Η επιμονή των θεσμών φέρνει πιο μπροστά το φορολογικό των αγροτών

Mε ποιες θέσεις κατεβαίνει

Η επιμονή των θεσμών φέρνει πιο μπροστά το φορολογικό των αγροτών

Επίσπευση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και ιδίως εκείνων που αφορούν τους αγρότες φέρεται να ζητάει το κλιμάκιο των δανειστών, όπως προέκυψε από την πρώτη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το κουαρτέτο τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Απαίτηση των θεσμών είναι το φορολογικό των αγροτών να κλείσει εντός του μήνα και οι αλλαγές να ενσωματωθούν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μέχρι τις αρχές Μαρτίου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που επιθυμούσε να μεταθέσει για όσο το δυνατόν αργότερα το ζήτημα.

Αν και τυπικά οι φορολογικές αλλαγές δεν εντάσσονται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών διαμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι όλες οι φορολογικές διατάξεις που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2016 όσο και για τη διετία 2017-2018 θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς και να ψηφιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά καλείται πλέον να ξεκαθαρίσει τη θέση τη την ώρα που οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και ζητούν συζήτηση από μηδενική βάση. Οι πληροφορίες θέλουν την κυβερνητική πρόταση να κατατίθεται στα κλιμάκια των θεσμών μέσα στις επόμενες ώρες αφού πρώτα περάσει από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που θα συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το «Βήμα» , η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται να παραδώσει στους δανειστές πρόταση που θα προβλέπει:

  • Τον διαχωρισμό από τον ΟΓΑ των επιδομάτων πρόνοιας (σε τριτέκνους, πολυτέκνους και ανασφάλιστους) και τη διατήρηση της αυτονομίας του ως Οργανισμού κύριας ασφάλισης των αγροτών μέσα στο ενιαίο ταμείο.
  • Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει περίοδο χάριτος με αμετάβλητες τις σημερινές εισφορές για ένα ή δύο χρόνια και από εκεί και πέρα να αρχίσει σταδιακά η αύξησή τους ώστε να φτάσουν στο 20% των δηλωθέντων εισοδημάτων. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες, θα τεθεί οροφή στην επιβάρυνση.
  • Η κυβέρνηση θα συνδυάσει την οικονομική εξυγίανση του ΟΓΑ με την οριακή αύξηση της σημερινής αγροτικής σύνταξης των 360 ευρώ στο ύψος της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ τον μήνα).
  • Για το φορολογικό, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει τον φορολογικό συντελεστή 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να θεσπίσει ένα οικογενειακό αφορολόγητο.

Η αρχική πρόταση είναι να θεσπιστεί όριο 7.600 ευρώ, το οποίο βέβαια θα βασίζεται και στο είδος της καλλιέργειας, αλλά και στα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα.

Αντίθετα για τους ετεροεπαγγελματίες, δηλαδή όλους όσοι έχουν άλλο κύριο επάγγελμα και πρόσθετα εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση, θα ισχύσουν τα κριτήρια που θα αυξάνουν τον συντελεστή φορολόγησης ως και το 26%, όπως για τους ελεύθερους επαγγελματίες.