IFOAM: «Ναι» σε Στρατηγικό Διάλογο που θα εντοπίζει τη ρίζα των προκλήσεων για τους Ευρωπαίους αγρότες

Ευκαιρία για έναν ειλικρινή διάλογο που θα εμβαθύνει στη ρίζα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας εντοπίζει η IFOAM Organics Europe, χαιρετίζοντας την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της Γεωργίας που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν.

Η IFOAM εκφράζει την υποστήριξή της για αυτή την πρωτοβουλία και δηλώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στις συζητήσεις με στόχο την επίτευξη περισσότερου διαλόγου και λιγότερης πόλωσης στον αγροδιατροφικό τομέα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες (βιολογικοί και συμβατικοί) είναι εμφανείς: Άδικες τιμές, μείωση των επιδοτήσεων, ανταγωνισμός σε σχέση με εισαγόμενα προϊόντα και κανονιστικές αντιφάσεις είναι μόνο μερικές από αυτές.

Από την άλλη, η απογοήτευση για την ΕΕ, την Πράσινη Συμφωνία ή την περιβαλλοντική νομοθεσία είναι αντιπαραγωγική. Ο διάλογος θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εντοπισμό των πραγματικών ριζών αυτών των προκλήσεων», υπογραμμίζει ο Jan Plagge, πρόεδρος του οργανισμού-ομπρέλα για τα βιολογικά της ΕΕ.

Νέες γονιδιωματικές τεχνικές

Ένας διάλογος που μάλλον δεν έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον σε επαρκές επίπεδο, είναι αυτός που αφορά την απελευθέρωση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών (NGTs). Η τελευταία φαίνεται ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς, αφήνοντας ανοιχτές εκκρεμότητες παρά τις επισημάνσεις, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο φορέας εκπροσώπησης του ευρωπαϊκού βιολογικού κινήματος.

Η IFOAM καλεί τους ευρωβουλευτές να αναβάλουν την ψηφοφορία της νομοθετικής πρότασης για τις NGTs τις προσεχείς ημέρες στην ολομέλεια, καθώς η ψηφοφορία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που έχει προηγηθεί, αφήνει πολλά ζητήματα άλυτα.

Η ύπαρξη ενός χρονικού διαστήματος συζητήσεων κρίνεται απαραίτητη για την προώθηση διακομματικών απόψεων που να αντιμετωπίζουν επαρκώς τις ανησυχίες σχετικά με τη βιοασφάλεια, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου που να υποστηρίζει την ελευθερία επιλογής παραγωγών και καταναλωτών.

«Αυτή η εσπευσμένη νομοθετική διαδικασία για την απελευθέρωση των NGTs αντίκειται στα συμφέροντα των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων, γεωργών και πολιτών», αναφέρει η IFOAM, επισημαίνοντας τα άλυτα ζητήματα που παραμένουν σχετικά με τους κινδύνους, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και το δικαίωμα των αγροτών και των καταναλωτών να αποφεύγουν τις NGTs.

«Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που συνδέονται με τις NGTs επεκτείνονται σε γενετικό υλικό και χαρακτηριστικά που μπορούν επίσης να αποκτηθούν με συμβατική αναπαραγωγή και θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μοντέλο καινοτομίας στην αναπαραγωγή, το οποίο βασίζεται στην κυκλοφορία γενετικών πόρων μεταξύ εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο Plagge. «Η προστασία της ελευθερίας των αγροτών να επιλέγουν τους δικούς τους σπόρους είναι θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από οποιαδήποτε απορρύθμιση της γενετικής μηχανικής», προσθέτει.

Ο φορέας χαιρετίζει, πάντως, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όλων των πολιτικών ομάδων ψήφισε υπέρ της διατήρησης της απαγόρευσης των NGTs στη βιολογική παραγωγή. Ωστόσο, κρίνει απαραίτητη την ύπαρξη διατάξεων για την ιχνηλασιμότητα, καθώς και μέτρα συνύπαρξης που υπερβαίνουν την ελάχιστη διαφάνεια στις παρτίδες σπόρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Plagge.