Αντιθέσεις: Πανδημία, αγορά και υγεία

Πρώτη ανάσα για τους πολίτες και τελευταία για την πανδημία

Η υγεία καταρρέει η κυβέρνηση εθελοτυφλεί

Από την ερχόμενη εβδομάδα, η χώρα μπαίνει σε μία νέα κατάσταση, μεγαλύτερης ελευθερίας, αλλά και μεγαλύτερης ευθύνης για τους πολίτες. Μεγαλύτερης ελευθερίας, γιατί οι μετακινήσεις χαλαρώνουν και η αγορά ανοίγει σιγά σιγά, και μεγαλύτερης ευθύνης, γιατί με την αρωγή των self tests, πλέον, είναι -ακόμα και κυριολεκτικά- στο χέρι των πολιτών το να κινηθούν υπεύθυνα, τηρώντας τις αποστάσεις, φορώντας τη μάσκα τους και αποφεύγοντας τον συνωστισμό.

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνοδεύεται και από την αύξηση των ημερήσιων τεστ που γίνονται, οπότε οι όποιες κινδυνολογίες από την αντιπολίτευση καλό θα είναι μόνο να ακούγονται, αλλά να μην… εισακούγονται. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την πανδημία, πλησιάζει όμως η στιγμή που θα είναι η τελευταία. Αυτό το γνωρίζουν καλά στην Κουμουνδούρου, για αυτό και ασκούν αυτήν τη διχαστική πολιτική, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται ενότητα όσο ποτέ.

Ο κόσμος έχει κουραστεί, όχι μόνο από τη λασπολογία της αντιπολίτευσης, αλλά και από τη μακρόχρονη καραντίνα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση χαλάρωσης των μέτρων, πάντα σε συνεννόηση με τους λοιμωξιολόγους, ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία των πολιτών. Έτσι, από το Σάββατο θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση, με κάποιους φυσικά περιορισμούς, ενώ από Δευτέρα το λιανεμπόριο θα ανοίξει, και τα σκουριασμένα γρανάζια της οικονομίας θα ξεκινήσουν σιγά σιγά και πάλι να κινούνται. Σε συνδυασμό με το σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα του τουρισμού, η Ελλάδα αναμένει μία σεζόν με θετικό οικονομικό πρόσημο, περιορίζοντας παράλληλα τους όποιους υγειονομικούς κινδύνους μπορούν να προκύψουν.

Ο υπουργός Υγείας, άλλωστε, προανήγγειλε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ για να αντέξει το βάρος της πανδημίας. Μέχρι τις 7 Απριλίου, στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα ριχτεί και το Θριάσιο νοσοκομείο, του οποίου οι περίπου 130 κλίνες ΜΕΘ θα μπορούν να βοηθήσουν τους βαριά νοσούντες. Ακόμη, η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα να αξιοποιήσει κλινικές για τη δημιουργία άλλων 51 νέων κλινών ΜΕΘ στην Αττική.

Η χαλάρωση των μέτρων είναι μία ευκαιρία αλλαγής της ψυχολογίας του κόσμου, μια ευκαιρία να μην ξανακλείσει το λιανεμπόριο και να κινείται ανοδικά η οικονομία και καθοδικά η πανδημία. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη σπαταλήσουμε.

Ε.Κ.

Η λογική λέει ότι όταν τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν φέρνουν -επανειλημμένα- αποτέλεσμα, ή αλλάζουν τα μέτρα, ή αλλάζουν αυτοί που τα επιβάλλουν. Στην Ελλάδα, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει τσακωθεί με τη λογική, καθώς κινείται λες και τα μέτρα δουλεύουν άψογα, την ώρα που, εξαιτίας αυτών, η χώρα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο!

Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, είχαμε πάνω από 4.000 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, παράλληλα με σχεδόν 750 πολίτες διασωληνωμένους και πάνω από 100 από αυτούς εκτός ΜΕΘ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει και η καραντίνα, που από τον Νοέμβριο βρίσκεται σε ισχύ, έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο. Πίσω λοιπόν από το επερχόμενο άνοιγμα της λιανικής και τη χαλάρωση των μέτρων, κρύβεται μονάχα μία λογική, όχι αυτή της προστασίας της δημόσιας Υγείας, αλλά αυτή της προσέλκυσης τουριστών, χωρίς μάλιστα καμία πρόβλεψη για την προστασία όσων εργάζονται στον κλάδο.

Η Νέα Δημοκρατία δεν κρατάει κανένα πρόσχημα πλέον. Πετάει κυριολεκτικά την μπάλα στην εξέδρα και παρουσιάζει τη χαλάρωση των μέτρων ως μία «ευκαιρία», την οποία οι πολίτες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν, λειτουργώντας με την ύψιστη δυνατή ατομική ευθύνη που τους διακατέχει.
Η ίδια κυβέρνηση, όμως, έχει πολλάκις αναφέρει πως τα μέτρα δεν δούλεψαν ακριβώς επειδή κάποιοι πολίτες δεν είναι υπεύθυνοι και δεν τα τηρούν, για αυτό και τα αυστηροποίησαν πάνω από μία φορές. Τι ισχύει τελικά; Είναι οι Έλληνες υπεύθυνοι, ή όχι; Η απάντηση είναι αρκετά εύκολη, αν κρίνουμε από τα εξής:

1) Η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων δεν συμφωνήθηκε από τους λοιμωξιολόγους, αλλά παρ’ όλα αυτά θεσπίστηκε.
2) Τα πολυδιαφημιζόμενα δωρεάν self tests στα φαρμακεία τελικά δεν θα είναι ούτε δωρεάν, ούτε θα γίνονται στα φαρμακεία.
3) Κάθε νοσοκομείο που μετατρέπεται αποκλειστικά για περιπτώσεις κορωνοϊού, είναι ένα νοσοκομείο λιγότερο για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ασθενών, οπότε δεν αποτελεί ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τα μέτωπα είναι πολλά, παραμένουν ανοιχτά, και η κυβέρνηση αντί να μεριμνά για την υγεία των πολιτών, κυνηγάει να σώσει την εικόνα της και τη δημοσκοπική βουτιά της. Και αυτή είναι η ατομική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία αρνείται ακόμα και σήμερα να αναλάβει.

Ε.Σ.