Ειδική επιτροπή για τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, μέσω ΟΣΔΕ οι έλεγχοι σε αγροτικές εκτάσεις

Σε επιχείρηση αποκλιμάκωσης και απεγκλωβισμού της προχωρά η κυβέρνηση στην περίπτωση των δασικών χαρτών, με τη δημιουργία επιτροπής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εξέταση των προβλημάτων, που προέκυψαν.

Ταυτόχρονα επιχειρεί ταυτοποίηση κι έλεγχο αγροτικών εκτάσεων μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ και με κάλεσμα στους δήμους να κάνουν τις ενέργειες που πρέπει. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται από Δευτέρα 20/2 να κινηθεί ακόμη περισσότερο προς την πλευρά των δήμων, καθώς περίπου το 70% δεν έχουν καταθέσει τα έγγραφα για τις οικιστικές πυκνώσεις. Κι αυτό συνέβη, ενώ  σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν ενημερωμένες οι δημοτικές αρχές, ήδη από τον Αύγουστο μ΄ επίσημο έγγραφο.

Υπάρχουν σκέψεις ώστε οι προθεσμίες να αλλάξουν αλλά η κυβέρνηση δε φαίνεται να κάνει πίσω στην ουσία των ρυθμίσεων. Δασολόγιο – κτηματολόγιο είναι από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, προκειμένου να λυθεί το θέμα των χρήσεων γης και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, που, εξαιτίας των στρεβλώσεων, μονίμως κολλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Αντιδρούν οι δήμοι

Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, που δεν έχουν ανταποκριθεί, είναι εκτός Αθηνών. Ήδη δια του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, ζητήθηκε κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, αναβολή. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστήριξε ότι: 

1ον. οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, καθώς οι αεροφωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τους έτους 1945, ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ευκρίνεια χρησιμοποιούνται αεροφωτογραφίες του έτους 1960.

2ον.  Οι χάρτες δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.

3ον. Οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα δεν περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας τις αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.

4ον. Οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.

Πέρα από τα δασαρχεία, το πρόβλημα είναι πως και τα υποθηκοφυλακεία, σε πολλές περιοχές της χώρας, κατεξοχήν στην επαρχία, έχουν μετατραπεί  σε άμισθα και δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν γρήγορα  αυτή τη διαδικασία, λόγω της υποστελέχωσης ή και των συγχωνεύσεων. 

Διαβεβαιώσεις για τους αγρότες

Η κυβέρνηση κινείται στη βάση πως, όπου υπάρχει πρόβλημα θα υπάρξουν βελτιώσεις αλλά δηλώνει δια

 κυβερνητικών πηγών, πως δεν κάνει βήμα πίσω σε εκτάσεις, που είναι καταπατημένες και δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις από τους ΟΤΑ, για τα σχέδια πόλεων, δηλαδή εποικισμούς, πράξεις χαρακτηρισμού κ.ά. Υπεραμύνεται των ρυθμίσεων και δε φαίνεται να υποχωρεί σε ουσιαστικά θέματα αλλά μόνο σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, σημειώνοντας ότι:

*Δεκαετίες τώρα δεν προχώρησε το κτηματολόγιο – δασολόγιο με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων

*Προχωρά τον αγώνα κατά της διαφθοράς για τα καταπατημένα

*Καθησυχάζει  τους αγρότες σημειώνοντας πως όσοι ήταν εντάξει έχουν χαρτιά κυριότητας  ή με παραχωρητήρια και είναι δηλωμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Η επιτροπή  στο ΥΠΕΝ

Προκειμένου ν΄ αποφευχθεί το αλαλούμ των προηγούμενων ημερών , ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Χ. Βερναρδάκη, αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πως η κυβέρνηση προχωρά σε εγκυκλίους προς τις υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, νομοτεχνικές βελτιώσεις και υπουργικές αποφάσεις με στόχο την  ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου της κύρωσης των δασικών χαρτών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών. 

Παράλληλα δημιουργείται ομάδα εργασίας στο ΥΠΕΝ όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από πλευράς διοίκησης με ευθύνη να φέρει ρυθμίσεις, αφού μελετήσει τα εξής θέματα:

  • Καθυστερημένη ενσωμάτωση στους αναρτημένους δασικούς χάρτες στοιχείων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης (πχ. εποικισμών, πράξεων χαρακτηρισμού) που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει,
  • Εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, περιοχών που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα Δασαρχεία (για παράδειγμα νόμιμη αγροτική χρήση που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης), και
  • Συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες με βάση τη νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.