Επιβράδυνση του κόστους παραγωγής, αλλά και μεγάλες ανατιμήσεις σε μηχανήματα και κτήρια

Το Δελτίο Τύπου Εισροών – Εκροών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Aπρίλιο του 2023 καταγράφει για ακόμα έναν μήνα την επιβράδυνση της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Παρά τη μερική αποκλιμάκωση στο κόστος της ενέργειας και των ζωοτροφών, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι η κατάσταση να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που καταγράφονται διαρκείς ανατιμήσεις στον γεωργικό εξοπλισμό. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, «ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,0% έναντι αύξησης 25,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Απριλίου 2022 με τον Απρίλιο του 2021».

Η αύξηση αυτή οφείλεται α) στην αύξηση κατά 0,7% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ζωοτροφές και β) στην αύξηση κατά 9,5% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Απριλίου παρουσίασε μείωση 0,6%. Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Μαΐου 2022 – Απριλίου 2023 παρουσίασε αύξηση 17,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022.

Βραχνάς ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις

Ανατρέχοντας στις ετήσιες μεταβολές των τιμών των επιμέρους κατηγοριών, μπορεί κανείς να δει το μέγεθος της επιβάρυνσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες, παρά τη μερική εικόνα εξομάλυνσης στις εισροές. Οι πιο προβληματικές κατηγορίες είναι αυτές που συνδέονται με κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανήματα. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμής εντοπίζεται στην κατηγορία «μηχανήματα καλλιέργειας», η οποία παρουσιάζει αύξηση 12,6%.

Μεγάλη είναι και η αύξηση της κατηγορίας «γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμός» (+9,9%). Τέλος, οι «γεωργικοί ελκυστήρες» σημειώνουν αύξηση 8,9%, καταδεικνύοντας τις μεγάλες επιβαρύνσεις που υφίστανται οι αγρότες για αγορά και συντήρηση μηχανημάτων. Μεγάλες είναι και οι αυξήσεις που καταγράφονται και φέτος στις κατηγορίες «συντήρηση και επισκευή κτηριακών εγκαταστάσεων» (+10,8%) και «συντήρηση και επισκευή μηχανολογικού εξοπλισμού» (+8,7%).

Στα «λιπάσματα», η ετήσια αύξηση τιμών φτάνει το +5,2%, η οποία όμως προστίθεται στη μεγάλη αύξηση της προηγούμενης σεζόν. Το ίδιο στις «ζωοτροφές» με αύξηση +4,9%, τη στιγμή όμως που η μεταβολή της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (2022/2021) ήταν ιδιαίτερα αυξητική (+24,9%). Αυξητική είναι η εικόνα στα «γεωργικά φάρμακα» (+4,8%), στους «σπόρους» (+6,3%) και στα «κτηνιατρικά φάρμακα» (+5,2%), όλα με αυξήσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά.