Ακτινίδιο: Τα δέντρα δείχνουν μειωμένες αποδόσεις

Μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή περίοδο δείχνει να είναι η καρποφορία στα δέντρα των ακτινιδίων. Οι ακραίες εναλλαγές των θερμοκρασιών επηρέασαν σημαντικά τα φυτά, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή. Για να ολοκληρώσει τον κύκλο της χειμερινής περιόδου και των αναγκών σε ψύχος, το δέντρο θα πρέπει να ξεπεράσει τις 800 ώρες.

Σε πολλές περιοχές δεν έχει φτάσει ούτε στις 400, ώστε να ακολουθήσει και η αναμενόμενη καρποφορία. Αν σε αυτό προσθέσουμε τους παγετούς, όπως επίσης και τις βροχοπτώσεις πάνω στην ανθοφορία, το άθροισμα όλων αυτών εξηγεί την αρνητική εξέλιξη της φετινής σεζόν.

Ο Άγγελος Ξυλογιάννης, παραγωγός ακτινιδίων από την Άρτα, κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά. Υποστηρίζει ότι η καρποφορία που παρουσιάζουν τα δέντρα θα είναι μειωμένη κατά 40% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την καλλιέργεια και αναμένουμε μειωμένες αποδόσεις», εκτιμά ο ίδιος.

Επίσης, υποστηρίζει ότι η τιμή του προϊόντος θα είναι ανεβασμένη για την τρέχουσα περίοδο, λόγω της κινητικότητας των εμπόρων από την Ιταλία, κάτι το οποίο δημιουργεί ένα αισιόδοξο σενάριο στην εμπορία του προϊόντος. «Πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της περιοχής μας αυτή την περίοδο να έχουμε Ιταλούς εμπόρους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το προϊόν μας», λέει ο κ. Ξυλογιάννης.

Το κόστος ενέργειας ανάγκασε σε φθηνές εξαγωγές

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για την προηγούμενη περίοδο, ο κ. Ξυλογιάννης αναφέρει ότι μεσοσταθμικά η τιμή πώλησης του ακτινιδίου των 100 γραμμαρίων κυμάνθηκε στα 40 λεπτά το κιλό. «Λόγω της αστάθειας στην ενεργειακή πολιτική της χώρας μας, αναγκαστήκαμε να διώξουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας με χαμηλές τιμές σε ξένες αγορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνει κενή η αγορά του Μαΐου και του Ιουνίου από ελληνικό ακτινίδιο», καταλήγει.

Πιερία: Αισιόδοξο σενάριο για ποιοτικό προϊόν

Για μειωμένες αποδόσεις κάνει λόγο και ο Διονύσης Φόλιος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Πιερίας. Υποστηρίζει ότι η εικόνα της παραγωγής δεν είναι η καλύτερη. «Τα δέντρα μας δεν έχουν ξεκουραστεί, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη καρποφορία, η οποία ξεπερνά το 30% της μέσης απόδοσης». Βλέποντας όμως την αισιόδοξη πλευρά, εκτιμά ότι το μέγεθος των καρπών θα είναι μεγαλύτερο και «ένα σημαντικό ποσοστό μπορεί να ξεπερνά τα 100 γραμμάρια, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όπου κυριαρχούσε η μικροκαρπία, κάτι το οποίο δεν βοήθησε τους παραγωγούς στην εμπορία του προϊόντος τους».

Μακρακώμη: Παγετός και χαλάζι μείωσαν την παραγωγή

Στις καιρικές συνθήκες αποδίδει τις μειωμένες αποδόσεις των δέντρων ο Λάμπρος Μουστερής, παραγωγός ακτινιδίων από τη Μακρακώμη. «Τα δέντρα μας σε σύγκριση με άλλες χρονιές δείχνουν να είναι άδεια. Ο παγετός της 5ης Απριλίου επηρέασε σημαντικά την παραγωγή, όπως επίσης και το χαλάζι που ακολούθησε. Τις καλλιέργειές μας επισκέφτηκαν γεωπόνοι του ΕΛΓΑ και αναμένουμε τις εκτιμήσεις από τους ελέγχους που έκαναν».

Κλείνοντας, ο κ. Μουστερής φάνηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος, γιατί την προηγούμενη χρονιά υπήρχε μεγάλη καρποφορία και οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ για την τρέχουσα περίοδο οι αποδόσεις θα είναι σημαντικά μειωμένες και σίγουρα θα επηρεάσουν το εισόδημα πολλών παραγωγών.

Προς αναζήτηση ακτινιδίων η ευρωπαϊκή αγορά

Έντονη κινητικότητα και δυναμισμός χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά ακτινιδίου, σύμφωνα με τους αναλυτές του Fresh Plaza. Οι Ολλανδοί εισαγωγείς αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσφοράς από τη Χιλή, γεγονός που προβληματίζει και την ποιότητα του προϊόντος που τελικά θα εισαχθεί.

Στο Βέλγιο, η ζήτηση έχει επανέλθει στα φυσιολογικά προ COVID επίπεδα. Ωστόσο, υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία για ελλείψεις στην τροφοδοσία της αγοράς της Ευρώπης, λόγω της αναμενόμενης μείωσης της παραγωγής. Στη Γερμανία, παρά τις αυξήσεις τιμών, τα ακτινίδια κυρίως της Νέας Ζηλανδίας και της Ιταλίας κερδίζουν τμήματα της αγοράς.

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις κύριες παραγωγικές περιοχές. Η Ιταλία επίσης χαρακτηρίζεται από μειωμένες ποσότητες και αυξημένες τιμές. Η τροφοδότηση της αγοράς της Βόρειας Αμερικής διεξάγεται απρόσκοπτα, ενώ η ζήτηση καθιστά το ακτινίδιο το πλέον ανερχόμενο φρούτο.

Τέλος, η Ελλάδα είχε την πιο επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία στην αγορά της Ινδίας, ξεπερνώντας σε ζήτηση και επηρεάζοντας τις ιταλικές ποικιλίες.