Δύσκολο το γέμισμα του καρπού φέτος στο κελυφωτό φιστίκι

Σε στάση αναμονής βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών φιστικιού αυτή την περίοδο, αναμένοντας το γέμισμα των καρπών. Η διαδικασία της συλλογής θα ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ρίχνοντας την αυλαία μιας ομολογουμένως δύσκολης χρονιάς. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο της ανθοφορίας δεν ήταν και οι καλύτερες και επηρέασαν τη γονιμοποίηση των φυτών, με τους παραγωγούς να περιμένουν σε λίγες ημέρες να δουν τα αποτελέσματα.

Σημαντική επίσης είναι και η αναφορά που γίνεται στη φυτοπροστασία. Η ατμοσφαιρική υγρασία που επικρατεί ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών και την παρουσία διάφορων εντόμων. Ο Μάκης Μπούσγος, παραγωγός φιστικιού από τη Μάκρη Μακρακώμης, υποστηρίζει ότι γίνεται εναλλαγή δραστικών στα φυτοφάρμακα, ώστε να αντιμετωπίσουν τη σεπτόρια και να προλάβουν το καμαροσπόριο.

Επίσης, ο ίδιος μιλά και για εμφάνιση του ευρύτομου, ενός δύσκολου εντόμου που άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στους καρπούς. «Αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε ψεκασμούς, επιβαρύνοντας σημαντικά τον φετινό προϋπολογισμό στις καλλιέργειές μας», λέει ο ίδιος. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, υποστηρίζει ότι η τιμή του φιστικιού κυμάνθηκε από τα 6,5 στα 10 ευρώ το κιλό. «Αυτή την περίοδο, τα αποθέματα στις αποθήκες είναι σχεδόν μηδενικά. Σε ενάμιση περίπου μήνα αρχίζουμε τη συλλογή και από τώρα προσπαθούμε να την προγραμματίσουμε, με πολλές όμως ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό που χρειαζόμαστε», καταλήγει.

Λάρισα: Παρενιαυτοφορία στα δέντρα

Για σημαντικό αριθμό καλλιεργειών με μειωμένη παραγωγή, λόγω παρενιαυτοφορίας, κάνει λόγο ο Αχιλλέας Κοτσαμπασούλης από τη Νέα Λευκή Λάρισας. Εκτιμά, όμως, ότι τα εναπομείναντα κτήματα, που παρουσιάζουν μία καλή παραγωγή, θα πρέπει να προστατευτούν από τις ασθένειες που επικρατούν αυτή την περίοδο. «Αυξήσαμε τους ψεκασμούς κατά 50% σε σύγκριση με άλλες χρονιές, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την παραγωγή μας», υποστηρίζει ο ίδιος.

Μώλος Φθιώτιδας: Προβληματισμός για τη γονιμοποίηση του καρπού

«Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμη το ποσοστό των γονιμοποιημένων καρπών», αναφέρει ο Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μώλου Φθιώτιδας. «Η περίοδος της ανθοφορίας ήταν δύσκολη για μας και τα αποτελέσματα θα φανούν σε λίγες ημέρες». Αναφερόμενος στην εμπορία του προϊόντος, εκτιμά ότι οι παραγωγές ανταγωνιστριών χωρών, δείχνουν να είναι μειωμένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και τα αποθέματα στις αποθήκες σχεδόν μηδαμινά. «Ξεκινάμε από μηδενική βάση για τη νέα περίοδο, κάτι που προμηνύει και μία καλύτερη τιμή για το προϊόν μας», καταλήγει ο κ. Ζυγομήτρος.