Τρία διεθνή βραβεία για το Οινοποιείο Γαβαλά

Δύο χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο στον διαγωνισμό Berliner Wein Trophy 2016

Έως 31 Ιουλίου οι αιτήσεις πληρωμής για ενίσχυση οινοποιείων

Σημαντικές διακρίσεις έλαβε σε έναν από τους πιο έγκυρους και αναγνωρισμένους διεθνώς διαγωνισμούς το Οινοποιείο Γαβαλάς από το Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για τον διαγωνισμό Berliner Wein Trophy 2016, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, ενισχύοντας το οινοποιείο με συνολικά τρία βραβεία: δύο χρυσά για το ερυθρό «Μοναχικό» του 2012 και το ροζέ «Κατωστράτι» του 2015 και ένα αργυρό για τον ροζέ «Έφηβο» του 2015.

«Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οινοποιεία από όλο τον κόσμο και η διάκριση των κρασιών μας ήταν για εμάς επί της ουσίας μια επιβράβευση συνολικά για την προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά να κρατάμε ψηλά στην ποιότητα το κρητικό κρασί», εξήγησε στην «ΥΧ» ο ιδιοκτήτης, Νίκος Γαβαλάς. Δεν ήταν, όμως, μόνο τα τρία κρασιά του οινοποιείου που κέρδισαν διάκριση.

Όπως προβλέπει ο διαγωνισμός, μόνο το 30% των δειγμάτων που στέλνει κάθε οινοποιείο μπορεί να βραβευτεί, οπότε εφόσον περισσότερες ετικέτες βραβευτούν λαμβάνουν έπαινο. Στην περίπτωση του οινοποιού Γαβαλά, εκτός από τα βραβεία, επαίνους πήραν το ροζέ «ΑΝ» του 2015 και το λευκό «Φραγκόσπιτο» του 2015.

Τρία διεθνή βραβεία για το Οινοποιείο Γαβαλά

«Τέτοιοι διαγωνισμοί, ιδιαίτερα όταν έχουν την αναγνώριση όπως αυτός, βοηθούν συνολικά στην εξωστρέφεια και στη δυναμική των κρητικών και ελληνικών κρασιών. Είναι σαφές ότι μια τέτοια διαδικασία μας έδωσε απεριόριστη χαρά, ωστόσο αυτό απλά ενισχύει την προσπάθεια που γίνεται σε μόνιμο επίπεδο και δεν έχει να κάνει με οτιδήποτε άλλο, πέρα από την επιθυμία μας να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μάθαμε από τους προπαππούδες και τους παππούδες μας, που χρησιμοποιούσαν λαξευτά μινωικά πατητήρια και μούστο που έβραζε σε πιθάρια, για να δημιουργήσουν κρασί που μύριζε Κρήτη».

Η ιστορία του Οινοποιείου Γαβαλά φτάνει το 1906 που ο προπάππους του σημερινού ιδιοκτήτη του «Οινοποιείου Γαβαλά», ο Εμμανουήλ Γαβαλάς φύτεψε τους πρώτους αμπελώνες στο Βοριά Μονοφατσίου. Μέχρι σήμερα, για 110 χρόνια, η παράδοση, η ποιότητα και η γνώση που συνοδεύουν το προϊόν είναι τα στοιχεία που διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού η οικογένεια. Μάλιστα, από το 2001, οι αμπελώνες του οινοποιείου εντάχθηκαν στο καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας, βήμα που απέδειξε μια ιδιαίτερη δυναμική για τις ετικέτες των κρασιών που, εκτός από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, «ταξιδεύουν» και στο εξωτερικό.

«Είναι μια συνεχόμενη προσπάθεια που στηρίζεται στην αγάπη για το κρασί. Το καλό και ποιοτικό κρασί που η Κρήτη μπορεί να παράγει. Όσο πιο κοντά είσαι στο προϊόν, τόσο καλύτερα μπορείς να ‘‘διαβάσεις’’ τα μυστικά του», λέει ο Νίκος Γαβαλάς, που μετά τη χαρά των βραβείων επέστρεψε και πάλι σε μια καθημερινότητα μέσα στο οινοποιείο που είναι ένα με τον ίδιο και τον τόπο που έχει λατρέψει.