Τι ζητούν οι παραγωγοί από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

ΟΣΔΕ και ενισχύσεις, ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ, εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και περιορισμός του κόστους παραγωγής τα κύρια αιτήματα

Δεν θα έχουν πολύ χρόνο προσαρμογής στα νέα τους καθήκοντα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, και οι υφυπουργοί, Σταύρος Κελέτσης και Διονύσιος Σταμενίτης, καθώς τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες απαιτούν δραστικές λύσεις εδώ και τώρα. Η «ΥΧ» συγκέντρωσε τα αιτήματα των αγροτών από τις περισσότερες περιοχές της χώρας και τα παρουσιάζει.

των Μαρίας Αμπατζή, Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα,
Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι Θεσσαλοί παραγωγοί αναμένουν την ολοκλήρωση των πληρωμών που υποσχέθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς τα καλλιεργητικά έξοδα που είναι σε εξέλιξη έχουν βγει εκτός προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα, οι χαμηλές ή ανοιχτές τιμές που ακούγονται στα δημητριακά και στα φρούτα έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στον κάμπο, με τους παραγωγούς να ζητούν να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους από τα καρτέλ και το άναρχο εμπόριο.

Με δεδομένες τις ζημιές που προκάλεσαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία, είναι σίγουρο ότι ο νέος υπουργός θα πρέπει να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια και ενδεχομένως να πετύχει νέα κρατική ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις αποζημιώσεων.

Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ, μπορεί να έχουν εκδοθεί οι πρώτες εφαρμοστικές αποφάσεις για τα οικολογικά σχήματα, ωστόσο οι περισσότεροι παραγωγοί δηλώνουν ότι πορεύονται στα… τυφλά και ζητούν οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι ζητούν να τρέξουν οι διαδικασίες και να εκδοθούν και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως έχει ήδη γίνει σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τέλος, αρκετοί συνεταιριστές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι για ακόμη μία φορά -σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- απουσιάζει Θεσσαλός εκπρόσωπος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γενικότερα στηλιτεύουν την απουσία Λαρισαίου βουλευτή από το κυβερνητικό σχήμα.


 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων επικεντρώνεται το σύνολο των αγροτών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, λόγω και της επικαιρότητας αιτήσεων ΟΣΔΕ, οι παραγωγοί ζητούν ένα ευέλικτο πλαίσιο των ενισχύσεων χωρίς πολλή γραφειοκρατία, με έμφαση στους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός αροτραίων καλλιεργειών από την Ελάτεια Λοκρίδας φθινοπωρινών και ανοιξιάτικων, δίνει έμφαση στο θέμα του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων. «Δεν γίνεται να πουλάμε κάτω του κόστους παραγωγής και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δέχεται αυτές τις πρακτικές».

Από τον τομέα της κτηνοτροφίας, ο Γιάννης Ανεστόπουλος κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τη συρρίκνωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τις πολιτικές που ασκούνται στον κλάδο, με τα εισαγόμενα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα. «Αν δεν γίνει ένα ξεκαθάρισμα από την πλευρά του υπουργείου για το τι είναι ελληνικό και τι εισαγόμενο, δεν βλέπουμε συνέχεια στην κτηνοτροφία μας». Επίσης, ο κ. Ανεστόπουλος τονίζει την ενίσχυση της συνδεδεμένης στα βοσκοτόπια, «διότι το κόστος παραγωγής ξεφεύγει και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Κλείνοντας, κάνει αναφορά στο θέμα των εργατών γης και στην κτηνοτροφία όπου οι ελλείψεις σε μεγάλα ποσοστά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον προγραμματισμό των εκμεταλλεύσεων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κηπευτικών, ο Άρης Υφαντής από τη Θήβα κάνει λόγο για εξυγίανση του κυκλώματος εισαγωγών κηπευτικών. «Πρέπει επιτέλους να μιλάμε για προϊόντα με ελληνική ταυτότητα και προϊόντα εισαγόμενα». Παράλληλα, διευκρινίζει ότι «θα πρέπει να εναρμονιστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων με τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα τρίτων χωρών που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς να γίνεται έλεγχος». Τέλος, ο κ. Αϋφαντής, εστιάζοντας στο θέμα του κόστους παραγωγής, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του νερού και ζητά την καλύτερη διαχείρισή του, «γιατί αποτελεί το βασικότερο εργαλείο στον αγροτικό τομέα».


