«Κλειδώνει» τα 25 λεπτά και βλέπει ψηλότερα το ποιοτικό σκληρό σιτάρι

Εν αναμονή του «χρησμού» της Φότζια που λειτουργεί τροχιοδεικτικά και για τις εδώ τιμές και δη τις εξαγωγικές βρίσκονται οι συντελεστές της ελληνικής αγοράς σκληρού σιταριού την ώρα που εντός των τειχών και σε επίπεδο μύλων φαίνεται να διαμορφώνεται μια βάση στήριξης στα 25 λεπτά/κιλό στον παραγωγό για τις καλές ποιότητες που κατάφεραν να βγουν αλώβητες από τα «χτυπήματα» του καιρού.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη Φότζια (όπως και τις υπόλοιπες κύριες ιταλικές αγορές) να μην ανακοινώνει ούτε την ερχόμενη εβδομάδα την πρώτη λίστα τιμών για τα σιτάρια φετινής εσοδείας, καθώς αφενός οι καθυστερήσεις στον αλωνισμό, αφετέρου η μεγάλη ετερογένεια που παρουσιάζουν τα σιτάρια που έχουν ήδη κοπεί, περιπλέκουν αρκετά την εικόνα της ιταλικής παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι οι Ιταλοί να μην έχουν καταλήξει ακόμα στις τρεις προβλεπόμενες ποιοτικές κατηγορίες (τέσσερις, αν συνυπολογιστεί και το βιολογικό) και στα αντίστοιχα spreads τιμών.

Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες 10 μέρες και αφού ολοκληρωθεί ο δειγματισμός στο σύνολο των περιοχών, κάτι που σημαίνει ότι μια πρώτη «επίσημη» ένδειξη για τις τιμές της φετινής σοδειάς θα υπάρχει στις αρχές Ιουλίου.

Ποιοτικά προβλήματα για τους Ιταλούς

Μέχρι στιγμής, πάντως, το σκηνικό του αλωνισμού στην Ιταλία μοιάζει πάρα πολύ με αυτό της Ελλάδας, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των όγκων που συγκομίζονται είναι σαφώς επηρεασμένοι από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων και εμφανίζουν ποιοτικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα υαλώδη, τις πρωτεΐνες, τα ειδικά βάρη ή έναν συνδυασμό όλων αυτών. Οι ποσότητες αυτές «συνυπάρχουν» βέβαια με σιτάρια εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία όμως, όπως όλα δείχνουν, θα είναι λιγότερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Το στοιχείο αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για τη χώρα μας, εφόσον μπορούσε να διαφοροποιηθεί ποιοτικά και να εξαργυρώσει το πλεονέκτημα αυτό με καλύτερες τιμές, έστω κι αν αυτό δεν συνάδει με το προφίλ που έχει «χτίσει» στη διεθνή αγορά τα προηγούμενα χρόνια.

Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, δημιουργεί μια νέα και όχι απαραίτητα ευνοϊκή συνθήκη για το κομμάτι της σοδειάς μας που κατευθύνεται στην εξαγωγή, καθώς δυνητικά σχηματίζει μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» σιταριών μέτριας-χαμηλής ποιότητας, από την οποία μπορούν να «αντλήσουν» προϊόν οι Ιταλοί αγοραστές, καθιστώντας ευκολότερο για αυτούς να πιέσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές FOB. Αυτό ενδεχομένως να εξηγεί και το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα έγινε σε Έλληνες εμπόρους κρούση για 285 ευρώ/τόνο FOB, δίχως πάντως να κλειστεί κάποια καινούργια συμφωνία, κι ενώ στο «τραπέζι» υπάρχουν πάντα τα 280 ευρώ/τόνο που έχει προτείνει ο Καζίλο.

Επί του παρόντος, εκτελούνται κάποιες δουλειές που είχαν κλειστεί το τελευταίο διάστημα στα 290 ευρώ/τόνο FOB.

Έδωσε κατεύθυνση η Μέλισσα

Στην εσωτερική αγορά πάντως, ύστερα και από τις τελευταίες κινήσεις της Μέλισσα Κίκιζας, φαίνεται ότι εμπεδώνονται τα 25 λεπτά/κιλό στον παραγωγό ως βάση για τα ποιοτικά προβροχικά σιτάρια, τη στιγμή που, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μύλων αφήνει περιθώρια το νούμερο αυτό να ανέβει ψηλότερα, όσο ο αλωνισμός προχωρά σε περιοχές που χτυπήθηκαν λιγότερο από τις βροχοπτώσεις.

Σταθμίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σιταριών που έχουν μέχρι στιγμής συγκομιστεί, αλλά και αυτών που πρόκειται να κοπούν το αμέσως επόμενο διάστημα, η γνωστή βιομηχανία ζυμαρικών προσδιορίζει τρεις ποιοτικές κατηγορίες με ισάριθμες διαφορετικές τιμές.

Έτσι, για τα ποιοτικά προβροχικά σιτάρια με ειδικό βάρος άνω των 79 kg/hl, υαλώδη πάνω από 70% και τουλάχιστον 12% πρωτεΐνες, η εταιρεία προσφέρει 25 λεπτά/κιλό σε παραγωγούς που θέλουν να «κλείσουν» την τιμή τους.

Το δεύτερο και ενδιάμεσο, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, «σκαλοπάτι» είναι τα 24 λεπτά/κιλό και αφορούν σιτάρια με ειδικά βάρη 80 kg/hl μίνιμουμ, πρωτεΐνες τουλάχιστον 12% και υαλώδη μεταξύ 50% και 70%.

Η τρίτη ποιοτική κατηγορία αφορά τα πολύ υποβαθμισμένα από τις βροχές σκληρά σιτάρια –όπου «τα αλευρώδη είναι περισσότερα από τα υαλώδη», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη βιομηχανία– για τα οποία προσφέρονται 23 λεπτά/κιλό.

Στους παραγωγούς δίνεται επίσης η επιλογή να παραδώσουν το προϊόν τους με «ανοιχτή» τιμή, έχοντας ωστόσο κατά νου ότι σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την εξέλιξη των τιμών σε απόλυτα νούμερα, θα διατηρηθεί η διαφορά των 2 λεπτών/κιλό μεταξύ της πρώτης και της τρίτης κατηγορίας.

Άτυπο μπόνους στα υποβαθμισμένα συμβολαιακά

Όσον αφορά τα συμβολαιακά, στις συμβάσεις που έχει συνάψει η Μέλισσα Κίκιζας προβλέπεται ένα «μαξιλάρι» 30 λεπτών/κιλό για όσους παραγωγούς δεν καταφέρουν να πετύχουν τη «στάνταρντ» ποιότητα που εγγυάται τα 35 λεπτά/κιλό (δηλαδή μίνιμουμ 79 kg/hl ειδικό βάρος, 70% υαλώδη, 12,5% πρωτεΐνες), αρκεί να «πιάσουν» τουλάχιστον 77 kg/hl ειδικό βάρος, 60% υαλώδη και 11,5% πρωτεΐνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της βιομηχανίας, όσα συμβολαιακά κινηθούν κάτω από το όριο αυτό, θα πληρωθούν όσο και τα «ελεύθερα» σιτάρια της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας. Η πρόβλεψη αυτή, με τα σημερινά δεδομένα, αντιστοιχεί σε μια τιμή 25 λεπτών/κιλό. Επί της ουσίας, δηλαδή, θα έχουν ένα άτυπο «μπόνους» 2 λεπτών/κιλό σε σύγκριση με τα αντίστοιχης ποιότητας μη συμβολαιακά.

Πάνω από 35 λεπτά πληρώθηκαν 3.000 τόνοι

Σε μια πιο αισιόδοξη νότα, πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, μέχρι στιγμής ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός συνεργαζόμενων παραγωγών έχει καταφέρει να πιάσει και… με το παραπάνω τις προβλεπόμενες ποιοτικές προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας και τα αντίστοιχα πριμ. Ειδικότερα, περίπου 3.000 τόνοι συμβολαιακών (περίπου το 50% όσων έχουν συγκομιστεί μέχρι στιγμής) έχουν ήδη τιμολογηθεί με 37 και 38 λεπτά/κιλό και βρίσκονται σε διαδικασία πληρωμής. Πρόκειται κυρίως για σιτάρια που κόπηκαν νωρίς, λίγο μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και, αναλόγως και της περιοχής, πρόλαβαν να γλυτώσουν από τις βροχές.Η Μέλισσα Κίκιζας εκτιμά ότι θα απορροφήσει μέσω των συμβολαίων περί τους 17.000 τόνους σκληρού σιταριού ενώ, συμπεριλαμβανομένων και των «ελεύθερων» σιταριών, οι συνολικές ποσότητες από την ελληνική αγορά αναμένεται να αγγίξουν τους 100.000 τόνους.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023