Εδαφοβελτιωτικά από οργανικά απόβλητα

Προϊόντα υψηλής ποιότητας από την Biosolids

BIOSOLIDS S.A. – Βελτιωτικά εδάφους: Η λύση στην βιολογική καλλιέργεια

Την κυκλική οικονομία στην πράξη, με απτά οφέλη για τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή, μεταφέρει η εταιρεία Biosolids, παράγοντας από τα οργανικά απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων και καλλιεργειών εδαφοβελτιωτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Η φιλόδοξη επιχειρηματική προσπάθεια του Θανάση Σαββάκη, προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και ιδιοκτήτη της Νational Can (σ.σ. δραστηριοποιείται στον κλάδο της μεταλλικής συσκευασίας), έκανε τα πρώτα της βήματα το 2012. «Λόγω του αντικειμένου της National Can, ερχόμασταν σε επαφή καθημερινά με τη βιιομηχανία τροφίμων και δε μας πήρε πολύ να αντιληφθούμε το πρόβλημα που είχαν στη διάθεση των αποβλήτων τους, οργανικών και μη, ιδίως σε περιοχές που πραγματοποιείται παραγωγή τροφίμων και αγροτική δραστηριότητα», λέει στην «ΥΧ» ο κ. Σαββάκης. «Συνειδητοποιώντας το πρόβλημα και βλέποντας αντίστοιχες μονάδες στο εξωτερικό, αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε στον τομέα της κομποστοποίησης, δηλαδή της οργανωμένης συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων», προσθέτει.

Από το 2009 μέχρι το 2012 ο ίδιος έδωσε, όπως μας λέει, «μάχη για τις άδειες», η προσπάθειά του ωστόσο επιβραβεύθηκε με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας στη Σκύδρα Πέλλας. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η Biosolids έχει προχωρήσει σε δύο αναβαθμίσεις αδειών, όμως η πιο ενδιαφέρουσα ίσως εξέλιξη είναι η είσοδος, από τα τέλη του 2015, στην αγορά με επώνυμο προϊόν.

Προοπτικές

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, η αγορά του κόμποστ βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια, ωστόσο τα δεδομένα είναι με το μέρος της.

«Πρόκειται για μια κατηγορία που τώρα ανοίγει και ουσιαστικά πατάει σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι αυτή καθαυτή η παραγωγή του προϊόντος και η διάθεσή του. Ο δεύτερος είναι η περιβαλλοντική διαχείριση. Το κόμποστ γίνεται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμο και αποδεκτό ως υλικό για εδαφοβελτίωση και, πιθανότατα, είναι πιο κατάλληλο από την τύρφη. Την ίδια στιγμή, η περιβαλλοντική κουλτούρα και η οικολογική ευαισθησία της αγοράς και όλων των εμπλεκομένων αυξάνεται. Επομένως, θεωρούμε ότι υπάρχουν μόνο θετικές προοπτικές για όσους δραστηριοποιούνται στο κομμάτι αυτό», υπογραμμίζει.

Καθώς η αγορά θα ανοίγει τον βηματισμό της, ο επιχειρηματίας εκτιμά ότι η μονάδα της Biosolids, η οποία έχει δυνατότητα απορρόφησης 22.000 τόνων οργανικών αποβλήτων ετησίως, θα αυξάνει σταδιακά την παραγωγή της σε επώνυμο προϊόν.

Κλείνοντας, ο συνομιλητής μας τονίζει ότι η εταιρεία του «είναι αυτό ακριβώς που η κυκλική οικονομία αντιπροσωπεύει». Τι σημαίνει αυτό; «Επεξεργάζεται τα οργανικά απόβλητα από τη βιομηχανία τροφίμων, τον πρωτογενή τομέα και γενικά απόβλητα που είναι είναι μη επεξεργάσιμα και με μια ανοιχτή αερόβια διαδικασία χώνεψης τα μετατρέπει σε ένα πρώτης τάξεως κόμποστ εδαφοβελτιωτικό υλικό. Το υλικό αυτό επιστρέφει και πάλι στους παραγωγούς, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να παράγουν τα προϊόντα τα οποία στη συνέχεια θα τα δώσουν στη βιομηχανία για συσκευασία και τυποποίηση».

Και σε στερεή και σε υγρή μορφή

Η γκάμα της εταιρείας περιλαμβάνει αυτήν τη στιγμή τέσσερα προϊόντα: Πρόκειται για το Biosolids Compost (απευθύνεται σε μια ευρύτατη γκάμα καλλιεργειών, από καλλωπιστικά φυτά μέχρι λαχανικά και δενδροκαλλιέργειες) και το Βiosolids Compost Bio (για βιολογικές καλλιέργειες, πιστοποιημένο από τη ΔΗΩ) που διατίθενται τόσο σε στερεά όσο και σε υγρή μορφή (εκχυλίσματα).

Όλα τα προϊόντα, όπως λέει στην «ΥΧ» ο διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας, Δημήτρης Λούσας, είναι εμπλουτισμένα με χουμικά οξέα, σίδηρο, μαγνήσιο καθώς και με κάποιες μονάδες άζωτο, φώσφορο και κάλιο. «Είναι, επίσης, απαλλαγμένα από μύκητες, ζιζάνια και έντομα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τόσο στη στέρεη όσο και στην υγρή τους μορφή, σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Για παράδειγμα, κατά τη φύτευση, πριν εγκαταστήσουμε την καλλιέργεια, μπορούμε με αυτά να εμπλουτίσουμε το χώμα και στη συνέχεια να τοποθετήσουμε το νεαρό φυτό. Το κόμποστ δημιουργεί για τη ρίζα ένα υπόστρωμα κατάλληλο να αναπτυχθεί», τονίζει. «Μπορούμε, όμως, να το προσθέσουμε και σε ένα δέντρο μεγαλύτερης ηλικίας, όταν το χώμα δεν το βοηθάει να απορροφήσει τα απαραίτητα συστατικά τα οποία του δίνουμε μέσω της χημικής λίπανσης. Το δέντρο χρειάζεται οργανική ουσία, την οποία εμείς, με το προϊον μας, του την παρέχουμε», προσθέτει.

Στα σκαριά και νέοι κωδικοί

Τα τέσσερα προϊόντα έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ελληνική αγορά, ενώ η Biosolids έχει προχωρήσει και σε συνεργασία με γνωστά ονόματα από τον χώρο της φυτοπροστασίας, που τους εξασφαλίζουν ευρύτερη διανομή. Στο πίσω μέρος του μυαλού του κου Σαββάκη βρίσκονται και οι εξαγωγές, ωστόσο, πιο άμεσα είναι τα σχέδια για την παραγωγή νέων μειγμάτων και κωδικών, πάντα με πρώτη ύλη το κόμποστ, μια προσπάθεια η οποία υλοποιείται αυτό το διάστημα με τη συνδρομή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

«Άλλωστε, προτού λανσάρουμε τα πρώτα επώνυμα προϊόντα μας, είχαν προηγηθεί έρευνες δύο και πλέον ετών με το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Οι μελέτες αυτές έδειξαν βελτιώσεις στην τελική σοδειά, αύξηση σε στερεά ύλη αλλά και μείωση στην απαιτούμενη λίπανση. Όταν, λοιπόν, περάσαμε στην τυποποίηση, ήμασταν σίγουροι για το προϊόν μας», τονίζει ο κος Σαββάκης.