Ακέφαλη η ΕΒΖ, στα χέρια των παραγωγών το Πλατύ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης καθώς ο πρόεδρος της βιομηχανίας αλλά και δύο ακόμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία τους με το προωθούμενο από την Τράπεζα Πειραιώς σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η εταιρεία, ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Λάντζας, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και οι σύμβουλοι κ.κ. Κρίτων Τσικλιάς, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και Πέτρος Γεμιντζής, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν λίγες μέρες είχε αποχωρήσει από την εταιρεία και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Δημήτρης Γιαννακίδης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, oυσιαστικά, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μένει χωρίς εκτελεστικά μέλη και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα εναπομείναντα μέλη του ΔΣ δεν προτίθεται να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξελίξεις άμεσα τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και ώρες. Διευκρινίζουμε ότι τα εναπομείναντα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να συνεδριάσουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο που ενέκρινε η πιστώτρια τράπεζα για το μέλλον και την πορεία της βιομηχανίας.

Οι αντικαταστάτες των παραιτηθέντων αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς οι χρόνοι είναι πιεστικοί για την επιβίωση της βιομηχανίας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι παραιτήσεις ανοίγουν το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου της Πειραιώς το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία με διεθνή διαγωνισμό καθώς επίσης και τη χρηματοδότηση της εταιρείας με αυστηρότερους όμως από αυτούς που προέβλεπε το business plan που είχε προτείνει η -απελθούσα πλέον- διοίκηση. Συγκεκριμένα, η τράπεζα είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει με 12 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση την εταιρεία, χρήματα που όμως θα δοθούν σε δύο δόσεις (5+7 εκατ. ευρώ) αντί για 15 εκατ. ευρώ που είχαν ζητηθεί από τη διοίκηση της ΕΒΖ.

Με τα χρήματα αυτά θα πραγματοποιηθεί και η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος των οφειλομένων από τις παραδόσεις τεύτλων της προηγούμενης χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας χαρακτήρισε “δύσκολη” την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότηση και το μέλλον της ΕΒΖ και είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι “έχουμε να λάβουμε μια δύσκολη απόφαση, αφού η αποδοχή της πιθανόν να εγείρει και νομικές επιπλοκές για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε μεν “χρήσιμη” τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο την Παρασκευή με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, αλλά όπως διευκρίνισε “υπάρχουν πολλά και καίρια αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν”. Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και νέα συνάντηση στο υπουργείο.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όπως προέκυψε από τη συνάντηση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το σχέδιο που ενέκρινε και παρουσίασε η πιστώτρια τράπεζα, με πρώτη πράξη να αποτελεί την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, που θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρκάκης επισήμανε χαρακτηριστικά “δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για τη βιωσιμότητα και το μέλλον της βιομηχανίας και αυτό είναι κάτι που κατέστη σαφές σε διάφορα επίπεδα των συνομιλιών μας”.

Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή του σχεδίου της πιστώτριας τράπεζας ανοίγει το δρόμο για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών -ύψους 8 εκατ. ευρώ για την καμπάνια του 2015- και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για μόνιμη και οριστική λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων με τη δραστηριότητα της ΕΒΖ, αλλά και την ίδια την βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “επειδή καταλαβαίνουμε ότι η διαδικασία θα τραβήξει για πολύ καιρό, πρέπει και όλοι να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε σε άθλια οικονομική κατάσταση. Για αυτό ζητάμε, εκτός της συνδεδεμένης-53 ευρώ/στρέμμα-που θα μας καταβληθεί τη Δευτέρα να μας εξοφλήσουν και το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία από το 2013. Πρόκειται για κοινοτικούς πόρους, που πρέπει να βρίσκονται στα ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ας μας τα δώσουν”.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπογιαννίδης επισήμανε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες οι τευτλοπαραγωγοί συνεδριάζουν προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν, σε ό,τι αφορά τις νομικές διαδικασίες που προτίθενται να ακολουθήσουν, ώστε να μην χάσουν τα οφειλόμενα από την εταιρεία. Ταυτόχρονα, θα διεκδικήσουν και αποζημιώσεις για την φετινή καλλιέργεια τεύτλων, όπως μας υπογράμμισε.

Κατάληψη του εργοστασίου στο Πλατύ από τους καλλιεργητές

Στο μεταξύ, σε επ΄ αόριστον κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) στο Πλατύ, προχώρησαν, από νωρίς το πρωί, τευτλοπαραγωγοί των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου τους για την Κεντρική Μακεδονία, Σάκης Πίππας.

«Φορτηγά μπαίνουν, αλλά δεν πρόκειται να βγει ούτε ένα από το εργοστάσιο, μέχρι να πληρωθούμε τα 8 εκατ. ευρώ που μας οφείλουν για την καμπάνια του 2015, αλλά και τη συνδεδεμένη, όπως και τα ποσά που μας οφείλουν μέσω του κοινοτικού προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία από το 2013» είπε ο κ. Πίππας και πρόσθεσε: «η περιουσία της ΕΒΖ είναι δική μας, των τευτλοπαραγωγών, μέχρι να μας εξοφλήσουν». 

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στις διεκδικήσεις των τευτλοπαραγωγών της χώρας, εντάσσεται και το αίτημα της αποπληρωμής τους, έστω και ως αποζημίωση, για τη φετινή σπορά τεύτλων, που ανέρχεται σε 45.000 στρέμματα.

Οι τευτλοπαραγωγοί έφραξαν την είσοδο του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.