Τα αυξημένα κόστη έγραψαν στις επιδόσεις της Damavand

Αναμένει να ρεφάρει μέσω των υψηλότερων τιμών στα συμβόλαια με τους αγοραστές η εταιρεία

Επηρεασμένες από την απότομη αύξηση του κοστολογίου σε όλο το εύρος των δαπανών της ήταν οι οικονομικές επιδόσεις της Damavand για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2022, με την εταιρεία όμως να αναμένει βελτίωση τις επόμενες δύο χρονιές τόσο μέσων των υψηλότερων τιμών στα συμβόλαια πώλησης των προϊόντων της όσο και μέσω των επενδύσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της βιομηχανίας, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 28,718 εκατ. ευρώ έναντι 25,391 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, ενώ τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 3,319 εκατ. ευρώ από 5,205 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο μεικτού κέρδους υποχώρησε στο 11,56% έναντι 20,47% τη χρήση που έκλεισε στις 30 Ιουνίου 2021, με τις ζημίες προ φόρων να φτάνουν τα 1,313 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα μετά από φόρους να είναι ζημιογόνο στα 1,339 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η διοίκηση, το στοιχείο που περισσότερο από κάθε άλλο επισκίασε την εξεταζόμενη χρήση ήταν «η έναρξη της ενεργειακής κρίσης ως συνέπεια της δραματικής αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, απόρροια της απολιγνιτοποίησης και του τέλους της πανδημίας από την μια και της έναρξης του ρωσοουκρανικού πολέμου από την άλλη».

Αποτέλεσμα αυτού ήταν «η δραματική αύξηση του κόστους της εταιρείας σε όλους τους τομείς, στα υλικά συσκευασίας, στο μισθοδοτικό, καθώς και στην αγορά βιομηχανικής ντομάτας».

Όπως επισημαίνεται, καθώς τα συμβόλαια πώλησης «είναι ετήσιας διάρκειας και στηρίχθηκαν σε προβλέψεις τιμών κόστους προ κρίσης δεν κατέστη δυνατή η ανάκτηση της απώλειας από αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης. Έτσι, αυτή η εξέλιξη επιβάρυνε τα αποτελέσματα της εταιρείας κατά 2 εκατ. ευρώ από τις αρχικές προβλέψεις».

Η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος των αγροεφοδίων, τις πιέσεις από ανταγωνιστικές καλλιέργειες και την κλιματική αλλαγή δεν άφησαν ανεπηρέαστη ούτε την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και η παραγωγή της πρώτης ύλης μειώθηκαν πάνω από 30%, «οδηγώντας σε όξυνση του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση της τιμής της κατά περίπου 40%».

Περισσότερες συνεργασίες με παραγωγούς

Η Damavand παρέλαβε τη χρήση 2022-2023 μειωμένες ποσότητες κατά 9%, με αντίστοιχη επίπτωση στο κόστος επεξεργασίας, ωστόσο κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στο 38% από 28% επεκτείνοντας, όπως σημειώνεται, «ακόμη περισσότερο το δίκτυό της στους παραγωγούς της Θεσσαλίας και της Βοιωτίας».

Εξάλλου, σε συνάρτηση με τα παραπάνω και με στόχο να δοθεί κίνητρο για επιστροφή των παραγωγών στην καλλιέργεια, οι τιμές που πρόσφεραν οι επιχειρήσεις του κλάδου στους παραγωγούς ήταν αυξημένες πάνω από 25%, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση κατά 35%-40% των στρεμμάτων.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνεται, η εταιρεία πέτυχε σημαντικές αυξήσεις στα συμβόλαια πώλησης που αφορούν την τρέχουσα χρήση (2022-2023), με στόχο την αποκατάσταση των αποτελεσμάτων της και, ως εκ τούτου, εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών, όπως και το EBITDA, θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τη χρήση 2021-2022.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν και οι νέες επενδύσεις που έτρεξαν τη χρονιά 2021-2022. Ειδικότερα, εκτελέσθηκε πρόγραμμα, ύψους 4,985 εκατ. ευρώ, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή νέων προϊόντων (νέες γεμιστικές μηχανές και αποστειρωτές), αγορά και διαμόρφωση αγροτεμαχίων για την υποδοχή της βιομηχανικής ντομάτας, ίδρυση νέας μονάδας ανασυσκευασίας προϊόντων με νέα κτήρια και μηχανολογικό εξοπλισμό, εγκατάσταση και λειτουργία ειδικού λογισμικού παρακολούθησης της αποθήκης, την εγκατάσταση νέων παλετοθέσεων στην αποθήκη έτοιμων προϊόντων, την αγορά νέου εξοπλισμού τυποποίησης και συσκευασίας κ.ά. Το εν λόγω έργο εντάχθηκε στη Δράση 4.2.1 του ΠΑΑ 2014-2020 με επιχορήγηση 50%.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η υλοποίηση επένδυσης 2,5 εκατ. ευρώ, ενταγμένης στον Αναπτυξιακό για την ενίσχυση του βιολογικού καθαρισμού, την εξοικονόμηση ενέργειας, την τυποποίηση προϊόντων και τον εκσυγχρονισμό της παραλαβής βιομηχανικής ντομάτας.

Προς αποχώρηση η Deca Investments

To επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Damavand. H εταιρεία ελέγχεται από την Deca Investments μέσω του fund Diorama, το οποίο, ωστόσο, ολοκληρώνει τον επενδυτικό του κύκλο και περνάει στη φάση της αποεπένδυσης, ο χρονικός ορίζοντας της οποίας, πάντως, δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Ήδη, πάντως, το fund έχει αποχωρήσει από τη Viva Wallet και την Atlas Tape και θα ακολουθήσουν η Damavand, η Μινέρβα Ελαιουργική (στην κατοχή της οποίας βρίσκεται και η Pummaro), η ΕΖΑ (Ζυθοποιία Αταλάντης), η Adam Pack, η Pharos και η Axel Accessories.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση κεφαλαίων για το Diorama II, το οποίο αναμένεται να εστιάσει περισσότερο στους κλάδους των νέων τεχνολογιών και του φαρμάκου και λιγότερο στη μεταποίηση. Ο χρονικός ορίζοντας των νέων επενδύσεων θα είναι και πάλι δεκαετής.

Στο fund, υπενθυμίζεται, συμμετέχουν πολύ γνωστά ονόματα του επιχειρείν, προεξάρχοντος του πρώην βασικού μετόχου της Δέλτα και επί σειρά ετών προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου.