Συνάντηση Τσίπρα – Τουσκ: Να τηρηθούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνάντηση Τσίπρα – Τουσκ: Να τηρηθούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Η Ε.Ε. φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Υπογράμμισε ότι αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην άρνηση κρατών – μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, δηλαδή, της νόμιμης οδού για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές.

«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός, και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Τουσκ συμφωνήθηκε η ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στις πρωτεύουσες του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου», από τον οποίον περνούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό, και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει μόνη σε αυτή την κρίση, και ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες. Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή μίας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς της Ε.Ε. για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων. Και ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.

Τουσκ: «Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και την πολύ καλή συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι κομμάτι της Σένγκεν και της Ε.Ε. και θα παραμείνει.

Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να σταματήσουν οι διχόνοιες μεταξύ των κρατών – μελών για να υπογραμμίσει ότι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο πνεύμα αλληλεγγύης.

«Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ, και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Επίσης, τόνισε ότι η κατάσταση στη δυτική διαδρομή των Βαλκανίων είναι δραματική και πρέπει η Ε.Ε. να ενεργήσει αποφασιστικά, ενώ σημείωσε ότι ειδικά στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη, με τη συνεχή ροή μεταναστών και προσφύγων και γι’ αυτό θα ταξιδέψει άμεσα στην Τουρκία.

 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε έκκληση προς όλους τους πιθανούς μετανάστες να μην έρθουν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, να μην πιστέψουν τους διακινητές, γιατί η Ελλάδα δεν θα είναι μία χώρα transit.

Τηλεφωνική συνομιλία με Νταβούτογλου

Εν τω μεταξύ, και όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου.

Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, καθώς και στην 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

Τούρκος αξιωματούχος: Η σύνοδος να μην αφορά μόνο το προσφυγικό

Ωστόσο, σε δήλωσή του σήμερα Τούρκος αξιωματούχος τόνισε πως η έκτακτη σύνοδος κορυφής δεν πρέπει να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά θα πρέπει να αφορά και τις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ένωση.

Eκτός από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σύνοδος κορυφής πρέπει να δώσει την ευκαιρία για συνομιλίες σχετικά με το θέμα της κατάργησης των αδειών εισόδου προς τους Tούρκους πολίτες, διευκρίνισε ο αξιωματούχος. «Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά είναι αδύνατον να το καταφέρουμε σε μία μέρα» πρόσθεσε.