Θεσσαλία: Όχι σε μέτρα συρρίκνωσης του πρωτογενή τομέα

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Όχι σε μέτρα συρρίκνωσης του πρωτογενή τομέα

Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα πρέπει να γίνει ο νέος εθνικός στόχος της πατρίδας μας προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, παρουσία αγροτικών, κτηνοτροφικών, συνεταιριστικών και αυτοδιοικητικών φορέων απ’ όλη τη Θεσσαλία.

«Εμείς προτείνουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με θετικό κοινωνικό πρόσημο, το οποίο οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής εθνικού πλούτου και των θέσεων εργασίας. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην μείωση της τιμής των παραγωγικών συντελεστών και στην ταχύτητα» εξήγησε ο κ. Αγοραστός, παραθέτοντας μία σειρά προτάσεων και μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην ανάταση του πρωτογενούς τομέα αλλά και στην αντιμετώπιση «της διπλής απειλής που οδηγεί την οικονομία σε αργό θάνατο: τους άγριους φόρους και την επιθετική λιτότητα».

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

«Το αγροτικό πρόβλημα δεν είναι μόνον αγροτικό όσον αφορά τα αίτια, τις επιπτώσεις και βέβαια τις λύσεις, συνεπώς απαιτείται κοινός στόχος, ενιαία στρατηγική και συντονισμένη δράση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους.

Αποτελεί πάγια θέση μου η απόρριψη οποιουδήποτε μέτρου που οδηγεί σε συρρίκνωση ή ακόμη και αφανισμό των εναπομεινάντων παραγωγικών κύτταρων της χώρα μας. Ένα από αυτά τα κύτταρα είναι ο πρωτογενής τομέας για τον οποίο χρειάζεται σαφώς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο εάν θέλουμε όντως ο νέος εθνικός στόχος της πατρίδας μας να είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου μοντέλου που επιδιώκει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υλοποιήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλία 180 έργα συνολικού προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

Στην εθνική προσπάθεια σαφώς και οφείλουν να συμβάλουν οι και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, χωρίς όμως να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγική διαδικασία. Λέμε «ναι» σε μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει ως χώρα χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς, αλλά χωρίς την υπέρμετρη επιβάρυνση των παραγωγικών τάξεων και της παραγωγής που δημιουργεί τον εθνικό πλούτο και την ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα. 
Η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη στο φαύλο κύκλο των φόρων καθώς όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα απάντησαν με αύξηση των φορολογικών συντελεστών ως μέτρο για την ανάγκη μειώσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Οι πρόσθετοι φόροι όμως έφεραν συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων και νέα απαίτηση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά καθώς παρά την αύξηση των φόρων, τα έσοδα από αυτούς συρρικνώθηκαν κατά 8 δις ευρώ.»