Κατρακυλάει η παραγωγή ελαιολάδου σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

Πολύ χαμηλή, συγκριτικά με πέρυσι, αναμένεται να είναι η παραγωγή ελαιολάδου σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κύριες αιτίες είναι η ακαρπία, αλλά και οι πυρκαγιές, που έκαψαν χιλιάδες ελαιόδεντρα στο νότιο τμήμα του Έβρου, αλλά και στη Ροδόπη.

Στους 100 τόνους ελαιολάδου ανέρχεται η τελευταία εκτίμηση της ΔΑΟΚ για τη Ροδόπη, χαμηλότερα από τους 200-250 τόνους που προβλέπονταν το καλοκαίρι και πολύ πιο κάτω από τους 400 τόνους που εκτιμάται η περσινή παραγωγή του νομού. Παρατηρείται μειωμένη παραγωγή από 40% έως και 90% σε σχέση με μία καλή παραγωγική χρονιά, όπως αναφέρεται από την υπηρεσία.

Ο ήπιος χειμώνας, που δεν επέτρεψε τον λήθαργο στα ελαιόδεντρα, καθώς και οι κακές κλιματικές συνθήκες του Μαΐου (σ.σ. κρίσιμο διάστημα γονιμοποίησης), ευθύνονται σημαντικά για το φαινόμενο της ακαρπίας. Επιπλέον, η υψηλή περσινή παραγωγή, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, οδήγησε σε ανησυχητικά χαμηλό ποσοστό καρποφορίας. Οι γεωπόνοι εκτιμούν για την ελαιοπαραγωγό Μαρώνεια στη Ροδόπη μόλις 10 τόνους ελαιολάδου, επομένως το τελικό νούμερο ενδέχεται να είναι κάτω από τους 100 τόνους.

Στους μόλις 250 τόνους, από 300 του καλοκαιριού, κατεβάζουν οι νεότερες εκτιμήσεις την Ξάνθη. Με την παρατεταμένη ανομβρία, η ελιά ακολούθησε τις άλλες καλλιέργειες, διαγράφοντας μια τροχιά σημαντικής πτώσης, σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι.

Στον πολύπαθο Νομό Έβρου, η περσινή παραγωγή ήταν 1.195 τόνοι. Στην εικόνα των μειώσεων που προβλέπονταν για φέτος λόγω παρενιαυτοφορίας, προστέθηκαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές. Για την περιοχή της Μάκρης, όπου κάηκε πολύ σημαντικός αριθμός δέντρων, η παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού, Δημοσθένη Χατζηνικολάου, θα είναι περίπου 75-80 τόνοι, εκ των οποίων οι 20 τόνοι είναι του συνεταιρισμού. Συγκριτικά με πέρυσι, ο ίδιος εξηγεί ότι βρίσκονται στο 1/3 της παραγωγής. Ωστόσο, οι γεωπόνοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν παραγωγοί που έχουν μόνο το 1/20 της περσινής τους παραγωγής.

Επιπλέον, στους 30 τόνους ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα περιοριστεί η παραγωγή στο νησί της Σαμοθράκης. Πολύ μειωμένη, σε σχέση με πέρυσι, προβλέπεται η παραγωγή σε Καβάλα και Θάσο, που φημίζονται για το ελαιόλαδό τους. Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ, ενδεχομένως αυτή να πέσει στο 70% συγκριτικά με πέρυσι. Όπως τονίζεται, τα πραγματικά στοιχεία θα διαμορφωθούν στα μέσα του Δεκέμβρη, με την εκτίμηση του καλοκαιριού να μιλά για 1.170 τόνους, όταν πέρυσι η τελική εκτίμηση σε Καβάλα και Θάσο ήταν 2.100 τόνοι.