Το USDA έκοψε τη φόρα στο βαμβάκι

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Τσατσάκη

Με το βλέμμα στραμμένο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι ζημιές στις μεγάλες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές των ΗΠΑ, που άφησαν στον διάβα τους οι τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα δεν έχουν ακόμα πλήρως αποτιμηθεί, πιθανότατα όμως θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, καλλιεργητές και εκκοκκιστές στην Ελλάδα μετρούν πλέον αντίστροφα για την έναρξη της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) «έκοψαν» το ανοδικό σερί των προηγούμενων εβδομάδων στις χρηματιστηριακές τιμές, καθώς, όπως φαίνεται, θα υπάρξει αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σε υψηλό πέντε ετών, στους 127,77 εκατ. τόνους. Εξίσου αισιόδοξες ήταν και οι προβλέψεις για τη σοδειά των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στους 23,07 εκατ. τόνους, δηλαδή 27% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι και 6% πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Αυγούστου. Εφόσον η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την καλύτερη, ποσοτικά τουλάχιστον, συγκομιδή των τελευταίων 12 χρόνων.

Επιπλέον, το USDA ανέβασε ψηλότερα τον πήχη και για τα παγκόσμια αποθέματα, τα οποία πλέον «βλέπει» στους 97,92 εκατ. τόνους στο τέλος της σεζόν 2017-18, ήτοι 3,17 εκατ. τόνους περισσότερους σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Με δεδομένο ότι τα κινεζικά αποθέματα συνεχίζουν να υποχωρούν, μέσω των γνωστών δημοπρασιών που πραγματοποιεί το Πεκίνο, τα στοιχεία υποδεικνύουν σημαντική αύξηση του στοκ στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο τη διαμόρφωση των τιμών στη διεθνή αγορά.

Όπως είναι φανερό, το report του USDA υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για δραματικές απώλειες στην παραγωγή και στα αποθέματα από τις καιρικές αναταραχές στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις ενδεχομένως να μην αποτυπώνουν πλήρως το αντίκτυπο από τους τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα σχηματιστεί στην έκθεση του Οκτωβρίου, ενώ παραδέχεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, υπήρξαν και σοβαρές δυσκολίες στη συλλογή στοιχείων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σε πρώτο χρόνο η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν βίαιη, με τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου να σημειώνουν πτώση 4,2% (σ.σ. το μέγιστο ποσοστό που επιτρέπεται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης) και την Τετάρτη να υποχωρούν κάτω από τα 70 σεντς/λίμπρα, όταν στη διάρκεια των προηγούμενων δύο εβδομάδων είχαν αγγίξει τα 75.

Βαρίδη το δολάριο

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς, ωστόσο, εκτιμούν ότι όσο οι ανησυχίες για οψίμηση της αμερικανικής σοδειάς παραμένουν «ζωντανές», οι προοπτικές για το ελληνικό βαμβάκι θα είναι και φέτος ευοίωνες. Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου, η οποία λειτουργεί πιεστικά για την εγχώρια παραγωγή, αφού «μεταφράζεται» σε λιγότερα ευρώ.

«Εάν επιτευχθεί επίπεδο τιμών αντίστοιχο του περσινού, η χρονιά θα είναι εξαιρετική», λέει στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος. «Υπάρχει μια σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, που επηρεάζει κατ’ επέκταση και τις τιμές του σύσπορου. Το δολάριο έχει πέσει 13%-15% συγκριτικά με πέρυσι κι αυτό είναι απευθείας ανάλογο με τις τιμές. Η χρηματιστηριακή εικόνα το προηγούμενο διάστημα ήταν βελτιωμένη, κάτι που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αναταραχή που προκλήθηκε από την κακοκαιρία στην Αμερική», σημειώνει. Ο ίδιος προσθέτει ότι ένας ακόμα λόγος αισιοδοξίας, τόσο για τους εκκοκκιστές όσο και για τους παραγωγούς, είναι ότι «οι αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε είναι στεγνές από προϊόν. Άρα, η ελληνική παραγωγή θα βγει σε μια άδεια αγορά, μια χρονική στιγμή που το έχει ανάγκη».

ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΕΣ

Έρχεται πίνακας βαθμονόμησης της ποιότητας

Ενόψει της έναρξης της συγκομιδής, η ΔΟΒ έδωσε στη δημοσιότητα συστάσεις προς τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις αλλά και προς τους βαμβακοπαραγωγούς. Στην πρώτη περίπτωση, επικεντρώνονται στη σωστή κατηγοριοποίηση του προϊόντος με βάση τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και τη δίκαιη ανταμοιβή των παραγωγών. «Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις δρομολογούν, μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών, να δημιουργήσουν έναν πίνακα βαθμονόμησης της ποιότητας του παραγόμενου βάμβακος και να θεσπίσουν αυξομειώσεις τιμών με βάση το ποσοστό υγρασίας και ξένης ύλης», εξηγεί ο κ. Σιάρκος. Η εφαρμογή της σύστασης εναπόκειται στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά στους καλλιεργητές, οι συστάσεις εστιάζουν στη διασφάλιση της ποιότητας, στην «ύστατη στιγμή της συγκομιδής. Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετηθούν οι σωστές πρακτικές συγκομιδής, για να πάρουμε την ποιότητα για την οποία πασχίζουμε όλη την καλλιεργητική περίοδο», τονίζει ο κ. Σιάρκος και στέκεται στη χρήση των συμβατικών μηχανών και την αποφυγή μηχανών τύπου stripper.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

10% πάνω η παραγωγή

Οι παραδόσεις σύσπορου στα εκκοκκιστήρια αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Η φετινή ελληνική παραγωγή διαφαίνεται καλή, με εξαίρεση, όπως επισημαίνει ο κ. Σιάρκος, κάποιες περιοχές, που αντιμετώπισαν προβλήματα άρδευσης και αναμένουν ελαφρώς μειωμένη παραγωγή. «Οι αποδόσεις αναμένεται να είναι άνω του μέσου όρου και ο καιρός μέχρι στιγμής βοηθάει. Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πανελλαδικά είναι αυξημένα συγκριτικά με πέρυσι. Εκτιμώ ότι θα έχουμε παραγωγή που θα ξεπερνάει τους 250.000 τόνους στο εκκοκκισμένο προϊόν, άρα μια αύξηση 10% συγκριτικά με πέρυσι, που ήταν 230.000 τόνοι».