«Η γη της φράουλας»: Η ζωή μεταναστών και ντόπιων στη Νέα Μανωλάδα

Σε ένα χωριό 800 κατοίκων, φιλοξενούνται για κάποιους μήνες τον χρόνο 6.000 με 7.000 αλλοδαποί εργάτες γης, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό και, κυρίως, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.

Σε έναν κοινό τόπο, τη Νέα Μανωλάδα, συνυπάρχουν δύο τοπικές κοινωνίες, μία μόνιμη και μία εποχική, διαφορετική κάθε χρόνο. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς αυτοί οι δύο παράλληλοι κόσμοι, οι δύο διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικές πραγματικότητες, συναντιούνται κάπου τελικά;

Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει το ντοκιμαντέρ «Η γη της φράουλας», που δημιούργησε ο καθηγητής Λάζαρος Ασμής, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο αναδεικνύει πλευρές της καθημερινότητας που ζουν ντόπιοι και μετανάστες. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Ασμής, πρόθεσή του ήταν η δημιουργία ενός εθνογραφικού ντοκιμαντέρ για να καταδείξει τη συνύπαρξη δύο πολιτισμών στον ίδιο χώρο.

«Έχουμε συνύπαρξη, αλλά με ιδιότυπο τρόπο. Υπάρχουν δύο τοπικές κοινωνίες, μία ντόπια-μόνιμη και μία, σε μεγάλο βαθμό, εποχική. Δεν είδα να υπάρχει ώσμωση. Μάλλον μιλάμε για δύο παράλληλους κόσμους, που συναντιούνται μόνο στις απαραίτητες συναλλαγές. Αυτό, βέβαια, έχει να κάνει με την ανοργάνωτη συσσώρευση μεγάλου όγκου εργατών γης σε μία μικρή περιοχή. Σε ένα χωριό 800 κατοίκων φιλοξενούνται 6.000 με 7.000 εργάτες γης για κάποιους μήνες και αυτό γίνεται χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό και, κυρίως, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές», αναφέρει ο κ. Ασμής.

Και προσθέτει: «Όπως σωστά τονίζει και ένας από τους επιστημονικούς συνεργάτες του ντοκιμαντέρ, υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει η αγορά αυτορρυθμιζόμενη και, μάλιστα, εκτός νομικών πλαισίων και εντέλει επικρατεί μια άθλια κατάσταση, όπου κάποιοι άνθρωποι ζουν σε παράγκες χωρίς αποχετεύσεις, με νερά που λιμνάζουν. Δεν ήταν στους στόχους του ντοκιμαντέρ να κάνει ρεπορτάζ, αλλά είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες της πολιτείας για την κατάσταση αυτή. Αυτή είναι σίγουρα που ‘‘κλείνει το μάτι’’ σε καταστάσεις που λειτουργούν ανεξέλεγκτα».

Το ντοκιμαντέρ έχει συμμετάσχει σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ και έχει λάβει διακρίσεις.