Σε τροχιά υλοποίησης ο αγροτικός εξηλεκτρισμός

Αναλυτικά οι αιτήσεις και τα επιδοτούμενα ποσά ανά περιφερειακή ενότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο αγροτικός εξηλεκτρισμός στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ αναζητούνται και άλλες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους δικαιούχους να αποκτήσουν επαφή με τις σύγχρονες μορφές παραγωγικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια, ο εξηλεκτρισμός αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων και την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, καθώς συνδέεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία. Το πρόγραμμα επιδοτεί την κατασκευή ηλεκτρικών δικτύων για τον εξηλεκτρισμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού είναι συνεχιζόμενο, με διαθέσιμα 289.799,56 ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί αιτήσεις για να εκσυγχρονιστούν 120 γεωργικές εκμεταλλεύσεις με επιδοτούμενο ποσό άνω των 600.000 ευρώ για το έτος 2023, και το ενδιαφέρον των αγροτών πολλαπλασιάζεται.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, κατατέθηκαν πάνω από 40 αιτήσεις το 2023 με επιδοτούμενο ποσό άνω των 100.000 ευρώ και αναμένεται να ενδιαφερθούν και άλλοι αγρότες μέσα στο 2024. Η ανάγκη για χρηματοδότηση αναμένεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυξημένη. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, χρηματοδοτούνται δράσεις αγροτικού εξηλεκτρισμού στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας 460.000 ευρώ, στο Δήμο Ήλιδας 284.638,97 ευρώ και στον Δήμο Πύργου 142.054,34 ευρώ.

«Την ευθύνη υλοποίησης έχουν οι δήμοι και είμαστε σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να συνδράμουμε στη δική τους προσπάθεια ή ακόμα και να ενσωματώσουμε στο δικό μας πρόγραμμα όσα αιτήματα δεν μπορέσουν οι ίδιοι να ικανοποιήσουν», τόνισε ο κ. Φίλιας και πρόσθεσε: «Αν κάποιος αναρωτηθεί αν είμαστε ευχαριστημένοι, η απάντηση θα είναι όχι. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα με μεγαλύτερη ένταση, αναζητώντας και διεκδικώντας περισσότερους πόρους και άλλες πηγές χρηματοδότησης, εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους δικαιούχους να αποκτήσουν επαφή με τις σύγχρονες μορφές παραγωγικής διαδικασίας».

Επίσπευση των διαδικασιών ζητούν οι αγρότες

Την ίδια ώρα, πάντως, άμεσα λύση στο θέμα του αγροτικού εξηλεκτρισμού απαιτεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι απαιτεί άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό των κτηνοτροφικών και αγροτικών εγκαταστάσεων (στάβλους, αποθήκες κ.λπ.).

«Είναι απαράδεκτο το 2024 το επιτελικό “κράτος” να μη δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους και στους γεωργούς να έχουν ρεύμα σε μαντριά, στάνες ή αποθήκες, κάνοντας έτσι τις συνθήκες της ζωής τους ακόμα πιο δύσκολες. Βεβαίως, αυτό είναι ένα ακόμα κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής απέναντι στους αγροτοκτηνοτρόφους, αφού η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, μαζί με τα κόμματα της ΕΕ, έχουν υπερψηφίσει την ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει με την πολιτική της και τους πετά από τη γη τους. Απαιτούμε άμεσα να δοθεί λύση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, χωρίς καμία επιβάρυνση των αγροτών και των κτηνοτρόφων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.