Eκπαίδευση σε αγρότες/κτηνοτρόφους & ομάδες παραγωγών προσφέρει ο ΤΑΡ

agwgos-tar-voreia-ellada

Με ένα εκατομμύριο ευρώ χρηματοδοτεί ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, μέσω του προγράμματος «Ευδόκιμη Γη» την ενίσχυση της αγροδιατροφικής εκπαίδευσης σε περιοχές από όπου διέρχεται και σε κοινότητες που επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου.

Στο πρόγραμμα μετέχουν ως φορείς υλοποίησης η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ φορέας διαχείρισης είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Ο άξονας του προγράμματος περιλαμβάνει δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική και το δεύτερο τη βιοτεχνολογία. Στο πρώτο σκέλος, η ΑΓΣ αναλαμβάνει την παροχή εκπαίδευσης/συμβουλών σε όσους παραγωγούς, εν δυνάμει αγρότες, μικρές επιχειρήσεις ή συνεργατικά σχήματα ενδιαφέρονται να αναδείξουν τα προϊόντα τους.

Η εκπαιδευτική δράση θα αφορά από τη σπορά, το μάρκετινγκ τις πωλήσεις έως και τις εξαγωγές. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τη βιοτεχνολογική έρευνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΕΚΕΤΑ να αναλαμβάνουν να ταυτοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των αγροδιατροφικών προϊόντων που έχουν επιλεγεί ώστε να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Τα προϊόντα

Η «Ευδόκιμος Γη» εστιάζει σε γεωργικά προϊόντα όπως το μέλι/μελισσοκομία στις περιφερειακές ενότητες της Πέλλας, της Δράμας και της Καβάλας, στην ελαιοκαλλιέργεια και στη δημιουργία ταυτότητας προέλευσης ελαιολάδου/επιτραπέζιας ελιάς στην περιοχή του Έβρου, στην καλλιέργεια και ανάδειξη των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών στην περιοχή της Ροδόπης, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, στην καλλιέργεια φασολιού στην Καστοριά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες σε Κοζάνη και Πέλλα.

Άλλα προϊόντα, που επιλέχθηκαν και τα οποία διαθέτουν δυναμική, είναι η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου και η παραγωγή πετιμέζι στην περιοχή της Ξάνθης, οι πιπεριές Φλωρίνης και Καράτζοβας στην Πέλλα. Στον τομέα της ζωικής παραγωγής δίνεται βαρύτητα στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε κτηνοτρόφους που ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία και την αγελαδοτροφία στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Φλώρινας και Σερρών.

Το πρόγραμμα «Ευδόκιμος Γη» χρηματοδοτεί με 1 εκατ. ευρώ ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) και, όπως σημείωσε η διευθύντριά του, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, η χρηματοδότηση εντάσσεται στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επενδύσεων που υλοποιεί εθελοντικά ο ΤΑΡ, με την αρωγή του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με συνολικό προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 60 επενδύσεις, ενώ ποσό 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί τα επόμενα χρόνια σε περιοχές και κοινότητες της Β. Ελλάδος –εκεί όπου διέρχεται ο αγωγός– για περαιτέρω δράσεις και έργα. Οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα υπολογίζονται σε 300 παραγωγούς/κτηνοτρόφους και 70 μονάδες παραγωγής.

Τα επόμενα βήματα

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 24 μήνες, ενώ η σχετική πρόσκληση δημόσιου ενδιαφέροντος αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΓΣ και του ΕΚΕΤΑ την ερχόμενη εβδομάδα με προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων τον έναν μήνα.