Ίσως και στο χαμηλότερο επίπεδό τους φέτος τα Δωδεκάνησα

Μετά από μία καλή περσινή χρονιά, που κατέληξε στους περίπου 3.500 τόνους, τα Δωδεκάνησα εκτιμάται ότι φέτος θα κινηθούν ίσως και στα χαμηλότερα επίπεδά τους.

Οι πυρκαγιές, που έκαψαν ελαιόδεντρα στο σημαντικό παραγωγικά νησί της Ρόδου, καθώς και οι μειώσεις στην παραγωγή που επέφεραν οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν, είναι μεταξύ των αιτιών για τις φετινές χαμηλότερες ποσότητες. Στους παράγοντες που συνετέλεσαν στην εικόνα περιλαμβάνεται και η παρατεταμένη ανομβρία. Φέτος, είναι πιθανό τα Δωδεκάνησα να μη φθάσουν ούτε τους 1.000 τόνους ελαιολάδου, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 1.500 τόνους, σύμφωνα με όσα ανέφερε η γεωπόνος Δήμητρα Παπανικόλα, επικεφαλής στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. «Κάποτε λέγαμε ότι 900 τόνοι ήταν η χαμηλότερη παραγωγή στα Δωδεκάνησα. Τώρα, μπορεί να μην πιάσουμε ούτε αυτούς», υποστηρίζει χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη και τον ρυθμό με τον οποίο δουλεύουν τα ελαιοτριβεία.

Πτώση ακόμη και στο 90% καταγράφει η Στερεά Ελλάδα

Σημαντικά μειωμένη δείχνει η παραγωγή ελαιόλαδου κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στη Φθιώτιδα, όπου οι αποδόσεις παρουσιάζονται σημαντικά μειωμένες και με δυσκολία ξεπερνούν το 10% της περσινής περιόδου. Από τους 11.000 τόνους που παρήχθησαν πέρυσι στον νομό, σύμφωνα με τη δήλωση του Κώστα Αποστολόπουλου, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, «με δυσκολία θα ξεπεραστούν οι 1.100 τόνοι φέτος», σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται ως μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών. «Στις μειωμένες αποδόσεις συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ελαιοτριβεία να υπολειτουργούν αυτό το διάστημα», αναφέρει. Για σποραδικές καρποφορίες σε διάφορες περιοχές της Φωκίδας κάνει λόγο ο Νίκος Σιδηρόπουλος, γεωπόνος της ΔΑΟΚ Φωκίδας, δηλώνοντας ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα κινηθεί κάτω από τους 800 τόνους «λόγω σημαντικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν από το ξεκίνημα της ανθοφορίας μέχρι και σήμερα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Χρυσόστομου Σίσκου, γεωπόνου στη ΔΑΟΚ Βοιωτίας και υπεύθυνου δακοκτονίας. Καλύτερη είναι η εικόνα που παρατηρείται στα νότια τμήματα του νομού, που δείχνουν να κινούνται μεσοσταθμικά στο 30% της μέσης παραγωγής, σε σύγκριση με τις βορειότερες περιοχές, οι οποίες εμφανίζουν μικρότερες αποδόσεις. «Εκτιμούμε ότι δεν θα ξεπεράσουμε τους 3.000 τόνους ελαιολάδου για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Οι εναλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τους εχθρούς και τις ασθένειες μας οδηγούν σε αυτό το αρνητικό συμπέρασμα», επισημαίνει. Σημαντικά μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου αναμένει και η Εύβοια, η οποία με δυσκολία θα ξεπεράσει τους 1.500 τόνους. Ένα μεγάλο ποσοστό της αρνητικής αυτής εξέλιξης οφείλεται και στις πυρκαγιές, από τις οποίες καταστράφηκε σημαντικός αριθμός ελαιόδεντρων.

Μεγάλη η απόσταση από τις περσινές επιδόσεις για Άρτα και Πρέβεζα

Σημαντική ακαρπία, που παραπέμπει στην προπέρσινη χρονιά, αναφέρεται από τον ελαιώνα της Άρτας, ενώ χαλαζοπτώσεις και δάκος μειώνουν δραματικά την παραγωγή για την Πρέβεζα, η οποία αναφέρει και ζητήματα ποιότητας.

Οι σημαντικά μειωμένες ποσότητες που προβλέπονται φέτος έρχονται σε αντίθεση με τις περσινές πολύ καλές επιδόσεις των δύο αυτών περιοχών της Ηπείρου, ενώ ενδεικτική είναι και η «περιστασιακή», φέτος, λειτουργία των ελαιοτριβείων, που αναφέρουν οι τοπικές ΔΑΟΚ. «Η ακαρπία είναι άνω του 85%. Αυτό γινόταν και πρόπερσι», υπενθυμίζει ο Ανδρέας Βαρέλης, διευθυντής στη ΔΑΟΚ Άρτας, σημειώνοντας ότι φέτος υπολογίζουν το πολύ 1.000 τόνους ελιές, από τους 9.000-10.000 τόνους που παράγονται κατά μέσο όρο, ενώ πέρυσι η παραγωγή της Άρτας έφτασε τους 18.000 τόνους καρπού.

Οι ποσότητες αυτές, αναλόγως των χαρακτηριστικών της χρονιάς, μοιράζονται σε ποσοστό 50%-50% ή 45%-55% σε επιτραπέζια χρήση και παραγωγή ελαιολάδου. Ως εκ τούτου, με μία απόδοση συνήθως 7-1, λόγω της ποικιλίας που επικρατεί (Κονσερβολιά), η φετινή παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να ανέλθει μόλις στους 70 τόνους, από 1.500 περίπου πέρυσι.

Μόλις τους 1.000 τόνους ελαιολάδου προβλέπεται να προσεγγίσει η παραγωγή της Πρέβεζας, έναντι των 1.500 που προέβλεπε η ΔΑΟΚ Πρεβέζης τον Σεπτέμβρη, αφού την εικόνα της ελιάς επιβάρυναν η έντονη δακοπροσβολή, καθώς και οι δύο χαλαζοπτώσεις που έπληξαν παραγωγικά χωριά του νομού. Πέρυσι, που ήταν μία πολύ καλή χρονιά για την περιοχή, η παραγωγή εκτιμάται ότι έφτασε τους 3.600 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας.

Διαβάστε την συνέχεια για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην επόμενη σελίδα: