Ελαιοτριβεία: Ανησυχία λόγω των υψηλών αμοιβών των εργατών και της μειωμένης παραγωγής

Η μειωμένη παραγωγή και η ανομοιομορφία, σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής ελαιοκομικής περιόδου στη Μεσσηνία. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Μεσσηνίας, Γιάννης Ηλιάδης, αναφερόμενος στην πορεία των ελαιοτριβείων, δηλώνει ότι «είναι δεδομένο πως υπάρχει μειωμένη παραγωγή, αλλά δεν είναι κατανεμημένη ισομερώς. Στην Άνω Μεσσηνία, όπου είμαστε εμείς, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ακόμα ποσότητες, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως στην Τριφυλία, βρίσκονται στο τελείωμα».

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των ελαιοτριβείων, λίγο πολύ κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων. Γενικότερα, το ποσοστό αμοιβής των ελαιοτριβείων ήταν στο 10% περίπου.

Όπως σημειώνει, «ήταν άλλη μία χρονιά με αυξημένο κόστος λειτουργίας και με το πρόβλημα των εργατών αυξημένο ακόμα και στα ελαιοτριβεία. Οι αμοιβές είναι απίστευτες, αφού κάποιοι ζητούν 70 με 80 ευρώ για ένα οκτάωρο».

Χαμηλές αποδόσεις

Αυτό που προβληματίζει, όμως, ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων είναι οι χαμηλές αποδόσεις που καταγράφονται.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Ηλιάδης, «η διαφορά στη διαμόρφωση της τιμής έρχεται να καλύψει ένα μέρος των απωλειών από τις μειωμένες αποδόσεις. Στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας, η μείωση έχει φτάσει στο 3% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, που σημαίνει 1,5 κιλό στα 50 κιλά καρπό. Η εξήγηση που δίνουμε είναι ότι το πρόβλημα έχει άμεση σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες».

Όσο για την επόμενη μέρα, μάλλον δεν είναι και τόσο προβλέψιμη. «Τα πράγματα συνεχώς αλλάζουν. Βλέπουμε τις μεταπτώσεις του καιρού την άνοιξη, με κάποιες περιοχές να μην έχουν καθόλου καρπό και όσο και να ανέβει η τιμή στο τέλος δεν θα καλύπτει κανέναν, καθώς η μείωση του καρπού παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιάδης.

Ο ίδιος προσθέτει πως «η έλλειψη εργατών είναι πλέον εμφανής, αφού τις περασμένες χρονιές το ακούγαμε σε άλλες περιοχές και φέτος το αντιμετωπίζουμε κι εμείς».

Τέλος, όσον αφορά τον πυρήνα και την τιμή, όπως διαμορφώνεται, ο κ. Ηλιάδης αναφέρει ότι «είναι καλή και έχει φθάσει τα 60 ευρώ τον τόνο στα διφασικά πυρηνελαιουργεία. Η τιμή αυτή είναι κατά 60% πάνω σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αλλά και πάλι το ερώτημα είναι τι να την κάνω την τιμή, εάν δεν υπάρχει προϊόν».