Ενίσχυση υφιστάμενων και ίδρυση νέων επιχειρήσεων και στον αγροδιατροφικό τομέα

✱ Στα 15 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των δύο δράσεων
✱ Από 18 Φεβρουαρίου η υποβολή προτάσεων

Με δύο νέες δράσεις για την ενίσχυση υφιστάμενων, αλλά και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στον αγροδιατροφικό τομέα συνεχίζει την εφαρμογή του επιχειρησιακού της προγράμματος η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Υφιστάμενες επιχειρήσεις

Η πρώτη δράση στόχο έχει την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (Περιφερειακής RIS3), δηλαδή αγροδιατροφής, τουρισμού-πολιτισμού, υλικών (πλαστικών-ελαστικών, μη μεταλλικών ορυκτών) και καινοτόμων υλικών, χημικών, φαρμάκων και υγείας, περιβάλλοντος, ενέργειας και υβριδικών τεχνολογιών, ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και του τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ για επενδυτικά σχέδια, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και, κατ’ επέκταση, να βελτιωθεί η θέση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά με ελάχιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 60.000 ευρώ και μέγιστο επιχορηγούμενο 800.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται το διάστημα από 18 Φεβρουαρίου έως και 27 Μαΐου 2020.

Ίδρυση επιχειρήσεων

Η δεύτερη δράση ενισχύει κατά προτεραιότητα την ίδρυση επιχειρήσεων σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (Περιφερειακής RIS3), ήτοι αγροδιατροφής, τουρισμού – πολιτισμού, υλικών (πλαστικών-ελαστικών, μη μεταλλικών ορυκτών) και καινοτόμων υλικών, χημικών, φαρμάκων και υγείας, περιβάλλοντος, ενέργειας και υβριδικών τεχνολογιών, ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και του τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Η δημόσια δαπάνη της δράσης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5 εκατ. ευρώ, και προβλέπεται επίσης η δυνατότητα υπερδέσμευσης σε ποσοστό 40% ή μεγαλύτερο με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο ελάχιστος και ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ορίζεται σε 20.000 ευρώ και 285.000 ευρώ αντίστοιχα. Η δημόσια χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου στο πλαίσιο της πρόσκλησης ορίζεται σε 70% και η ιδιωτική συμμετοχή σε 30%.

Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται το διάστημα από 18 Φεβρουαρίου έως και τις 30 Απριλίου 2020.