Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θάσου στο επίκεντρο του ΣΝΟ Καβάλας

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θάσου στο επίκεντρο του ΣΝΟ Καβάλας
-Διαφήμιση-
Delegate

Η Θάσος μετά τις πυρκαγιές του Σεπτέμβρη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΣΝΟ που έγινε στις 4 Νοεμβρίου στην Καβάλα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κώστα Χουβαρδά «πρέπει ν’ αναδειχθούν τα αντιπλημμυρικά στην Θάσο μετά τις πυρκαγιές». Πρόσθεσε, μιλώντας στο ypaithros.gr, ότι αναμένονται βροχοπτώσεις αυτή την εβδομάδα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που σε πολλές περιοχές θα είναι έντονες, ειδικά την Τετάρτη εάν επαληθευτούν τα μοντέλα της ΕΜΥ. Σημείωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα, αλλά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και από το πόσο ραγδαία θα είναι τα φαινόμενα.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Καβάλας Σταύρος Κιβράκης εξήγησε ότι τους απασχόλησε η αντιμετώπιση κρίσεων λόγω δυο φυσικών φαινόμενων, των πλημμυρών μαζί με τις κατολισθήσεις, ως παρεπόμενο των πλημμυρών, και των χιονοπτώσεων.

-Διαφήμιση-

Όλοι είναι προετοιμασμένοι για τις χιονοπτώσεις και ο δήμος Θάσος είναι εφοδιασμένος με αλάτι. Εξήγησε ότι στην Θάσο ενέχονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των μεγάλων δασικών πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου καθώς αποψιλώθηκαν πάνω από 70.000 στρέμματα. «Καταστράφηκαν οι λεκάνες απορροής σε ορισμένα τμήματα, άρα εάν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις και μεγάλα ύψη βροχής θ’ αναπτυχθούν έντονες ταχύτητες στη λεκάνη απορροής των χειμάρρων».

Η ευθύνη των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων ανήκει στην Δασική Υπηρεσία. Οι μελέτες είναι σε φάση ωρίμανσης και βρίσκονται σε αναζήτηση της χρηματοδότησής τους. Πιθανοί πόροι χρηματοδότησης είναι η ΣΑΤΑ των δήμων για την πυροπροστασία.

Τέλος, αποφασίστηκε να γίνει ειδική σύσκεψη στην Θάσο τις επόμενες μέρες για τα αντιπλημμυρικά του νησιού μετά τις πυρκαγιές.