξαγωγές, ενώ δεν έχουν ανοίξει και τα συσκευαστήρια-διαλογητήρια της περιοχής, οπότε η επεξεργασία γίνεται αναγκαστικά με το χέρι.

Σχετικά με τις τιμές παραγωγού στις πρώιμες ποικιλίες, αυτές κυμάνθηκαν μεταξύ 4-5 ευρώ και στις μεσοπρώιμες 3-4 ευρώ για τα ποιοτικά κεράσια, ενώ για τα χτυπημένα από βροχή/παγετό η τιμή υποχωρεί στα 1-2,5 ευρώ/κιλό.

Όσον αφορά την αποζημίωση που ευελπιστούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ, να σημειωθεί πως τα συνεργεία του Οργανισμού (τα οποία έχουν ενισχυθεί με έξτρα προσωπικό) επισκέπτονται καθημερινά τα χωράφια και καταγράφουν τα ποσοστά των ζημιών, αλλά σε καμία περίπτωση η αποζημίωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Δυστυχώς, είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά για το κεράσι της επαρχίας Αγιάς, που πλήττεται από την κλιματική κρίση, εξέλιξη που έχει γεμίσει με προβληματισμό για το μέλλον της παραγωγής τους αγρότες της περιοχής.

Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στον Τύρναβο, όπου τα κεράσια είναι μία εβδομάδα πιο πρώιμα από την Αγιά, καθώς και εκεί η ζημιά είναι ολοκληρωτική. «Οι βροχές τα άνοιξαν και τα σάπισαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συλλέξουμε ούτε μία κλούβα ανά στρέμμα», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτζής.