Λευκό και ροζέ κρασί ζητά η Γερμανία

Η κατανάλωση κρασιού αποτελεί μια διαχρονική συνήθεια των Γερμανών, με σταθερή πορεία ακόμη και την περίοδο 2007-2014, όταν η κατανάλωση των υπόλοιπων οινοπνευματωδών ποτών κατέγραφε μείωση κατά 3%.

Στη Γερμανία επικρατεί η τάση για το λευκό και το ροζέ κρασί, η θέση του οποίου ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι οι καταναλωτές στρέφονται πλέον προς το ελαφρύ φαγητό, το οποίο συνδυάζουν με λευκό ή ροζέ ελαφρύ και αρωματικό κρασί.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στo Ντίσελντορφ, το λευκό κρασί κάλυψε το 2014 το 42% των πωλήσεων κρασιών, ενώ η κυριότερη λευκή ποικιλία ήταν το Riesling.

Στην αμπελοκαλλιέργεια, η Γερμανία κατέχει τη 14η θέση μεταξύ των οινοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως, κατατασσόμενη αμέσως μετά την Ελλάδα. Η Ρηνανία -Παλατινάτο είναι η μεγαλύτερη παραγωγός οίνου της Γερμανίας, με την πρωτεύουσά της, το Μάιντς, να θεωρείται και πρωτεύουσα της γερμανικής βιομηχανίας οίνου.

Παρά τη μεγάλη εγχώρια παραγωγή, η αγορά της Γερμανίας είναι σχετικά ανοιχτή σε κρασιά εκτός χώρας. Οι εισαγωγές οίνου το 2015 κατέγραψαν ελαφρώς μείωση (3,6%) σε σχέση με το 2014. Η Ιταλία παραμένει η μεγαλύτερη προμηθεύτρια χώρα, που καταλαμβάνει το 35,9% της αγοράς, και ακολουθούν η Γαλλία και η Ισπανία. Η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση, με πτώση των εξαγωγών της προς τη Γερμανία κατά 11,75%.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών οίνου αφορά ερυθρούς οίνους. Το 20% των εισαγόμενων ποσοτήτων μη αφρώδους οίνου αφορά κρασιά ΠΟΠ/ΠΓΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά άλλους οίνους.

Η αγορά της Γερμανίας έχει προοπτικές για τα ελληνικά κρασιά, αφού η φήμη τους συνεχώς ενισχύεται. Στη βελτίωση της θέσης τους συντελεί και η ομογένεια που απορροφά μεγάλες ποσότητες των εισαγόμενων κρασιών μας.

Νίκος Αντύπας