ECOTROPHELIA 2017: Βράβευση νέων οικολογικών και καινοτόμων προϊόντων διατροφής

Με τέσσερα χρηματικά και δύο τιμητικά βραβεία σε Έλληνες φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην Αίγλη Ζάππειου την Τρίτη 27/06 ο Εθνικός Διαγωνισμός για τη Δημιουργία Νέων Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής, ECOTROPHELIA 2017 που διοργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά ο ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων).

Ο διαγωνισμός που υποστηρίζει τους νέους και μπορεί να αποτελέσει φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία τροφίμων, ανέδειξε και βράβευσε ιδέες όπως ρόφημα από αβοκάντο ελληνικής καλλιέργειας και ορό στραγγιστού γιαουρτιού, παριζάκι από φρέσκα και αφυδατωμένα λαχανικά, γιαούρτι με μαστίχα χωρίς λακτόζη και σνακ από ελληνικές πράσινες ελιές με τραγανή επικάλυψη.

Προσπάθεια για την ανάδειξη της καινοτομίας

«Η συγκεκριμένη εκδήλωση βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού που κάνουμε στον τομέα έρευνας και καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας ενώ ο τομέας της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας τροφίμων είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της χώρας» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης που έδωσε το παρόν στα βραβεία ECOTROPHELIA 2017.

Ο θεσμός που από το 2011 όταν και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, «έχει διακριθεί με δύο βραβεία για αντίστοιχα προϊόντα, σε Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, ενώ περίπου εξήντα ακόμα καινοτόμα προϊόντα Ελλήνων φοιτητών έχουν φτάσει στην αγορά» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΣΕΒΤ Βάσω Παπαδημητρίου στην έναρξη της εκδήλωσης. 

Ο ECOTROPHELIA 2017, που στην ουσία φέρνει σε επαφή την ακαδημαϊκή με την επιχειρηματική κοινότητα, έδωσε την ευκαιρία σε ομάδες φοιτητών από εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα της χώρας να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες στη συνέχεια αξιολογήθηκαν από δύο επιτροπές (στελέχη από τη βιομηχανία τροφίμων και προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και επιστημονικού τομέα) ώστε να καταλήξουν σε 15 ομάδες φοιτητών.

Η επιβράβευση των προσπαθειών

Ο ΣΕΒΤ έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές για δύο ημέρες να εκθέσουν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό στο χώρο της Αίγλης Ζαππείου ώστε να δουν την ανταπόκριση του κόσμου. Έπειτα από διήμερη γευστική δοκιμή των προϊόντων από τις δύο επιτροπές σε μία εκδήλωση γεμάτη χαμόγελα, αγωνία και αισιοδοξία για το μέλλον ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης ανακοίνωσε τους νικητές.

Τα χρηματικά βραβεία, τέσσερα στον αριθμό κέρδισαν οι εξής:

  • Το ECOTROPHELIA χρυσό βραβείο (περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200 € και τη συμμετοχή της ομάδας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων «Food Matters Live 2017» στο Λονδίνο) κέρδισε η σχολή μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το λειτουργικό ρόφημα ελληνικού αβοκάντου και ορού στραγγιστού γιαουρτιού Avoyog Smoothie Beverage.

Σε δήλωσή της στην «ΥΧ» η Ε. Δερμεσονλούογλου φοιτήτρια και μέλος της ομάδας ανέφερε πως «πραγματικά πιστεύαμε στο προϊόν μας αλλά τα ανταγωνιστικά προϊόντα ήταν τόσο αξιόλογα που δε φανταζόμασταν ότι θα κατακτούσαμε την πρώτη θέση. Τώρα θα βάλουμε τα δυνατά μας για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό  που θα γίνει στο Λονδίνο».

  • Το ECOTROPHELIA αργυρό βραβείο, που περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 800 € απονεμήθηκε στο ΑΤΕΙΘ/Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΓΠΑ για το προϊόν Yomast, ελληνικό γιαούρτι με μαστίχα χωρίς λακτόζη.

  • Το ECOTROPHELIA χάλκινο βραβείο, που περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 500 € κέρδισε η ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το προϊόν Eli, ένα σνακ από ελληνικές πράσινες ελιές με τραγανή επικάλυψη.

  • Το FOODPRINT Βραβείο για το προϊόν με το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 500€ απονεμήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το παριζάκι από φρέσκα και αφυδατωμένα ελληνικά λαχανικά Veggie Cuts.

Η εκδήλωση περιελάβανε και τη απονομή δύο τιμητικών βραβείων αυτό της Καλύτερης Παρουσίασης που κέρδισε η ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τα πρωτεϊνούχα μπισκότα με κρέμα ονογάλακτος και γίδινο γάλα και αυτό του Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ και Εμπορίας που έλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Honey Bee Good ένα προϊόν με βάση το ελληνικό μέλι και βότανα.