Έ. Αχτσίογλου: Θα ξεβολέψουμε όσους παρανομούν και δεν σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα

Έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή, λόγω της απόσυρσης 2 υπουργικών τροπολογιών αλλά και της μη αποδοχής βουλευτικών τροπολογιών της αντιπολίτευσης, για το θέμα και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ό, τι αφορά στη μη καταβολή δεδουλευμένων. Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές και υπήρξαν αντιπαραθέσεις για τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τον κυβερνητικό σχηματισμό ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, καταψηφίστηκε από ΝΔ και Χρυσή Αυγή, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι ψήφισαν επί της Αρχής, παρών. 

Για 21,2% στο επίπεδο της ανεργίας από την ΕΛΣΤΑΤ, έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης κι επίπεδο ανεργίας, όπως το 2011. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν επουλώνει όλες τις πληγές που υπάρχουν στην αγορά, διευθετεί πάγια αιτήματα εργαζομένων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία και αφορά και στα  δικαιώματα ατόμων με αναπηρία. Σημείωσε πως ενισχύεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με 50 προσλήψεις, πως έρχονται άλλες 60 προσλήψεις που θα ενισχύσουν το ΣΕΠΕ, που είχε αποδυναμωθεί επί ΝΔ, κι άλλες 100 από μετατάξεις. Επίσης, πως ενισχύεται με ,7,5 εκατομμύρια ευρώ, από το ΕΣΠΑ και θα γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι. «Κοινοτικά κονδύλια από εδώ και στο εξής και προγράμματα θα παίρνουν, μόνον όσοι σέβονται την εργατική νομοθεσία», τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Αχτσίογλου. Υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια για να απλοποιηθεί η διαδικασία για τις υπερωρίες και τόνισε ότι “κάποιους θα τους ξεβολέψουμε. Όσους παρανομούν, όσους δεν σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα” κι ό, τι γίνεται προσπάθεια να δηλώνονται μέσω SMS οι υπερωρίες, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία.  

Για τους αγρότες

Έ. Αχτσίογλου: Θα ξεβολέψουμε όσους παρανομούν και δεν σέβονται τα εργασιακά δικαιώματαΜε μόλις τα μισά χρήματα θα μπορούν να αναγνωρίζουν πλασματικά έτη για σύνταξη οι αγρότες, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος. Εξήγησε πως περί τα 900 ευρώ, σε σχέση με τα 1.800 ευρώ, που ήταν πριν θα μπορούν να εξαγοράζουν τα πλασματικά έτη, οι αγρότες,  μιλώντας για την 5η κλίμακα στις ασφαλιστικές εισφορές. 

Για τις αναπηρικές συντάξεις ξεκαθάρισε ότι υπήρξε μία παρανόηση αλλά σε ό,τι αφορά στο παράβολο, δεν θα υπάρχει  σε ό, τι αφορά στα ΚΕΠΑ. Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής τέθηκαν πολλές φορές ζητήματα, που αφορούσαν στα επίπεδα της ανεργίας, τη μονομερή βλαπτική μεταβολή από πλευράς των εργοδοτών, που αυξάνει με τις νέες διατάξεις τη γραφειοκρατία και τις δικηγορικές αμοιβές (έκδοση διαταγής πληρωμής).

Έντονη κριτική άσκησαν στα πεπραγμένα Βρούτση και το επίπεδο της ανεργίας, τον καιρό που κυβερνούσε, τα 252.000 λουκέτα επιχειρήσεων, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου, ο εισηγητής του νομοσχεδίου Σωκράτης Βαρδάκης, ο τομεάρχης Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης  Παπαχριστόπουλος ενώ κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση κατεξοχήν ο Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ) η Έφη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη)και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).