Πυρηνόκαρπα: Τα προβλήματα στο κεράσι απελευθέρωσαν εργατικά χέρια για το ροδάκινο

Με καλούς οιωνούς σε θέματα παραγωγής και τιμών ξεκίνησε η φετινή συλλεκτική περίοδος σε ροδάκινο και βερίκοκο από τις πρωιμότερες περιοχές. Οι όψιμες αναμένουν την ωρίμανση των καρπών και δείχνουν να έχουν καθυστερήσει σημαντικά, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Δυστυχώς, συμβόλαια με τον καιρό δεν γίνονται και ειδικότερα με τη χαλαζόπτωση, όπου για ακόμη μία φορά δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε καλλιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ροδάκινα και βερίκοκα με κατεύθυνση τη βιομηχανία μπαίνουν στην παραγωγή το επόμενο διάστημα και ειδικότερα προς τα τέλη του Ιουνίου.

Για καλό ξεκίνημα στο θέμα των τιμών, αλλά με προβληματισμό από τη χαλαζόπτωση, κάνει λόγο ο Νίκος Μπαλτζής από τη Μέση Βέροιας. Υποστηρίζει ότι οι τιμές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο είναι πάνω από 20%, κάτι που μεταφράζεται σε 1,10 με 1,20 ευρώ το κιλό τα νεκταρίνια και 70 με 80 λεπτά το ροδάκινο. Εστιάζοντας στο θέμα της χαλαζόπτωσης, ο κ. Μπαλτζής υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής έχει χτυπηθεί, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητά του.

«Αναγκαζόμαστε να κάνουμε διαλογή με μεγαλύτερο κόστος, ώστε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας σε καλύτερες τιμές στην αγορά. Αυτή την περίοδο, τα ροδάκινα έχουν σημαντική ζήτηση και γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά μας, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις παραγγελίες». Αναφερόμενος στο θέμα των συμπύρηνων ποικιλιών ροδάκινου της περιοχής του, είπε ότι προβλήματα παρουσιάζουν οι ποικιλίες Άνδρος και Κατερίνα και λιγότερα η Α37 και η Έβερτς. Υποστήριξε, επίσης, ότι η συλλογή θα ξεκινήσει προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Έδεσσα: Η κακή χρονιά στο κεράσι ευνόησε το ροδάκινο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Γιάννη Παπάνου, παραγωγού από το Μεσημέρι Έδεσσας. Ισχυρίζεται ότι οι αποδόσεις των δέντρων είναι σχετικά καλές και κυμαίνονται από 40 έως 110 κιλά το δέντρο, ανάλογα με τον αριθμό των φυτών ανά στρέμμα, όπως επίσης και το σχήμα των δέντρων.

Εστιάζοντας και αυτός στο θέμα της χαλαζόπτωσης, υποστηρίζει ότι «υπήρξαν καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από το χαλάζι, με αποτέλεσμα η τιμή του προϊόντος να πέσει σε χαμηλά επίπεδα, από 20 έως 25 λεπτά το κιλό, ενώ για τα κανονικά ξεπερνάει τα 60 λεπτά». Στο ερώτημά μας αν καλύπτονται οι ανάγκες συλλογής από εργατικά χέρια αυτή την περίοδο, ο κ. Παπάνος ανέφερε πως η κακή χρονιά στο κεράσι απελευθέρωσε χέρια για τα ροδάκινα: «Αν πήγαινε καλά το κεράσι, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα στη συλλογή των ροδάκινων, διότι οι εργάτες ήδη βρίσκονταν σε αυτές τις καλλιέργειες. Στην παρούσα φάση, καλυπτόμαστε οριακά».

Επίσης, μίλησε για αυξημένο συλλεκτικό κόστος «με ένα μεροκάματο που ξεκινά στα 40 ευρώ και ανάλογα με τη συμφωνία που κάνουμε». Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα των πληρωμών από τους εμπόρους, όπου και εκεί υπάρχουν συμφωνίες. Ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, δίνονται και οι τιμές για το προϊόν. «Κάποιοι έμποροι μπορούν να πληρώνουν απευθείας στο χωράφι και άλλοι μετά από 15 ημέρες ή έναν μήνα, όταν θα έχουν πληρωθεί και αυτοί από την αγορά, εμείς όμως θα πρέπει να πληρώσουμε τους εργάτες στην ίδια μέρα», καταλήγει ο ίδιος.

Αργολίδα: «Φορτωμένα» τα πρώιμα δέντρα

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η συλλογή των πρώιμων ποικιλιών σε ροδάκινα και βερίκοκα στην περιοχή της Αργολίδας. Για τον Τάσο Λέρμα, παραγωγό από την περιοχή, τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι θετικά, τόσο ως προς το θέμα των αποδόσεων, όσο και ως προς των τιμών. «Εκτιμούμε ότι οι αποδόσεις για κάθε δέντρο κυμάνθηκαν από 70 έως 80 κιλά, όταν σε ένα στρέμμα υπολογίζουμε περίπου 40 δέντρα», λέει ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι η φετινή χρονιά καταγράφει και ένα σημαντικό εξαγωγικό αποτύπωμα, ενισχύοντας την ταυτότητα των προϊόντων της περιοχής.

Σχετικά με τις τιμές της αγοράς, ανέφερε πως «το ροδάκινο κινείται στα 1,20 έως 1,30 ευρώ το κιλό, με τις πρώιμες ποικιλίες να φτάνουν και στα 1,80. Τα νεκταρίνια είναι 10 με 20 λεπτά ακριβότερα σε σύγκριση με τα ροδάκινα. Σε ό,τι αφορά τις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου, αυτές κυμάνθηκαν μεταξύ 0,80 και 1,30 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα».

Στην Αργολίδα, σημαντικός αριθμός εκτάσεων καλύπτεται από την ποικιλία Μπεμπέκου, η οποία έχει διπλό προσανατολισμό. Ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα, κατευθύνεται είτε προς το εξαγωγικό εμπόριο, είτε προς την κομποστοποίηση ή χυμοποίηση. Όπως δηλώνει ο κ. Λέρμας, δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα για την τιμή της κομπόστας. «Πέρυσι ήταν 30 λεπτά, αλλά για φέτος ζητάμε 35». Σε ό,τι αφορά τη χυμοποίηση, οι τιμές κυμαίνονται στα 20 λεπτά το κιλό και η συλλογή του καρπού γίνεται με το χέρι. Κλείνοντας, ο παραγωγός αναφέρθηκε στον διπλασιασμό τιμών χρέωσης άρδευσης από τον τοπικό ΓΟΕΒ, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Όψιμα τα ροδάκινα του Βελβεντού

Σε πάνω από μία εβδομάδα δείχνει να ξεκινάει η συλλογή των ροδάκινων στην περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης. Ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του συνεταιρισμού, εκτιμά ότι η χρονιά είναι καλή τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα.

«Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από το επόμενο διάστημα, που θα έχει ολοκληρωθεί και η ωρίμανση των καρπών. Λόγω των καιρικών συνθηκών, έχουμε μία οψίμιση της παραγωγής, όμως το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τυχόν θεομηνίες, οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καλλιέργειά μας».