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μεγάλα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την αυτονομία, την ανθεκτικότητα και εν γένει τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας θέτουν ως αιτήματα προς τον νέο πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκπρόσωποι γεωργών και κτηνοτρόφων σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Από πλευράς αγροτικής παραγωγής, ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ, Χρήστος Τσιχήτας, επισημαίνει ότι καθώς η γεωργία είναι ένα επάγγελμα με δική του δυναμική, που επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα ΚΑΠ, στην κλιματική αλλαγή και στο κόστος παραγωγής. «Τα καίρια ζητήματα και οι προτεραιότητες του νέου υπουργού εκτιμώ ότι θα πρέπει να εστιάζονται στα παραπάνω θέματα. Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της νέας ΚΑΠ και το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί, έτσι όπως είναι σχεδιασμένη. Όπου χρειαστεί, να γίνουν διορθώσεις.

Μέσα εκεί θα πρέπει να ενταχθούν και να συνδεθούν τόσο η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αφού η κλιματική κρίση και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα είναι πλέον υπαρκτά, ενώ θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε έργα υποδομής που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων. Ένα τελευταίο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζει ο κ. Τσιχήτας.

Από πλευράς κτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μακεδνός» στην Καστοριά, Θωμάς Μόσχος, επισημαίνει: «Στα κυρίαρχα αιτήματα θα είναι πρώτα από όλα το ασφαλιστικό, αφού πληρώνουμε ασφάλειες, αλλά ουσιαστικά αν πάθουμε κάτι δεν αποζημιώνει κανείς και δυστυχώς πληρώνουμε από την τσέπη μας. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό, όπως γίνεται και στον αγροτικό τομέα, με προγράμματα. Κάτι άλλο που ζητάμε ως ΣΕΚ με υπόμνημα στον πρωθυπουργό είναι η σύνδεση ίντερνετ σε περισσότερες περιοχές, προκειμένου να μπορούμε να χρησιμοποιούμε συστήματα γεωργίας ακρίβειας. Επίσης, ζητάμε δημιουργία ιατρείων ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που μένουν στην ύπαιθρο να πηγαίνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Τέλος, η φορολογία είναι ένα μέγιστο ζήτημα, όπως και η ενίσχυση του κλάδου γενικότερα».


ΚΡΗΤΗ

Ο πρόεδρος της Αγροτικής Συνεταιριστικής Εταιρείας Αναπτύξεως Ρεθύμνου (ΑΣΕΑΡ), Γιάννης Γλεντζάκης, έθεσε στην «ΥΧ» τις δύο προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει ο νέος υπουργός: «Πρέπει να τρέξουν οι πληρωμές που λήγουν στις 30/06, να μην έχουμε κάποια κύρωση από την ΕΕ και πρέπει να λειτουργήσει το ΟΣΔΕ, που ουσιαστικά δεν έχει ανοίξει. Να δούμε πώς θα “τρέξει” αυτό το σύστημα να μη φάμε ποινές, να μπορέσουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους».

Ο Ανδρέας Στρατάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ηρακλείου, μας είπε: «Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ -όπως και γενικότερα των εκάστοτε κυβερνήσεων- θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το υπουργείο και οι υπηρεσίες του θα παράγουν έργο προς όφελος των αγροτών και θα είναι συμπαραστάτες τους.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργήσει όπως πρέπει, γιατί αυτήν τη στιγμή έχουν γίνει κάποια μικρά και δειλά βήματα. Θα εργαστούμε με τον νέο υπουργό προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά τον πρόεδρο της ΕΑΣ Σητείας, Μανόλη Μαυροματάκη, «κατ’ αρχάς να ευχηθούμε καλή αρχή στον νέο υπουργό. Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά και δυναμικά. Η παραμονή των αγροτών στην ύπαιθρο και η ενασχόληση των νέων με το αγροτικό επάγγελμα είναι βασικό μέλημα. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγάλους εχθρούς της ελληνικής υπαίθρου, για αυτό χρειάζεται άμεση παρέμβαση στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Η διασφάλιση επάρκειας νερού για τους παραγωγούς και η πραγματοποίηση έργων για τον σκοπό αυτόν είναι επίσης ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί βάση. Το κόστος παραγωγής είναι ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τέλος, θα πρέπει να διευθετηθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν για τις ενισχύσεις των παραγωγών λόγω της νέας ΚΑΠ».


