Συνεχίζονται οι απορρίψεις των μικρών αγροδιατροφικών επενδύσεων από τον Αναπτυξιακό

Σε αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα αναμένεται να οδηγηθεί η προκήρυξη του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του ν.4399/16, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν «εκτός» επενδυτικά σχέδια του αγροδιατροφικού τομέα που αφορούν τη διαλογή, την τυποποίηση και τη συσκευασία αγροτικών προϊόντων. Η λήψη άμεσων μέτρων στο πλαίσιο της πρόσκλησης κρίνεται αναγκαία, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες διορθώσεις και να δώσουν νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, προκειμένου και οι μικρές μεταποιητικές μονάδες της χώρας με αντίστοιχα επενδυτικά πρότζεκτ να έχουν την ευκαιρία να υπαχθούν στο καθεστώς.

Στόχος του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων για τη δημιουργία επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου. Ωστόσο, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, στην προσπάθειά τους να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τη διαλογή-τυποποίηση και τη συσκευασία των πρωτογενών αγροτικών προϊόντων (τα γνωστά μας συσκευαστήρια), απορρίπτονται από το σύστημα.

Απόρριψη

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και δη σε όσους αφορούν την κατηγορία «Υποστηρικτικές προς τη γεωργία δραστηριότητες και δραστηριότητες μετά τη συγκομιδή». Όσοι επιλέγουν τους συγκεκριμένους ΚΑΔ δεν γίνονται αποδεκτοί από το Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣΚΕ), με τη δικαιολογία (η οποία και αναγράφεται ηλεκτρονικά ως μήνυμα-απάντηση) ότι οι εν λόγω ΚΑΔ δεν γίνονται αποδεκτοί, διότι η περιγραφή τους δεν αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ Ανάπτυξης και ΥΠΑΑΤ (του 2017).

Στην κατηγορία «Υποστηρικτικές προς τη γεωργία δραστηριότητες και δραστηριότητες μετά τη συγκομιδή» περιλαμβάνεται μία σειρά ΚΑΔ τόσο για τη φυτική όσο και για τη ζωική παραγωγή, με τον αριθμό των ενδιαφερομένων που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου να μην είναι καθόλου αμελητέος.

Μεταξύ αυτών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, μικρομεσαίες εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο της καθετοποίησης της παραγωγής, της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας και αύξησης της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων ενασχόλησής τους, που στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης τους μέσα από επενδύσεις, οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν την πρόσοδο από γεωργικό εισόδημα, χωρίς να μεταβάλλεται η φύση του παραγόμενου προϊόντος. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και με επιστολή τους προς το ΥΠΑΑΤ καταθέτουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει ζητώντας δίκαιη λύση. Νωρίτερα, βέβαια, είχαν επικοινωνήσει με την αρμόδια διαχειριστική αρχή, η οποία τους απάντησε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ΚΑΔ αφορά «πρωτογενή παραγωγή και όχι μεταποίηση πρωτογενούς τομέα και γι’ αυτό δεν ενισχύεται», επικαλούμενη την ΚΥΑ, πράγμα βέβαια που με αγρονομικούς όρους δεν ισχύει, ούτε προκύπτει από την προαναφερόμενη ΚΥΑ.

Να δοθεί λύση

«Οι ΚΑΔ (υποστηρικτικές προς τη γεωργία δραστηριότητες και δραστηριότητες μετά τη συγκομιδή) αποτελούν εργασίες του πρωτογενούς γεωργικού τομέα, οι οποίες δεν μεταβάλλουν τη φύση των γεωργικών προϊόντων και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, βασικός στόχος που αναγράφεται στη σχετική ΚΥΑ ως επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων», απαντούν από την πλευρά τους οι ενδιαφερόμενοι.

Όπως εξηγούν, ο όρος «υπηρεσίες», που χρησιμοποιείται στην εν λόγω κατηγορία, δεν υπάγεται στην περίπτωση της παροχής άυλων υπηρεσιών, όπως άλλοι τομείς. «Αντίθετα, αποτελεί σημαντική γεωργική δραστηριότητα, η οποία συχνά λαμβάνει χώρα σε εγκαταστάσεις εντός του αγρού ή σε όμορες εκτάσεις όπου υπάρχει συγκεντρωμένη γεωργική παραγωγή, λόγω του ότι συνήθως η παραγωγή αφορά ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα, που σχετίζεται με τις πάγιες διαρθρωτικές αδυναμίες του τομέα (χύμα διακίνηση προϊόντων, δυνατότητα εξαπάτησης καταναλωτικού κοινού, αδυναμία προσδιορισμού προέλευσης, έλλειψη σήμανσης και ιχνηλασιμότητας, κίνδυνοι για την κατανάλωσή τους) και που μάλιστα το ξεπέρασμά τους συνιστά μείζονα εθνική αναπτυξιακή προτεραιότητα, όπως διαρκώς τονίζεται σε σχετικές μελέτες και κρατικές αποφάσεις», σημειώνουν.

«Πρόκειται για εργασίες του πρωτογενούς γεωργικού τομέα, οι οποίες δεν μεταβάλλουν μεν τη φύση των γεωργικών προϊόντων (κατά κυριολεξία μεταποίηση), αλλά αποτελούν δραστηριότητες αναπόσπαστες προς την πρωτογενή γεωργική παραγωγή και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνονται αποδεκτοί από το σύστημα» τονίζουν, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τα… ανεξήγητα.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο της προκήρυξης του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούν το ΥΠΑΑΤ να αντιδράσει άμεσα και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να διορθώσουν τις αστοχίες, να επικαιροποιηθεί το ΠΣΚΕ και να αποφασιστεί νέα παράταση, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα, βάσει πραγματικού και ηθικού δικαίου, να υπαχθούν στο καθεστώς και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία προς όφελος της αγροτικής οικονομίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.