Κρίσιμοι παράγοντες για την κυκλική οικονομία η αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός των δεξιοτήτων

Για το παρόν και το μέλλον της κυκλικής γεωργίας στη χώρα μας, όπως και για τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα εμπόδια που υπάρχουν για την εφαρμογή της, μίλησαν διακεκριμένοι στον χώρο τους επιστήμονες από Οργανισμούς και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας.

Η ημερίδα για την κυκλική γεωργία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κυκλική Οικονομία στη ΔΕΘ. Κατά τη διάρκειά της, η διευθύντρια Ερευνών στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργίας ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Ελένη Μαλούπα, η Δρ. Κατερίνα Μέλφου, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών & Εξοπλισμού του ΑΠΘ, Θωμάς Κωτσόπουλος, και ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Σταμάτης Αγγελόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι επιχειρηματιών από τη Βουλγαρία, αντάλλαξαν απόψεις και γνώμες γύρω από τη λεγόμενη τετραπλή έλικα, δηλαδή για την εμπλοκή και την αλληλεπίδραση της επιστημονικής έρευνας με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, των πολιτικών πάνω στην αγροτική οικονομία και στην αγροδιατροφική αλυσίδα και την κοινωνία των πολιτών. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο καθηγητής Ρύπανσης και Υποβάθμισης Εδαφών του ΑΠΘ και διευθυντής του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, Γιώργος Ζαλίδης.

Σύνδεση πανεπιστημίου με την καινοτομία

Η κα Μαλούπα αναφέρθηκε στα έργα και στα περίπου 16 προγράμματα που τρέχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με επιχειρήσεις, αλλά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Από την πλευρά του, ο κ. Κωτσόπουλος μίλησε για την κυκλική γεωργία και πώς θα μπορέσει να ενωθεί όλη η αλυσίδα αξίας στο σχετικό ζήτημα με εξιδεικευμένη επιστημονική προσέγγιση, με πολύπλευρη αντιμετώπιση, αλλά και εξωστρέφεια της πανεπιστημιακής έρευνας προς όφελος του αγρότη. «Πρέπει να συνδέσουμε το πανεπιστήμιο με την καινοτομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωτσόπουλος.

Η κοσμήτορας της νεοσύστατης Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, Δρ. Μέλφου, στόχευσε στους αδύναμους κρίκους της σχετικής αλυσίδας της κυκλικής γεωργίας που είναι η υιοθέτηση ή μη των εξελίξεων από τους αγρότες, αλλά και τους καταναλωτές. «Γιατί οι παραγωγοί δεν μπαίνουν στη διαδικασία να το υιοθετήσουν και αν οι καταναλωτές θα το αγοράσουν. Η δική μας δουλειά έρχεται να δέσει αυτή την αλυσίδα, δηλαδή να επιτύχουμε αλλαγή παραδείγματος, να βρούμε επίσης εκείνες τις αιτίες που εμποδίζουν τη μετάβαση. Όμως, δεν φτάνει μόνο οι επιστήμονες να βρουν τεχνολογικές λύσεις, αλλά και το πώς θα πείσουμε τους παραγωγούς να τις υιοθετήσουν», είπε χαρακτηριστικά η Δρ. Μέλφου.

Οικονομικά κυκλικής γεωργίας

Ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου, κ. Αγγελόπουλος, αναφέρθηκε στα οικονομικά της κυκλικής γεωργίας. «Στην τελική ανάλυση, θα πρέπει ο παραγωγός να δει αν τον συμφέρουν όλα αυτά τα μοντέλα της κυκλικής οικονομίας κ.λπ., να δει αν είναι επιχειρηματικά και αν έχουν ωφέλεια. Αν δεν το έχουμε αυτό, δεν θα υπάρχει αποτελεσματικότητα», είπε ο κ. Αγγελόπουλος και πρόσθεσε πως θα πρέπει τα ελληνικά προϊόντα να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους ή σε διαφορετική περίπτωση να αποδείξουν ότι είναι καλύτερα, ποιοτικότερα και δικαίως ακριβότερα των ανάλογων ευρωπαϊκών προϊόντων. «Αυτό θα πρέπει να γίνει εθνικός στόχος», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Ζαλίδης μίλησε για το ευρωπαϊκό έργο Carbonica και τη δημιουργία του Κόμβου Αριστείας για τη γεωργία του άνθρακα.