Γεωργικοί Σύμβουλοι: Με ημιτελή, δυσλειτουργική εφαρμογή τρέχει το έργο

Σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του υπομέτρου καταγγέλλουν φορείς

Από «σύνδρομο χρόνιας αργοπορίας» πάσχει το πολυδιαφημισμένο μέτρο παροχής γεωργικών συμβουλών, στο πλαίσιο του Υπομέτρου 2.1 του ΠΑΑ 2014-2020. Εξάλλου, όπως παραδέχονται οι ίδιες οι διαχειριστικές αρχές του ΥΠΑΑΤ, «η χώρα όφειλε να υλοποιεί το πρόγραμμα εδώ και 15 χρόνια».

Δυστυχώς, το υπομέτρο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι φέτος εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά η νέα ΚΑΠ, και η Ελλάδα οφείλει, βάσει και του Στρατηγικού της Σχεδίου, να προχωρήσει στη λειτουργία ενός δομημένου συστήματος AKIS, όπου θα διατεθεί το 7% των πόρων του Πυλώνα 2.

Μακρύς ο δρόμος

Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της Agrotica, κατά τη διάρκεια ημερίδας από το ΓΕΩΤΕΕ, με θέμα «Νέοι Αγρότες και Γεωργικοί Σύμβουλοι», έγινε γνωστό ότι, στην παρούσα φάση, «η υλοποίηση του προγράμματος κορυφώνεται με τα πρώτα παραδοτέα». Μάλιστα, γνωστοποιήθηκε ότι κατατέθηκαν τα πρώτα τρία αιτήματα πληρωμής, αλλά, όπως υπογραμμίστηκε, «υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος».

Πράγματι είναι μακρύς ο δρόμος για την υλοποίηση ενός μέτρου, για το οποίο η ΕΕ έχει ουκ ολίγες φορές τραβήξει το αφτί της χώρας προκειμένου να το προχωρήσει, καθώς αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη γεωργία του μέλλοντος.

Εμπόδια

Τα μηνύματα που λαμβάνει η «ΥΧ» δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες άμεσα ενδιαφερομένων, μέχρι και σήμερα το υπομέτρο δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί και δεν είναι δυνατό να δοθεί από τους φορείς η συμβουλή του πρώτου έτους υλοποίησης. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτεται:

✱ Δεν είναι έτοιμα τα υποδείγματα/παραδοτέα Νο2 και Νο3, που αποτυπώνουν, αντίστοιχα, την απόδοση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμβουλής.

✱ Δεν επιτρέπεται, εξαιτίας του πληροφοριακού συστήματος, να χρεώνουν οι φορείς ώρες εργασίας και επίσκεψης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για να δώσουν τη συμβουλή (2ο παραδοτέο), αφού απαιτείται πρώτα η τυπική οριστικοποίηση του 1ου παραδοτέου για κάθε ΑΦΜ παραγωγού ξεχωριστά.

Τι προηγήθηκε;

Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, η εφαρμογή, που θα υποστήριζε τόσο το κομμάτι της διαχείρισης όσο και της υλοποίησης του υπομέτρου, δεν είχε παραδοθεί ολοκληρωμένη από την ανάδοχο εταιρεία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για ακόμα μία φορά το έργο των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ). Αλλά ακόμα και όταν η εφαρμογή παραδόθηκε, όπως αποκαλύπτουν φορείς, δεν ήταν εύχρηστη, «καθώς δεν υπήρχε η ζητούμενη διαλειτουργικότητα με τρίτες βάσεις δεδομένων, όπως το ΟΣΔΕ, το μητρώο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ.ά., από τους οποίους θα εξασφαλιζόταν η ενημέρωση σημαντικών στοιχείων που επιδρούν στο υπομέτρο και βοηθούν στη διαμόρφωση της κατάλληλης συμβουλευτικής υπηρεσίας για τον εκάστοτε παραγωγό».

Αργότερα, και τουλάχιστον όσον αφορά τα στοιχεία της ΕΑΕ, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε έως έναν βαθμό. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως μάς μεταφέρει άμεσα ενδιαφερόμενος, «αποτελούσε η άντληση πληροφοριών, σε σχέση με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που αντιστοιχούσαν στην ΕΑΕ 2022 και όχι του 2023».

Επιπλέον, οι Γεωργικοί Σύμβουλοι έπρεπε να ακολουθούν τη σταδιακή ανάπτυξη της εν λόγω εφαρμογής, της οποίας η ανάπτυξη -όπως αποκαλύπτεται- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και σήμερα, καθώς ήταν αυτοί που πραγματοποιούσαν, επί της ουσίας, τη δοκιμαστική της λειτουργία.

Το ρεπορτάζ για το θέμα θα συνεχιστεί στο φύλλο της επόμενης εβδομάδας.