CEJA: Τι χρειάζεται για να εφαρμοστεί με επιτυχία η ευφυής γεωργία από τους νέους αγρότες

Με έγγραφό τoυ, που δημοσίευσε τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA) παρουσιάζει τις θέσεις του σχετικά με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι τεχνολογίες ψηφιακής και ευφυούς γεωργίας σε περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Στο έγγραφο αναφέρονται οι τρεις κομβικοί τομείς για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, οι αιτίες για τις οποίες θεωρούνται κρίσιμοι και οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι νέοι αγρότες να γίνουν πιο καινοτόμοι. Οι τομείς αυτοί είναι κατά σειρά: 1) Η απόκτηση γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, 2) η αξιοποίηση των κατάλληλων τεχνολογικών μέσων και στρατηγικών και 3) η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υιοθέτηση και διάδοση της ευφυούς γεωργίας.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του εγγράφου, «το διετές πρόγραμμα του CEJA, με τίτλο “Ο Δρόμος προς τη Βιωσιμότητα”, περιλαμβάνει την ιδέα ότι οι αγρότες χρειάζονται τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να είναι ευφυείς, αποτελεσματικοί και καινοτόμοι σε όλες τις πτυχές της διαχείρισης των εκμεταλλεύσεών τους και ότι η ψηφιοποίηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο επιτυχίας ώστε να είναι πιο βιώσιμοι, όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά.

Αυτό το έγγραφο στοχεύει στη χαρτογράφηση των αναγκών, των προκλήσεων και των παραγόντων που θα επιτρέψουν στους αγρότες να επενδύσουν σε έξυπνα και καινοτόμα εργαλεία και να αποκτήσουν πρόσβαση στις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα».

Παρακάτω συνοψίζονται για κάθε μία από τις τρεις ενότητες οι αιτίες για τις οποίες αυτές ξεχωρίζουν ως καταλύτες εφαρμογής των σύγχρονων τεχνολογιών και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λειτουργήσουν επιτυχώς, όπως αναφέρονται από το CEJA.

✱ Αναπτύσσοντας τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες

Οι λόγοι: Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και όσο η ψηφιοποίηση μετασχηματίζει τον πρωτογενή τομέα, οι νέοι αγρότες πρέπει να διαθέτουν την κατάλληλη εξειδίκευση. Η απόκτηση των κατάλληλων γνώσεων θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενο στην ΚΑΠ για να αναγνωριστεί ένας παραγωγός ως «Νέος Αγρότης» από τις αρχές.

Οι προϋποθέσεις: Οι νέοι αγρότες χρειάζονται διαρκή αναβάθμιση δεξιοτήτων. Το ίδιο και οι γεωργικοί σύμβουλοι, αλλά και οι εργάτες γης. Επιπλέον, ο διαμοιρασμός γνώσεων είναι κρίσιμος για την εκμάθηση βέλτιστων πρακτικών μεταξύ παραγωγών, ερευνητών και άλλων εμπλεκομένων στον πρωτογενή τομέα. Τρίτον, στοχευμένες υπηρεσίες γεωργικών συμβουλών. Οι σύμβουλοι θα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν τους παραγωγούς σε θέματα διαχείρισης της εκμετάλλευσης, λογιστικής φύσεως, χρηματοδοτικών εργαλείων, πληροφορικής, ψηφιακών τεχνολογιών και Τεχνητής Νοημοσύνης, περιβαλλοντικής διαχείρισης κ.ά.

✱ Αξιοποίηση των κατάλληλων τεχνολογιών και στρατηγικών

Οι λόγοι: Οι νέοι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, από απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, αυξανόμενο κόστος παραγωγής και συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς, έως ασταθείς απαιτήσεις από αλλαγές στις εκάστοτε πολιτικές. Η ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική. Η χρήση νέων τεχνικών και τεχνολογιών θα πρέπει να αποτελεί μέρος στρατηγικών πολλών κατευθύνσεων. Με την υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων, οι νέοι αγρότες μπορούν να βελτιώσουν τις γεωργικές τους δραστηριότητες και την προσαρμοστικότητά τους, αλλά και να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Οι προϋποθέσεις: Πρώτον, πρόσβαση σε προσιτές σε κόστος και ουσιαστικές λύσεις. Η επιλογή χρήσης μιας τεχνολογίας πρέπει να θεωρείται μια επιχειρηματική κίνηση. Οι έξυπνες τεχνολογίες είναι επίσης μέρος των λύσεων και έρχονται να προστεθούν στις ψηφιακές καινοτομίες, δίνοντας ολιστικές προσεγγίσεις. Δεύτερον, οι τεχνολογίες πρέπει να είναι εύχρηστες και ασφαλείς. Τρίτον, να μπορούν να συνδυαστούν με υπάρχουσες συμβατικές τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η ανάγκη για πρόσθετες επενδύσεις. Τέταρτον, να υπάρχει ασφαλής διαμοιρασμός δεδομένων και ασφάλεια στα προσωπικά δεδομένα. Πρόκειται για τομέα όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και επίπεδο κρατών-μελών.

✱ Χρηματοδότηση της ευφυούς γεωργίας

Οι λόγοι: Η οικονομική υποστήριξη βοηθά στην κάλυψη του κόστους, στη διαχείριση των κινδύνων, στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και στη διασφάλιση της επιτυχίας της επόμενης γενιάς αγροτών σε ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο σύστημα τροφίμων. Ωστόσο, η έλλειψη πρόσβασης σε κεφάλαια είναι μια σημαντική πρόκληση που περιορίζει τη δυνατότητα επένδυσης στη μετάβαση. Οι νέοι αγρότες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να δουν τις αιτήσεις δανείου τους να απορρίπτονται από την τράπεζα σε σύγκριση με αγρότες άνω των 40 ετών.

Οι προϋποθέσεις: Πρώτον, ενίσχυση της σχέσης των νέων αγροτών με τις τράπεζες. Οι τελευταίες θα πρέπει να ειδικευτούν στις ιδιαιτερότητες των νέων. Δεύτερον, μεγαλύτερη ευελιξία στην αποπληρωμή δανείων και μειωμένες εγγυήσεις για παροχή χρηματοδότησης. Τρίτον, περισσότερα κίνητρα και ανταμοιβές για όσους νέους αγρότες εφαρμόζουν ψηφιακές τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον και συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Επίσης, χρειάζεται ενίσχυση των παραγωγών ως προς τη θέση τους στην εφοδιαστική αλυσίδα και προστασία από αθέμιτο ανταγωνισμό και πρακτικές.