7 πρακτικές για την καλή διαβίωση των ζώων χωρίς αντιβιοτικά

7 πρακτικές για την καλή διαβίωση των ζώων χωρίς αντιβιοτικά

Οι επτά διατροφικές πρακτικές που επικαλούνται ειδικοί και ερευνητές για την καλή διαβίωση των ζώων (π.χ. σε μια πτηνοτροφική εκμετάλλευση), οι οποίες «εκτοπίζουν» τη χρήση αντιβιοτικών σκευασμάτων στις ζωοτροφές, είναι οι ακόλουθες:

1Βελτίωση της κατάστασης της υγείας του ζωικού κεφαλαίου

Επιτυγχάνεται με την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων βιοασφάλειας, με τη συνεχή και σωστή καθαριότητα και απολύμανση, τον εξαερισμό των εγκαταστάσεων κ.ά., που μπορεί να «θωρακίσει» την πτηνοτροφική εκμετάλλευση από ασθένειες.

2Αυξημένη ηλικία απογαλακτισμού:

Στη χοιροτροφία η αύξηση της ηλικίας του απογαλακτισμού επιτρέπει στα χοιρίδια να αποκτήσουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα, που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά, μετά τον απογαλακτισμό, πιο σθεναρά τις τυχόν ασθένειες και νόσους.

3Σίτιση μέσα στο αβγό

Μια μέθοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κοτόπουλα πάχυνσης για κρεατοπαραγωγή είναι η σωστή σίτιση (τροφή και νερό) των νεοσσών, όταν ακόμα αυτοί βρίσκονται μέσα στο αβγό (in ovo), στο στάδιο της εκκόλαψης. Με τη μέθοδο αυτή, επιστήμονες επικαλούνται ότι οι νεοσσοί γίνονται εύρωστοι και αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

4Ενίσχυση πεπτικού συστήματος με θρεπτικά συστατικά

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ενίσχυση του πεπτικού συστήματος κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ζωής για τα κοτόπουλα πάχυνσης είναι ύψιστης σημασίας και μπορεί να επιτευχθεί με μια μείξη ουσιών, όπως οργανικά οξέα, ένζυμα, υδρολυμένες πρωτεΐνες, αιθέρια έλαια κ.ά. Έτσι, το πεπτικό σύστημα των πουλερικών μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικό απέναντι σε μεγάλα «φορτία» παθογόνων βακτηρίων (σαλμονέλα, κολιβάκκιλο, κλωστρίδιο).

5Σωστή πρόσληψη τροφής

Η κατανάλωση τροφής παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου κατά τη διάρκεια της στρεσογόνου περιόδου, που οι νεοσσοί προσπαθούν να μάθουν να σιτίζονται σωστά. Ακόμη και μια μικρή χρονική στέρηση τροφοδοσίας αυξάνει το ενδεχόμενο ανάπτυξης βακτηρίων, εντερικών δυσλειτουργειών κ.λπ. Οι ιθύνοντες αναφέρουν ότι τα νεαρά πτηνά, που μπαίνουν γρήγορα στη διαδικασία πρόσληψης υγιούς τροφής, γίνονται πιο ανθεκτικά.

6Μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης

Τα βακτήρια χρειάζονται πρωτεΐνη για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι με τη μείωση της πρωτεΐνης (όχι κάτω από 4%), σε συνδυασμό με τη χορήγηση εύπεπτων αμινοξέων, μπορεί να δημιουργηθεί μια υγιής χλωρίδα στο πεπτικό σύστημα του ζώου.

7Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

Η διατροφή που δεν περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών διαμορφώνεται συχνά με τέτοιον τρόπο, ώστε να περιέχει σε μικρές ποσότητες συστατικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως πολτό ζαχαρότευτλων, κριθάρι, βρόμη κ.ά. Έρευνες έδειξαν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 3% έως 5% ακατέργαστων διαιτητικών ινών διεγείρει τον πολλαπλασιασμό υγιούς μικροχλωρίδας στο πεπτικό σύστημα του ζώου, που μπορεί να αντιμετωπίσει τα παθογόνα βακτήρια.