Λιγότερο το ελαιόλαδο φέτος σε όλη την Πελοπόννησο

Μειωμένη θα είναι συνολικά η παραγωγή ελαιολάδου στην Πελοπόννησο, αφού οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν ακύρωσαν στην πράξη τις όποιες προβλέψεις είχαν γίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μεσσηνία, όπου οι προβλέψεις του Ιουνίου αποδείχθηκαν «όνειρο θερινής νυκτός». Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Ευσταθία Γεωργακοπούλου, «η εικόνα από τα ελαιοτριβεία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαφορετικές εκτιμήσεις, καθώς δίνουν μείωση που θα φθάσει το 50%».

Αυτό ακυρώνει την αρχική προσδοκία για καλή παραγωγή, αφού η καρπόδεση δεν εξελίχθηκε όπως θα έπρεπε, μεταφράζοντας την ανθοφορία σε αντίστοιχο καρπό. Τα νεότερα δεδομένα δίνουν ως οροφή τους 20.000 τόνους, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να πέσει η περιοχή στους 18.000, με την ξηρασία των τελευταίων μηνών να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Μείωση κατά περίπου 35% βλέπει και η Τριφυλία, με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, Αντώνη Παρασκευόπουλο, να σχολιάζει ότι «θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε ευχαριστημένοι σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση». Ο ίδιος τοποθετεί στους 20.000 τόνους την αναμενόμενη παραγωγή, αποδίδοντας τις μειώσεις κυρίως στις δύο χαλαζοπτώσεις που έπληξαν ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Τριφυλίας.

Τα μισά ελαιοτριβεία λειτουργούν στην Κόρινθο, δεδομένης της φετινής σημαντικά μειωμένης παραγωγής, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γιάννης Καλατζής από τη ΔΑΟΚ. «Η τιμή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι ποσότητες είναι ελάχιστες», σχολιάζει, λέγοντας ότι στην Ανατολική Κορινθία η ακαρπία έφθασε το 90%, ενώ στη Δυτική Κορινθία η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη. Η προσδοκώμενη παραγωγή είναι 3.500 τόνοι και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την αρχική πρόβλεψη για 12.000 τόνους.

Στο 70% της παραγωγής ανέρχεται η εκτιμώμενη ζημιά για την Αργολίδα, με την εικόνα να διαφέρει κατά τόπους, σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΔΑΟΚ, Κωνσταντίνα Σπανού. Φέτος, η αναμενόμενη παραγωγή ανέρχεται στους 4.500-5.000 τόνους έναντι 18.000 τόνων μίας καλής χρονιάς.

Μεταξύ 40%-50% κυμαίνεται η μείωση για την Αρκαδία, όπως αναφέρει ο Μιλτιάδης Κρεμμύδας από τη ΔΑΟΚ. Η πρόβλεψη για τον νομό είναι 1.600 τόνοι ελαιολάδου, μακριά από τους 3.000 τόνους άλλων ετών. Δεδομένη θεωρείται η μείωση και για τη σημαντική ελαιοπαραγωγό περιοχή της Λακωνίας. Η φετινή παραγωγή θα κινηθεί στους 20.000 τόνους, με ταβάνι τους 25.000, έναντι των 30.000 τόνων που παράγονται υπό κανονικές συνθήκες, όπως αναφέρει ο Γιώργος Ρουμελιώτης από τη ΔΑΟΚ.

Δεύτερη χρονιά κακών επιδόσεων και για την Αττική

Η ανομβρία επέδρασε και σε ελαιώνες των περιοχών της Αττικής, δίνοντας την εικόνα μίας δεύτερης κατά σειρά κακής παραγωγικά χρονιάς. Πέρυσι, η Ανατολική Αττική παρήγαγε 662 τόνους ελαιολάδου, ενώ φέτος, σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση, θα κινηθεί περίπου στους 300, από 500 που είχε εκτιμηθεί νωρίτερα, όπως αναφέρεται από την αρμόδια ΔΑΟΚ.

Αντίστοιχες πληροφορίες μεταφέρονται και από την υπηρεσία που καλύπτει τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, η οποία δεν αναμένεται να υπερβεί παραγωγικά τους 500 τόνους, από τους 700 της προηγούμενης εκτίμησης, αλλά και αυτούς της περσινής παραγωγής. Παραγωγικά, η περιοχή μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 2.000 τόνους σε μία καλή χρονιά, όπως υπογραμμίζουν από την υπηρεσία, ωστόσο φέτος η ανομβρία έχει επιδράσει σημαντικά και στις αποδόσεις του ελαιοκάρπου, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Διαβάστε την συνέχεια για την Λέσβο, την Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο στην επόμενη σελίδα: