Εξωστρέφεια και συλλογικότητα, οι λέξεις-κλειδιά για τον ΕΣΥΦ και για το 2024

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν σε χαλαρό κλίμα ευχές αλλά και απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία το 2024 είχαν στελέχη από το χώρο της φυτοπροστασίας στην καθιερωμένη ετήσια εορταστική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου σε μπαρ των Εξαρχείων στην Αθήνα.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου και των πρωτοβουλιών του Συνδέσμου, ο πρόεδρος, Γιώργος Ποντίκας τόνισε ότι η λέξη «εξωστρέφεια» συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα και το σκεπτικό πίσω από τις δράσεις Συνδέσμου τη χρονιά που φεύγει. Όπως ανέφερε, αυτό θα συνεχιστεί και το 2024 καθώς «το στοιχείο της εξωστρέφειας πρέπει να χαρακτηρίζει συνδέσμους όπως ο ΕΣΥΦ που καλούνται να παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον».

Στάθηκε  στη σημασία της σύνθεσης ώστε να μπορέσει ο κλάδος να ανταποκριθεί και, παράλληλα, να συμβάλει ενεργά στη μετάβαση στη νέα «πράσινη» εποχή που οριοθετεί η στρατηγική From Fark to Fork της ΕΕ. «Ξέρουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να πάμε με τις νόρμες που βαδίζαμε παλιά στο χώρο και καταλαβαίνουμε ότι συντελείται μια πολύ μεγάλη αλλαγή στην ΕΕ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί οι ήπειροι συνδέονται. Και όταν έχουμε μπροστά μας τέτοιες μεγάλες αλλαγές, χρειαζόμαστε γνώση και εξειδίκευση σε όλα τα επίπεδα και απ’ όλους όσους συμμετέχουν στην παραγωγική αλυσίδα για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «ανήκουμε σε έναν κλάδο από τον οποίο εξαρτάται το 40% της τροφής».

ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ, Γιώργος Ποντίκας

«Σε αυτή λοιπόν τη μετεξέλιξη, πρέπει να είμαστε μαζί γιατί χρειαζόμαστε συλλογικότητα. Χρειαζόμαστε επίσης τη σύνθεση μέσα από την εξειδίκευση των ανθρώπων και την εμπειρία, ούτως ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε τις κατάλληλες απόψεις και να τις προωθούμε σε σωστό κι έγκυρο χρόνο και να μπορούμε να αλλάζουμε τα πράγματα», πρόσθεσε.

Με αφορμή, δε, την εμπειρία από την θεομηνία στη Θεσσαλία, ο κ. Ποντίκας τόνισε ότι ο κλάδος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος αλλά και ψύχραιμος καθώς είναι πολύ πιθανό η ελληνική γεωργία να κληθεί να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Το δύσκολο, όπως είπε, δεν είναι να προτρέψει κανείς τον κόσμο να φύγει προς τις πόλεις, «αλλά να τον πείσει να μείνει στον τόπο του εξασφαλίζοντάς του παράλληλα τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να ζει και να παράγει σε αυτόν».

Ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ έκλεισε το χαιρετισμό του καλώντας τα μέλη και τους ανθρώπους του χώρου να είναι μια γροθιά και να συσπειρωθούν πίσω από τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο Σύνδεσμος, στηρίζοντάς τον τόσο οικονομικά όσο και με τη φυσική παρουσία και συμμετοχή τους.