Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την εκπαίδευση

Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την εκπαίδευση

Σε οξείς  τόνους κι αντιπαραθέσεις με την παρουσία και των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο, που φέρνει τη σφραγίδα του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και για τη διοικητική λειτουργία τους, καθώς και για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Περιλαμβάνει επίσης και μια σειρά τροπολογιών, που ενδιαφέρουν και τους αγρότες: ένταξη των ΔΕΥΑ σε προγράμματα ΕΣΠΑ, εργόσημο για τους μετανάστες, ζητήματα μαθητείας, βλαπτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους για μη καταβολή δεδουλευμένων κ.ά.  Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι τόνοι έχουν ανέβει πολλές φορές από την αντιπολίτευση (Νίκη Κεραμέως (ΝΔ), Γιάννης Μανιάτης (ΔΗΣΥ), Γιάννη Δελή (ΚΚΕ) κ.ά.) για το ζήτημα της βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του ασύλου αλλά και για το θέμα της πληρωμής των πανεπιστημιακών δασκάλων για τα μεταπτυχιακά.

Η κριτική, που ασκείται από την αντιπολίτευση είναι για ρυθμίσεις, που σχετίζονται με το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην αγορά εργασίας αλλά και για το γεγονός περιλαμβάνει οπισθοδρομικές ρυθμίσεις. «Ας ξεκαθαρίσει η αντιπολίτευση αν θέλει τελικά δίδακτρα και στα προπτυχιακά», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. «Θέλουμε δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά να είναι ανταγωνιστικό», είπε ο Γιάννης Μανιάτης.

«Στρατηγικός στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν περιλαμβάνει διατάξεις για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Υπέρτατος κριτής οι αγορές», σχολίασε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.  Η διαδικασία συνεχίζεται.