Μεγάλη αύξηση πληθυσμού αγριογούρουνων και επιθέσεων λύκων σε σκύλους στη Δ. Μακεδονία
Μεγάλη αύξηση των πληθυσμών άγριας ζωής στο δασικό οικοσύστημα του Βερμίου καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε περιοχές όπου η παρουσία τους ήταν μηδενική. Αρκούδες, αλλά και λύκοι εμφανίζονται τόσο σε αγροτικές όσο και σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, ενώ αγέλες αγριογούρουνων προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και τροχαία δυστυχήματα, ενίοτε θανατηφόρα.
Επιχείρηση μείωσης των αγριόχοιρων
Με δεδομένη την ανησυχία που υπάρχει από τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχουν καταγραφεί και στην περιοχή, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη ζητήσει από τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους να ξεκινήσουν επιχείρηση μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων με τη δημιουργία ομάδων δίωξης για τον εντοπισμό και τη θήρευση των ζώων.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, Βασίλης Κοσμίδης, για τη σχετική διαδικασία έχουν ασφαλιστεί, μέχρι στιγμής, 63 κυνηγοί, ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει η θήρα, αφενός γιατί είναι περίοδος αναπαραγωγής και δεν επιθυμούν να θηρεύσουν μάνες με νεογέννητα ζώα και αφετέρου αντιδρούν και διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «ΑΡΓΟΣ», με το οποίο τα κυνηγόσκυλα θεωρούνται πλέον ως σκυλιά συντροφιάς και όχι εργασίας.
Αύξηση του πληθυσμού των λύκων
Σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη, μεγάλη αύξηση παρουσιάζει και ο πληθυσμός των λύκων, οι οποίοι εμφανίζονται ακόμη και σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν ποτέ. Το χαρακτηριστικό των λύκων είναι ότι δεν επιτίθενται πλέον σε πρόβατα, κατσίκια ή άλλα ζώα στα μαντριά κτηνοτρόφων, αλλά μόνο σε σκύλους, αφού, όπως υποστηρίζει ο κ. Κοσμίδης, οι λύκοι αυτοί έχουν απελευθερωθεί και είναι «εθισμένοι» στο κρέας του σκύλου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, οι κυνηγοί φοβούνται να βγάλουν τα ζώα τους στη φύση, αφού σημειώνονται αλλεπάλληλες κατασπαράξεις σκύλων από λύκους.