Με σπασμένα φρένα η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο -5% οι απώλειες , πρόσκαιρες αποδείχτηκαν οι αντιστάσεις

Η έντονη μεταβλητότητα με την οποία ξεκίνησε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να βρεθεί ισορροπία στις πιέσεις, εξελίχθηκε τελικά σε πλήρη παράδοση ακολουθώντας την ισχυρή πτωτική τάσης της χθεσινής συνεδρίασης.

To κραχ της Δευτέρας ακολουθείται σήμερα από ένα δεύτερο στέλνοντας την εμπιστούνη στα τάρταρα και το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα που κατέγραψε 28 χρόνια πριν.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι τράπεζες με τον αντίστοιχο δείκτη να χάνει 9,4%. Η Eurobank στο -11,6% στά 0,343 μον. η Εθνική στο -11,1% στα 0,129 ευρώ. και η Πειραιώς στο -10,1% στά 0,09 ευρώ είναι αυτές που καταγράφουν τη μεταλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM απώλειες της τάξης του 3,5%. Ο ΓΔ μετά από μια αρχική διακύμανση (από το -1,87% στο +0,58%) είναι αυτή τη στιγμή στο -5% στις 440,64 μον. πιο κάτω το ψυχολογικό αριθμό των 450 μον. που ήταν ένα “θεωρητικό” σημείο στήριξης.

Ο κλοιός πιέσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται πως συνδυάζεται με τον κλοιό των πιέσεων που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση. Οι επενδυτές, έλληνες και ξένοι, ανησυχούν για την έλλειψη ορατότητας για το κλείσιμο μια γρήγορης αξιολόγησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, “αν η αξιολόγηση πάει Μάιο, Ιούνιο καήκαμε…”  Οι επενδυτές δεν θέλουν φυσικά να ξαναδούν τις ακροβασίες του καλοκαιριού αλλά δεν μπορούν να τις αποκλείσουν.

Την ίδια ώρα το διεθνές περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο δυσμενές. Η υπερπροσφορά του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστεί το 2016 και είναι δύσκολο δει κάποιος πως θα μπορούσαν οι τιμές να ανακάμψουν. Χαμηλές τιμές πετρελαίου όμως σημαίνει ότι θα υπάρξουν πιέσεις στις τράπεζες οι οποίες έχουν δανείσει σημαντικά ποσά στον ενεργειακό κλάδο.

Οι επενδυτές της Γηραιάς Ηπείρου λαμβάνουν αποστάσεις από τον κίνδυνο που ενέχουν τα επίμονα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα – με κυριότερα αυτά των «κόκκινων» δανείων, που ταλανίζουν τις χώρες του Νότου, αλλά και των μεγάλων σκανδάλων και νομικών περιπετειών, που έχουν λυγίσει ακόμη και κολοσσούς, όπως η Deutsche Bank. Σ’ αυτό το κλίμα οι ελληνικές και ιταλικές τράπεζες ηγούνται της ευρωπαϊκής πτώσης καθώς έχουν τα περισσότερα “κόκκινα δάνεια”.

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές που πόνταραν στο story της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου σπεύδουν να μειώσουν τις θέσεις καθώς ένα χρονικό διάστημα ως το Μάιο μεγάλο και περικλείει κινδύνους.

Η πτώση στο ΧΑ μεγεθύνεται για το λόγο ότι η αγορά δεν έχει ικανοποιητικό βάθος. Την ίδια στιγμή η βίαιη πτώση των αποτιμήσεων ενεργοποιεί stop losses από πλευράς hedge funds. Αυτό δημιουργεί μια αυτοτροφοδοτούμενη τάση χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το που μπορεί να σταματήσει καθώς οι στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί πολύ μακριά στο παρελθόν και σε συνθήκες που δεν έχουν μεγάλη σχέση με τη σημερινή οικονομία.

Σ’ αυτά τα χαμηλά επίπεδα δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν ορισμένες τεχνικές ανοδικές αντιδράσεις, ημερήσιες ή ενδοσυνεδριακές, με την προϋπόθεση ότιθα βοηθήσει το διεθνές κλίμα. Καθώς όμως η ψυχολογία είναι πλέον βαριά, δεν θα πρόκειται για αλλαγή τάσης καθώς λείπουν τα καταλυτικα γεγονότα: πολιτική και κοινωνική ηρεμία, καθώς και η αίσθηση μιας ασφαλούς συμφωνίας με τους δανειστές.

Για την ώρα οι επενδυτές βρίσκονται σε πανικό πιστεύοντας ότι έχει αυξηθεί το country risk, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Εν μέσω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας της χώρας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015 όταν υπήρχε θέμα Grexit. H απόδοση σήμερα έφτασε στο 10,665% αντανακλώντας το δυσμενές κλίμα στην ελληνική οικονομία.

Σχετικά με τα υπόλοιπα στατιστικά της σημερινής συνδρίασης, μόνο τρεις μετοχές διασώζονται αυτή την ώρα στον FTSE 25: ΟΛΠ (+2,3%) Lamda Development (+2,05%) και ΜΕΤΚΑ (+1,5%). Καθοδικές είναι 72 μετοχές και ανοδικές 21. Ο τζίρος στα 46,5 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες από sofokleousin.gr