Η αγορά των καπνικών προϊόντων δεν αντέχει άλλη φορολόγηση

Το μήνυμα ότι η παραγωγική αλυσίδα του καπνού στην Ελλάδα δεν αντέχει την επιβολή άλλων φόρων -σε καμία κατηγορία καπνικών προϊόντων- στέλνει η εγχώρια καπνοβιομηχανία.

Ο κλάδος σημειώνει ότι έχει ήδη υπερβεί το ανώτατο φοροδοτικό όριο, που θα μπορούσε να αντέξει, υποστηρίζοντας ότι αυτό που απαιτείται πλέον είναι φορολογική σταθερότητα και τόνωση των ελέγχων στην αγορά, προκειμένου αυτή να βρει το σημείο ισορροπίας που αναζητά.

Το παραπάνω κλίμα περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος – Phillip Morris, Ιάκωβος Καργαρώτος, στη διάρκεια σημερινής συνάντησης με δημοσιογράφους. Όπως τόνισε ο ίδιος, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις στον κλάδο του καπνού έχουν επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, καθώς τα δημόσια έσοδα από τη φορολόγηση του προϊόντος αντί να αυξάνονται μειώνονται.

Ήδη από το 2010 μέχρι σήμερα –οπότε έχουν λάβει χώρα επτά φορολογικές επιβαρύνσεις στον κλάδο του καπνού- εκτιμάται ότι έχουν χαθεί δημόσια έσοδα από φόρους της τάξης του 1,5 δις. ευρώ (σσ συνολικά την τελευταία πενταετία η διαφορά μεταξύ προϋπολογισθέντων και εισπραχθέντων φόρων φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ).

Παράνομο 1 στα 5 τσιγάρα

Στο μεταξύ, πορεία αντιστρόφως ανάλογη προς τα δημόσια έσοδα ακολουθεί το λαθρεμπόριο του καπνού στη χώρα μας, με τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις να λειτουργούν τελικά ως κίνητρο για την άνοδο της λαθρεμπορίας στον κλάδο.

Ήδη η Ελλάδα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία (2014) καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην ΕΕ στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, πίσω από τη Λετονία, τη Νορβηγία και τη Λιθουανία. Στη χώρα μας τα λαθραία τσιγάρα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 20% της συνολικής αγοράς, ήτοι περίπου ένα στα πέντε τσιγάρα είναι παράνομο, όταν ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 10,4%. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα τσιγάρα αποτελούν το πλέον υπερφορολογημένο προϊόν στην Ελλάδα με το 83% της λιανικής τιμής να αντιστοιχεί σε φόρους. Ταυτόχρονα, η αύξηση του λαθρεμπορίου είναι ραγδαία, καθώς από 3% το 2009 αυξήθηκε σε σε 20,6% το 2015, ενώ η νόμιμη αγορά μειώθηκε περίπου κατά 50%. Η εικόνα αυτή έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε όλο το κύκλωμα που σχετίζεται με τον καπνό στην Ελλάδα, καθώς, για παράδειγμα, ένα στα τρία περίπτερα, δηλαδή περισσότερα από 10.000 περίπτερα και ψιλικά συνολικά- έχουν κλείσει από το 2010. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, η συνεχής μείωση του τζίρου του κλάδου έχει συνολικά αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση, τις επενδύσεις και φυσικά στον Έλληνα παραγωγό και την εγχώρια παραγωγή.

Στα θετικά σημεία για την αγορά ο κ. Καργαρώτος συμπεριέλαβε τη συντονισμένη δράση της γενικής γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και των διωκτικών Αρχών, καθώς το 2015 οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ν. Φραγκούλη