FAO: H δεκαετία του 2030 σταθμός για την εφαρμογή της αγροτικής τεχνολογίας στο χωράφι

Η όχι και τόσο μακρινή δεκαετία του 2030 φαίνεται ότι θα είναι η δεκαετία-ορόσημο για την εκτεταμένη χρήση των έξυπνων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα, με την κλιματική αλλαγή, τις επενδύσεις στα συστήματα αγροδιατροφής και την εξέλιξη της καινοτομίας και της επιστήμης να λειτουργούν ως κινητήριες δυνάμεις που θα δώσουν ώθηση στην αγροτεχνολογία. Τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της έκθεσης «Harvesting Change: Harnessing emerging technologies and innovations for agrifood systems transformation», που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας τον Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Γαλλικό Κέντρο Αγροτικής Έρευνας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (CIRAD).

Μετά από εκτεταμένη έρευνα, οι δύο Οργανισμοί συγκέντρωσαν και εξέτασαν τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες, κατηγοριοποιώντας τες ανάλογα με τον αντίκτυπο, το χρονοδιάγραμμα και τον τομέα εφαρμογής. Σύμφωνα με την έρευνα, τα αγροδιατροφικά συστήματα αντιμετωπίζουν περίπλοκες προκλήσεις που απαιτούν άμεση προσοχή. Μπροστά σε αυτή την πολυπλοκότητα, η τεχνολογία και η καινοτομία αναδεικνύονται ως ισχυρά εργαλεία, ικανά να υποστηρίξουν τον μετασχηματισμό προς συστήματα αγροδιατροφής που είναι ανθεκτικά, αλλά και βιώσιμα, χωρίς αποκλεισμούς.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες

Πιο αναλυτικά, μέχρι το 2030 αναμένεται τεχνολογική πρόοδος στη γεωργία ακριβείας και τις καινοτομίες στη διαχείριση των αγροκτημάτων και της καλλιεργούμενης γης, επέκταση της κάθετης γεωργίας σε αστικές περιοχές, βελτιώσεις των συστημάτων άρδευσης, καθώς και εξελίξεις στην αναγεννητική γεωργία και στη δασοκομία. Συγκεκριμένα, οι οργανισμοί εξέτασαν μία λίστα τεχνολογιών, οι οποίες φαίνεται ότι θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα αγροδιατροφικά συστήματα, σημειώνοντας το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης της κάθε τεχνολογίας για την επόμενη δεκαετία. Με άλλα λόγια, καταγράφεται το έτος στο οποίο θα έχουν αναπτυχθεί οι κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε οι τεχνολογίες αυτές να αρχίσουν να αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ξεκινώντας από το 2034 και τις πιστώσεις άνθρακα στη γεωργία, στην έκθεση καταγράφεται ότι οι τελευταίες χρησιμεύουν ως βασικό εργαλείο για την παροχή κινήτρων στους αγρότες, ώστε να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης της καλλιέργειάς τους. Έναν χρόνο αργότερα, το 2035, συναντάμε την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να παρέχει στους αγρότες χρήσιμες πληροφορίες, επιτρέποντας τη βελτιστοποιημένη λήψη αποφάσεων με βάση τις ανάγκες της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας. To 2036 καταγράφεται ως η χρονιά των δορυφορικών εικόνων σε πραγματικό χρόνο και των συστημάτων εντοπισμού θέσης.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών στα αγροδιατροφικά συστήματα, συνδυάζοντας τη δύναμη των σύγχρονων δορυφορικών εικόνων με τις αυτόνομες δυνατότητες γεωγραφικών πληροφοριών. Το σύστημα αυτό διευκολύνει τόσο τις ανθρώπινες όσο και τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων στη γεωργία και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Ωστόσο, για την αποτελεσματική εφαρμογής τους απαιτείται η κατάλληλη τεχνική υποδομή, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ίδια χρονιά (σ.σ. 2036) προσδιορίζεται και ως έτος ωρίμασης για τις καινοτομίες που σχετίζονται με τους υδάτινους πόρους και τους πόρους της γης. Πιο συγκεκριμένα, αυτό αφορά ένα σύνολο διαφορετικών καινοτομιών που προωθούν μια αποτελεσματική, μακροπρόθεσμη, οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων της γης και των υδάτινων πόρων και της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι καινοτομίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας του νερού, καθώς και στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και των εδαφών παγκοσμίως, προσφέροντας, παράλληλα, σημαντικά οφέλη για την υγεία και την επίτευξη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Το χρονοδιάγραμμα συμπληρώνεται με τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες αφορούν ένα σύνολο τεχνολογιών που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Η αποθήκευση ενέργειας ωφελεί τα αγροδιατροφικά συστήματα, επιτρέποντας την καλύτερη ενεργειακή απόδοση, την αδιάλειπτη παροχή και την πλήρη χρήση του δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πιθανά εμπόδια για την εφαρμογή της τεχνολογίας

Εκτός από τις τάσεις στις αναδυόμενες τεχνολογίες, η έκθεση κατέγραψε και τα πιθανά εμπόδια που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά το παραπάνω χρονοδιάγραμμα. Πιο αναλυτικά, καταγράφεται ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον και να δοθούν οι κατάλληλες επενδύσεις. Επίσης, απαιτείται η ταχεία ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων τόσο στους αγρότες όσο και στους εργαζομένους στα αγροδιατροφικά συστήματα.