Με γεύσεις Λακωνίας πλημμύρισε το Σύνταγμα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Με γεύσεις Λακωνίας πλημμύρισε το Σύνταγμα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Με επιτυχία ξεκίνησε από την Δευτέρα 7/3 η 9η Έκθεση Λακωνικών προϊόντων στο Σύνταγμα. Κόντρα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και στην αρνητική ψυχολογία που διαμορφώνεται από την οικονομική κρίση, οι Λάκωνες παραγωγοί εκθέτουν βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα από κάθε γωνιά του νομού καλώντας το αθηναϊκό κοινό να τα γευτεί και να γνωρίσει την άριστη κι εξαιρετική ποιότητά τους

lakonika-proionta-metro-syntagmatos (32)

Οι επισκέπτες της έκθεσης που έχει πια καθιερωθεί σε θεσμό, θα έχουν την ευκαιρία (μέχρι τις 12/3) να γευτούν και να προμηθευτούν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά και γλυκίσματα, παξιμάδια, χωριάτικο λουκάνικο και σύγκλινο, καπνιστή πέστροφα και σολομό, και πολλά άλλα εκλεκτά Λακωνικά προϊόντα από τα περίπτερα των εκθετών.

lakonika-proionta-metro-syntagmatos (1) Το ypaithros.gr επισκέφθηκε την Έκθεση Λακωνικών προϊόντων που  διοργανώνει η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία των Λακώνων Παραγωγών «Γιορτή Ελιάς & Λαδιού». Σε δηλώσεις του ο γεωπόνος και μέλος της διοργανώτριας εταιρείας Δημοσθένης Τσαπάρας μας μίλησε για την σημαντικότητα του να αποτελούν μέλη της διοργανώτριας εταιρείας οι ίδιοι οι παραγωγοί της Λακωνίας (50 παραγωγοί-μέλη προς το παρόν). «Στην έκθεση πωλούνται αποκλειστικά τυποποιημένα Λακωνικά προϊόντα (λάδι, ελιές, παραδοσιακά γλυκά, ζυμαρικά, σύγκλινο Μάνης, σαπούνια, κρασί κ.α.) και αποτελεί την πρώτη έκθεση που έλαβε χώρα στο σταθμό του μετρό» μας ενημέρωσε ο Δ. Τσαπάρας ενώ τόνισε ότι και φέτος η ανταπόκριση στου κόσμου για τα Λακωνικά προϊόντα από τις πρώτες κιόλας μέρες ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Με γεύσεις Λακωνίας πλημμύρισε το Σύνταγμα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Για την συμμετοχή του στην έκθεση αλλά και για την απόφαση του να στραφεί από την τηλεόραση και την σκηνοθεσία στην καλλιέργεια ελιάς μας μίλησε και ο Πρόεδρος της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας των Λακώνων Παραγωγών «Γιορτή Ελιάς & Λαδιού», Μανούσος Μανουσάκης. Έχοντας κληρονομήσει μια κατεστραμμένη από πυρκαγιά καλλιεργήσιμη έκτασή στις πλαγιές του Πάρνωνα πριν 18 χρόνια  ο κ. Μανουσάκης μαζί με την οικογένειά του πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν τον ελαιώνα. «Η σύζυγός μου πρότεινε να φυτέψουμε 100 ελαιόδεντρα για το λάδι του σπιτιού» μας λέει «αλλά μέχρι να επισκεφτεί ξανά την έκτασή μας εγώ είχα καταφέρει να φυτέψω 2.500 ελαιόδεντρα με πείσμα και γινάτι να μην μείνει η γη χέρσα και ακαλλιέργητη» συμπληρώνει. Τα προϊόντα που παράγει η οικογένεια Μανουσάκη είναι το βιολογικό ελαιόλαδο και η βιολογική επιτραπέζια ελιά, ενώ όπως μας ενημερώνει ο Μανώλης γιος του κ. Μανουσάκη που ασχολείται με το κομμάτι της εμπορίας: «το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων της επιχείρησης εξάγονται κυρίως στην Αμερική, στην Αγγλία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία ενώ στην εγχώρια αγορά τα προϊόντα προωθούνται σε τουριστικούς προορισμούς».  

