Πράσινο φως από Κομισιόν για «πολεμοενισχύσεις» έως 15.000 ευρώ/αγρότη – Έως 87 εκατ. ευρώ μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα

Νέο πακέτο στήριξης για τους Ευρωπαίους αγρότες που πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 20/5 η Κομισιόν, στα πρότυπα των «κορωενισχύσεων».  Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα νέο έκτακτο μέτρο μέσω του ΕΓΤΑΑ που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να καταβάλλουν εφάπαξ ποσό σε αγρότες και επιχειρήσεις της αγροδιατροφής που επηρεάζονται από τις αυξήσεις στο κόστος των εισροών. Σύμφωνα με την πρόταση, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν κεφάλαια έως 5% του προϋπολογισμού του Μεταβατικού ΠΑΑ της διετίας 2021-2022 για άμεση εισοδηματική στήριξη γεωργών και ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία ή την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.

Ελλάδα

Σύμφωνα με την Κομισιόν, συνολικά το ποσό στην ΕΕ θα ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα η αξιοποίηση του 5% του Μεταβατικού ΠΑΑ ισοδυναμεί με περίπου 87 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η χώρα θα αποφασίσει το ποσοστό που επιθυμεί να αξιοποιήσει. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες επιθυμούσε να αξιοποιήσει το 2% των κονδυλίων του Μεταβατικού ΠΑΑ, ποσό δηλαδή ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Προϋποθέσεις

Τα κράτη μέλη καλούνται να κατευθύνουν την στήριξη αυτή σε όσους πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση, και ασχολούνται με την κυκλική οικονομία, τη διαχείριση θρεπτικών ουσιών, την αποτελεσματική χρήση των πόρων ή με  φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα πρακτικές.

Οι δικαιούχοι αγρότες και ΜμΕ δύναται να λάβουν ενίσχυση έως και 15.000 ευρώ και 100.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2023.

Για να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τροποποίηση στο ΠΑΑ τους, εισάγοντας σε αυτό το νέο μέτρο.

Παρακολούθηση

Επιπλέον, Επιτροπή εντείνει την παρακολούθηση των βασικών γεωργικών αγορών που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο. Μετά από απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα , τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή το μηνιαίο επίπεδο των αποθεμάτων τους σε δημητριακά, ελαιούχους σπόρους, ρύζι και πιστοποιημένους σπόρους αυτών των προϊόντων που κατέχουν παραγωγοί, χονδρέμποροι και φορείς.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε έναν ειδικό πίνακα ελέγχου που παρουσιάζει ενημερωμένα, λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις τιμές, την παραγωγή και το εμπόριο σιταριού, αραβοσίτου, κριθαριού, κραμβόσπορου, ηλιέλαιου και σόγιας σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό παρέχει στους φορείς της αγοράς έγκαιρη και ακριβή εικόνα της διαθεσιμότητας βασικών αγαθών για τρόφιμα και ζωοτροφές.