 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, ζητά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου «να μάθει να ακούει». Καταγράφει στα σημαντικά αιτήματα την επίλυση του υψηλού κόστους παραγωγής, προτείνοντας παρεμβάσεις στη φορολογία του πετρελαίου κίνησης και στην τιμή του ρεύματος και συνοψίζει: «Χρειάζεται να μειωθεί η γραφειοκρατία και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα σε νέους να μπουν στο επάγγελμα, αλλά και να δημιουργήσουν μεταποιητικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ως παραγωγοί να κερδίζουν την υπεραξία του προϊόντος τους. Επίσης, χρειάζεται η αναβάθμιση του ΕΛΓΑ, που είναι ένας απαρχαιωμένος ασφαλιστικός φορέας, με στόχο να ανταποκρίνεται στις συνθήκες του σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και όχι να πληρώνουμε με τωρινές συνθήκες, αλλά να παίρνουμε αποζημιώσεις σύμφωνα με όσα ίσχυαν πριν από 15 χρόνια». Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νικόλαος Μποτρότσος, ευχόμενος μια καλή και παραγωγική θητεία, υπόσχεται πως θα βρίσκονται δίπλα τους σε όλες τις θετικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απέναντι, μέσα από διάλογο και κατάθεση προτάσεων, στις αρνητικές. Σχολιάζοντας το επαγγελματικό προφίλ της νέας ηγεσίας, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει βαθιά γνώση των αγροτικών θεμάτων, άρα οι πρώτοι μήνες θα είναι αναγνωριστικοί». Δηλώνει ότι αυτοί που κατέχουν δημόσιο αξίωμα γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά δεν γίνεται καμία προσπάθεια επίλυσης αυτών και μεταφέρει τα αιτήματα. «Οι νέοι υπουργοί από την πρώτη μέρα στο γραφείο πρέπει να ασχοληθούν με την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, ώστε να έχουν όλοι οι αγρότες πρόσβαση σε οικονομικό ποτιστικό νερό. Επίσης, να προχωρήσουν στον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση αναδασμών σε όλη την επικράτεια. Και επιτέλους να μας δώσουν τη δυνατότητα μέσω του ψηφιακού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) να γίνουμε αυτοπαραγωγοί της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε για τις αγροτικές μας εργασίες με ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον και σχεδόν μηδενικό κόστος».


ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικά και καίρια είναι τα ζητήματα που ταλανίζουν παραγωγούς και κτηνοτρόφους στη Δυτική Ελλάδα, τα οποία η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα.

Αν και η δυναμική των παραγόμενων γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία είναι μεγάλη, εντούτοις μια σειρά από προβλήματα δυσκολεύουν τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν τη στήριξη της πολιτείας για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο δυσχερές περιβάλλον που δραστηριοποιούνται.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει τη φετινή καλλιεργητική περίοδο με τις συνεχείς αλλαγές των καιρικών συνθηκών είναι καίριας σημασίας και το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη ακόμα με το θέμα των αποζημιώσεων για αρκετούς πληγέντες έχει δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια. Παράλληλα, οι παραγωγοί ζητούν να αλλάξει ο αναχρονιστικός, όπως τον χαρακτηρίζουν, Κανονισμός του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει ο Οργανισμός υποστηρικτικός και να βρεθεί στο πλευρό του αγρότη.

Καλλιέργειες όπως τα αμπέλια, η Κορινθιακή σταφίδα, τα οπωροκηπευτικά, οι ελιές, τα σιτηρά και άλλες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εξαφάνισή τους. Αρκεί να επισημανθεί ότι από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτονται ζημιές από βροχές, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή του Κανονισμού του, και το βάρος αυτό πέφτει στη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες αποτέλεσαν μεγάλη πληγή και για τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, καθώς οι βροχές προκάλεσαν μείωση των ζωοτροφών. Μέρος της παραγωγής σε σανό και τριφύλλι έχει ήδη χαθεί, με αποτέλεσμα να είναι άμεση η ανάγκη στήριξης από τη νέα ηγεσία.

Και το εθνικό προϊόν της σταφίδας έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, με την τιμή πώλησής του να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Προβληματισμός υπάρχει και με τις ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τη φετινή χρονιά, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Και σε αυτή την περίπτωση, τονίζουν οι αγρότες, η κυβέρνηση είναι απούσα και δεν αποζημιώνει ούτε ενισχύει τους καλλιεργητές, γεγονός που οδηγεί στον αφανισμό τη σταφίδα και τις αγροτικές εκτάσεις στα χέρια των λίγων,

Σημαντικό ζήτημα που χρήζει αποτελεσματικών χειρισμών από την πλευρά της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι η εξασφάλιση ικανού αριθμού εργατικών χεριών από τρίτες χώρες, η έλλειψη των οποίων οδήγησε σε αύξηση του εργατικού κόστους, αφήνοντας δεκάδες στρέμματα παραγωγικής γης ακαλλιέργητα.

Ζητούν από τη νέα ηγεσία να απλοποιηθεί η γραφειοκρατική διαδικασία της πρόσκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και να δοθεί ευκολότερα η πράσινη κάρτα εργασίας, για να αποφευχθεί η περαιτέρω συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.


 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κατάλογος των αιτημάτων των παραγωγών της Πελοποννήσου, μέσα από τον οποίο φαίνεται ο οδικός άξονας που πρέπει να ακολουθήσει η ηγεσία του υπουργείου, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία και να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κιάτου Κορινθίας, Κώστας Παπαβασιλείου, τόνισε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά, αλλά ένα από αυτά που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι ό,τι έχει σχέση με το ΟΣΔΕ και την πίστωση των αγροτών. Εξίσου σημαντικό αίτημα είναι η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί συνέχεια βρισκόμαστε απέναντι σε νέα δεδομένα και ο Οργανισμός δεν μας καλύπτει. Επίσης, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους εργάτες γης, αφού έχουμε πλέον σημαντικό έλλειμμα και στο τέλος δεν θα είναι δυνατή η συγκομιδή».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, υποστήριξε ότι «το βασικό αίτημα αφορά το αρδευτικό και μπορεί να λυθεί με χρηματοδότηση του Ανάβαλου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος, μείζον είναι και το πρόβλημα με τις αναδιαρθρώσεις, αφού το πρόγραμμα που υπάρχει δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον και δεν υπάρχει συμμετοχή των παραγωγών εσπεριδοειδών. Φυσικά, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι πλέον επιβεβλημένη, λόγω των αλλαγών των καιρικών συνθηκών».

Από την Αρκαδία, ο Χρήστος Τσιάμης, πρόεδρος του ΑΣ Μαντινείας και εκπρόσωπος των παραγωγών λαϊκών αγορών, τόνισε ότι «πρέπει να είναι προτεραιότητα η στήριξη των παραγωγών μέσω της μείωσης του κόστους, ώστε να μείνουν στην παραγωγή όσοι εργάζονται σήμερα. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να επιστρέψουν οι νέοι στην παραγωγή, μέσα από ισχυρά κίνητρα και να μην ερημώσουν τα χωράφια. Τέλος, πρέπει να στηριχθούμε μέσα από έναν σχεδιασμό που θα οδηγήσει τα προϊόντα μας στις εξαγωγές».

«Η διαχείριση των υπόγειων υδάτων πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της νέας ηγεσίας του υπουργείου, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος καλλιέργειας», δήλωσε από τη Λακωνία ο φυτωριούχος Στέλιος Σταματάκος, που υποστήριξε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα ο παραγωγός πρέπει να φορολογείται διαφορετικά. «Επίσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεγάλο έλλειμμα σε αγροτικά χέρια», ανέφερε.