Με γεύσεις Λακωνίας πλημμύρισε το Σύνταγμα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Με γεύσεις Λακωνίας πλημμύρισε το Σύνταγμα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Στα περίπτερα που ξεχωρίζουν είναι και αυτό της εταιρείας παραδοσιακών ζυμαρικών «Οίκος Αδαμαντίνα» που αποτελεί μια προσπάθεια να μεταποιήσουν την πρώτη ύλη της περιοχής Γλυκόβρυση Λακωνίας εκμεταλλευόμενοι τις παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές που είχαν στην κατοχή τους. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ποιοτικά και προσιτά προϊόντα για τον Έλληνα καταναλωτή» μας λέει ο Χρήστος Παρδάλης, ένας εκ των δύο ιδιοκτητών της εταιρείας με τα προϊόντα τις εταιρείας να αποτελούν τα ζυμαρικά με αυγό και γάλα (βιολογικά ζυμαρικά, τραχανάδες, χυλοπίτες κ.α) καθώς και κουλούρια με ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού.

Με γεύσεις Λακωνίας πλημμύρισε το Σύνταγμα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Στο περίπτερο του στην έκθεση Λακωνικών προϊόντων συναντήσαμε και τον βιοκαλλιεργητή, Γιώργο Σακελλαρόπουλο που επί 23 χρόνια καλλιεργεί και παράγει στους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες του στην Σπάρτη επιτραπέζιες ελιές (ποικιλίας καλαμών) και ελαιόλαδο (ποικιλίας Κωρονέικη). Όπως μας τόνισε ο ίδιος μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στα «διατροφικά οφέλη που έχει η κατανάλωση ελιάς και ελαιόλαδου στον οργανισμό όπως Ω3-Ω6 λιπαρά» κάτι για το οποίο το ελαιόλαδο των «ελαιώνων Σακκελαρόπουλου» βραβεύτηκε ως το καλύτερο της χρονιάς 2015, στον διεθνή διαγωνισμό «terra olivo» στο Ισραήλ. Τα προϊόντα της γκάμας συμπληρώνουν οι ιδιαίτερες γεύσεις της επιτραπέζιας ελιάς όπως αυτή με την γεύση πορτοκαλιού, λεμονιού και ούζου αλλά και σαπούνια και καλλυντικά προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο.

Με γεύσεις Λακωνίας πλημμύρισε το Σύνταγμα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Από τον Αύγουστο του 2015 στην Σελλασία Λακωνίας λειτουργεί και ο γυναικείος Συνεταιρισμός «Εν Σπάρτης» που αποτελείτε από 20 γυναίκες. Η πρόεδρος του συνεταιρισμού Κωνσταντίνα Μπίρμπα μας μίλησε για την αποδοχή του κόσμο στην πρώτη συμμετοχή τους στην έκθεση Λακωνικών προϊόντων αλλά και για τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους που πέρα από δίπλες, σκαλτσούνια και άλλα παραδοσιακά γλυκά περιλαμβάνουν και τα ξεχωριστά «γλυκό κουταλιού και λικέρ ελιάς».

Με γεύσεις Λακωνίας πλημμύρισε το Σύνταγμα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Η πρόεδρος του γυναικείου συνεταιρισμού Σκάλας Λακωνίας «Λαμπιδώ», Μαργαρίτα Μποφίδη, μας υποδέχτηκε στο περίπτερο τους στην έκθεση και μας ενημέρωσε για τα προϊόντα που παράγουν εδώ και ενάμιση χρόνο οι 14 γυναίκες μέλη. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα παραδοσιακά γλυκά σαμουσάδες, πούρα και καλτσούνια καθώς και γλυκά του κουταλιού και λικέρ.

Με γεύσεις Λακωνίας πλημμύρισε το Σύνταγμα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Τέλος, στο περίπτερο του Δήμου Ευρώτα, συναντήσαμε τον Παναγιώτη ΛεΪμονίτη όπου μας παρουσίασε μία ξεχωριστή μηχανή αναζήτησης Λακωνικών προϊόντων το «Madeinlakonia.gr -Producers Martketplace». Όπως μας δήλωσε ο Π. ΛεΪμονίτης «δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους του παραγωγούς της Λακωνίας να δημιουργήσουν τα δικά τους ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop) ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν απευθείας εμπόριο λιανικής και χονδρικής. Ως Μadeinlaonia.gr προσφέρουμε υποστήριξη, το λογισμικό και τους χώρους για κάθε προϊόν και αυτό αποτελεί μία προσπάθεια πώλησης προϊόντων απευθείας από την πηγή χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων. Από τη μηχανή αναζήτησης Madeinlakonia.gr ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τον παραγωγό, το προϊόν και τις ποσότητες που τον ενδιαφέρουν ώστε να πραγματοποιήσει την αγορά του». Η όλη προσπάθεια χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και λειτουργεί τους τελευταίους 2 μήνες.

Με γεύσεις Λακωνίας πλημμύρισε το Σύνταγμα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Του Κυριάκου Λάμπρου