Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία: «Ο κορωνοϊός απέδειξε ότι είναι ώρα να απομακρυνθούμε από τα μοντέλα βιομηχανικής γεωργίας»

Τι διδάσκει το «πάθημα» της ευρωπαϊκής παραγωγής τροφίμων

Την αχίλλειο πτέρνα της ευρωπαϊκής παραγωγής τροφίμων έχει φέρει στο φως η υγειονομική κρίση που πυροδότησε ο κορωνοϊός, σύμφωνα με την ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας. Η πολιτική παράταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διά στόματος της συμβούλου Juliette Leroux, εστιάζει στις διαταραχές της αγοράς και την πτώση που έχουν σημειώσει οι τιμές ορισμένων προϊόντων, επισημαίνοντας τα επίμαχα αδύναμα σημεία που θα πρέπει να διορθωθούν.

«Ένα από τα πιο εμφανή προβλήματα που υπογραμμίζεται από την κρίση αυτή είναι η ευπάθεια της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ» αναφέρει η Juliette Leroux, σύμβουλος των Πρασίνων σε αγροτικά θέματα. Η ίδια επικαλείται ως παράδειγμα τα λιπάσματα, τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναγνώρισε ρητά ως «βασικό αγαθό» στο πλαίσιο των προτεινόμενων «πράσινων λωρίδων» κυκλοφορίας αγαθών στην ΕΕ, διακινδυνεύοντας καθυστερήσεις. Πρόκειται για το σχέδιο της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να δημιουργήσει ταχείς τρόπους σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να εξασφαλίσει τη ροή των βασικών προϊόντων.

Η σύμβουλος τον Πρασίνων εστιάζει επίσης στην κτηνοτροφία, λόγω των τρωτών σημείων στις εφοδιαστικές αλυσίδες της. Όπως υποστηρίζει, οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από την εισαγωγή ζωοτροφών από τη Βόρεια και Νότια Αμερική εξαιτίας της «τρέχουσας πυκνότητας των ζώων» στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι καθυστερήσεις στα σύνορα ενδέχεται να επηρεάσουν τη ροή αυτών των ζωοτροφών, κάτι που όχι μόνο θα οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής και σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά μπορεί να θέσει σε επισφαλή θέση την καλή μεταχείριση των ζώων και την υγεία τους. Αυτή η επισήμανση αποκτά ξεχωριστό νόημα εάν ληφθούν υπόψη οι αναφορές του EuroNews ότι ήδη έχουν σημειωθεί κάποιες καθυστερήσεις σε αγροδιατροφικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες.

Με αφορμή, λοιπόν, το «πάθημα» της ευρωπαϊκής παραγωγής από τον κορωνοϊό, η Leroux πιστεύει ότι είναι καιρός να «απομακρυνθούμε από τα μοντέλα της βιομηχανικής γεωργίας» και να στραφούμε σε εκείνα που είναι πιο ανθεκτικά, λιγότερο εντατικά και λιγότερο εξαρτώμενα από τις εισροές, όπως οι μικρότερες εφοδιαστικές αλυσίδες με περισσότερες οργανικές ή αγροοικολογικές πρακτικές.