Καρπούζι: Ξεκινούν οι φυτεύσεις σε θερμοκήπια ψυχρού τύπου

Στις επόμενες ημέρες, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα ξεκινήσουν οι φυτεύσεις στα θερμοκήπια ψυχρού τύπου. Οι τεχνικές που εφαρμόζουν οι παραγωγοί δίνουν τη δυνατότητα πρωίμησης, διότι προσαρμόζουν συστήματα προστασίας των φυτών με διπλή κάλυψη.

Με τον τρόπο αυτόν, δημιουργούν μικροκλίμα μέσα στο θερμοκήπιο και παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να κινούνται μέσα στον χώρο αυτόν, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον. Η τεχνική αυτή αποτελεί το προοίμιο της καλλιέργειας των καρπουζιών, κυρίως της ηπειρωτικής χώρας, και μετά από έναν μήνα ακολουθούν οι υπαίθριες υπό κάλυψη καλλιέργειες καρπουζιού.

Ο Πέτρος Λεβέντης, γεωπόνος με πολυετή εμπειρία στον τομέα του καρπουζιού, αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία των σπορόφυτων και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία της φύτευσης σε θερμοκήπια ψυχρού τύπου.

Όπως δηλώνει, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την παραγωγή καρπουζιού θα κρατηθούν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις υπαίθριες υπό κάλυψη καλλιέργειες. «Οι τιμές που επικράτησαν την περσινή περίοδο κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παραγωγών για τη φύτευση καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, λόγω του μεγαλύτερου κόστους, δείχνουν να σταθεροποιούνται στα περσινά επίπεδα, χωρίς σημαντικές μεταβολές».

Αναφερόμενος στο πολλαπλασιαστικό υλικό, ο κ. Λεβέντης κάνει λόγο για εμβολιασμένα σπορόφυτα με συγκεκριμένα υβρίδια καρπουζιού που ζητάει η αγορά. «Οι τιμές των σπορόφυτων παρουσιάζουν μία μικρή άνοδο, αλλά οι αναγκαιότητα χρήσης καλού πολλαπλασιαστικού υλικού για την παραγωγή ποιοτικού καρπουζιού είναι απαραίτητη», υποστηρίζει ο κ. Λεβέντης.

Οι περσινές καλές τιμές ενθαρρύνουν τους Λαρισαίους παραγωγούς

Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων καρπουζιού κάνει λόγο και ο Παύλος Σελικούνας, παραγωγός από το Μακρυχώρι Λάρισας. Όπως υποστηρίζει, οι περσινές τιμές, έτσι όπως διαμορφώθηκαν, ενισχύουν το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια του προϊόντος.

«Το πρόβλημά μας είναι οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες μεταβάλλονται σημαντικά από την περίοδο της φύτευσης μέχρι και τη συγκομιδή. Η περιοχή μας μπορεί να παράγει πρώιμο και καλής ποιότητας καρπούζι, αλλά οι όψιμοι παγετοί δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι σημαντικά μειωμένες».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτές κρατήθηκαν σταθερές καθ’ όλη την περίοδο, λόγω της μειωμένης παραγωγής. «Οι αποδόσεις μας κινήθηκαν από 2,5 έως 3 τόνους στο στρέμμα, όταν σε καλές χρόνιες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τους 4 με 5 τόνους. Η τιμή του προϊόντος κινήθηκε σε καλά επίπεδα και για τον λόγο αυτόν το τελικό αποτέλεσμα ήταν θετικό», καταλήγει ο κ. Σελικούνας.

Στην Κυπαρισσία, η καλλιέργεια συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων

Για φυτεύσεις καρπουζιού στις αρχές Φεβρουαρίου στην περιοχή της Κυπαρισσίας κάνει λόγο ο παραγωγός Μάκης Κατσικαρώνης. Όπως λέει, οι παραγωγοί έχουν παραγγείλει τα σπορόφυτα ώστε να ξεκινήσουν τις φυτεύσεις από τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές του επόμενου μήνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι εκτάσεις θα είναι μειωμένες, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και του περάσματος της καλλιέργειας σε επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέμματα. «Με 20 στρέμματα δεν συμφέρει έναν παραγωγό να ασχοληθεί και η καλλιέργεια περνά σε αυτούς που καλλιεργούν πάνω από 100 έως 300 στρέμματα, ώστε να αφήνει ένα κέρδος και να γίνεται καλύτερη οργάνωση της παραγωγής, καθότι απαιτούνται και εργατικά χέρια», υπογραμμίζει. Κλείνοντας, ο κ. Κατσικαρώνης αναφέρει ότι παλαιότερα η παραγωγή στην περιοχή ήταν μεγαλύτερη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μεταφερθεί στην Ηλεία, λόγω του μεγαλύτερου όγκου καλλιεργούμενων εκτάσεων εκεί.