Ανάλυση Πειραιώς: Βγάζουν αντίδραση, αλλά έχουν δρόμο μπροστά τους τα αγροτικά εμπορεύματα

Σιτάρι, χυμός πορτοκαλιού και ρύζι ξεχωρίζουν, προβληματισμοί για το βαμβάκι

Σημάδια ανάκαμψης στις τιμές των αγροτικών προϊόντων τον Απρίλιο εντοπίζει η ομάδα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, προειδοποιώντας ωστόσο για την εμφάνιση πτωτικών πιέσεων το επόμενο διάστημα, καθώς ο κορωνοϊός εξακολουθεί να ρίχνει τη βαριά σκιά του πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Η παραπάνω γενική εικόνα που σκιαγραφεί το 3ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της τράπεζας παρουσιάζει βέβαια και διαφοροποιήσεις ανά προϊόν.

Έτσι, για το σιτάρι διαφαίνονται θετικές προοπτικές αφού οι τιμές του υποστηρίζονται, μεταξύ άλλων, από τον συνδυασμό μειωμένων εξαγωγών και αποθεματοποίησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ενώ τη δυναμική του διατηρεί και το ρύζι, καθώς η αυξημένη διεθνής ζήτηση συνδυάζεται με προβλήματα στις εξαγωγές από τις μεγάλες ασιατικές χώρες-παραγωγούς.

Αντίθετα, πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές απέναντι στο βαμβάκι, η κατανάλωση του οποίου είναι συνυφασμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ για το καλαμπόκι πολλά θα κριθούν από την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Οι τελευταίες κατρακύλησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, με το αμερικανικό αργό να κλείνει τη Δευτέρα σε αρνητικό έδαφος (-37,63 δολ./βαρέλι για παράδοση τον Ιούνιο), προτού ανακάμψει την Τετάρτη στα 13,78 δολάρια.

Οι αναλυτές της Πειραιώς τονίζουν εξαρχής ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη του κορωνοϊού. Ωστόσο, ύστερα από το πρώτο σοκ που δημιούργησε ο «εξωγενής» αυτός παράγοντας, οι διεθνείς μετοχικές αγορές προσπαθούν σταδιακά να ανακτήσουν τη δυναμική τους, έστω και όχι με τον ίδιο ρυθμό, τη στιγμή που οι Κεντρικές Τράπεζες (Fed, BoE, BoJ, ΕΚΤ) επιχειρούν να παράσχουν την απαιτούμενη ρευστότητα με πακέτα στήριξης.

Κάλυψαν έδαφος

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όπου οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί, το δολάριο παραμένει δυνατό, η ζήτηση μειωμένη εξαιτίας των περιορισμών στο διεθνές εμπόριο (ο ΠΟΕ προβλέπει πτώση 13% το 2020) και οι τιμές του πετρελαίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων κατάφερε τον Απρίλιο να μετριάσει σημαντικά τις απώλειες του προηγούμενου μήνα. Μάλιστα, το ακατέργαστο ρύζι, ο χυμός πορτοκαλιού και το σιτάρι είχαν θετικές αποδόσεις ενώ η σόγια παρέμεινε αμετάβλητη.

Αν και τον προηγούμενο μήνα η τιμή του δείκτη των αγροτικών προϊόντων ήταν 262 δολάρια, τώρα εμφανίζεται ελαφρά ενισχυμένη, στα 272 δολάρια. Βλέποντας το σχετικό διάγραμμα με την τιμή του δείκτη και τους κινητούς μέσους όρους 50 και 200 εβδομάδων αντίστοιχα, οι αναλυτές της Πειραιώς θεωρούν πιθανό να εμφανιστούν πτωτικές πιέσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίζει να αναστέλλει την παγκόσμια οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα.

Σιτάρι

Οι προβλέψεις Μαρτίου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τη στρεμματική απόδοση, τη συγκομιδή και τα στρέμματα που έχουν φυτευτεί παρέμειναν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Οι αγορές παραμένουν ταραχώδεις λόγω της πανδημίας, όμως οι ξένοι αναλυτές εμφανίζονται σχετικά αισιόδοξοι για την τιμή του σιταριού, καθώς ο συνδυασμός μειωμένων εξαγωγών και αποθεματοποίησής του λειτουργεί θετικά. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι η Ρωσία θα περιορίσει τις εξαγωγές κατά 7 εκατ. τόνους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όχι μόνο λόγω κορωνοϊού, αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών (ξηρασία στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας). Παράλληλα, η σταδιακή ανάκαμψη της Κίνας μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για τις εξαγωγές.

Καλαμπόκι

Οι προβλέψεις Μαρτίου του USDA έχουν μια ελαφρά βελτίωση (ο δείκτης αποθέματα-προς-κατανάλωση από 26,15 σε 26,19), με την Κίνα να εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα λόγω της αυξημένης χρήσης ζωοτροφών. Ενδεικτικά, καθώς η χώρα ανακάμπτει σιγά-σιγά, προέβη σε αγορές 567.000 τόνων καλαμποκιού των ΗΠΑ, με 63.000 τόνους για το τρέχον έτος εμπορίας και 504.000 τόνους με παράδοση την 1η Σεπτεμβρίου. Καθώς όμως το καλαμπόκι αποτελεί και συστατικό στοιχείο για την παραγωγή αιθανόλης στις ΗΠΑ, η πρόσφατη και σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου επηρέασε πτωτικά την τιμή. Ενδεχόμενη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου θα στηρίξει και τις τιμές του καλαμποκιού.

Χυμός πορτοκαλιού

Η παγκόσμια μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιών είχε επίπτωση στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όμως, η εξάπλωση της πανδημίας οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για εσπεριδοειδή, στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής. Παράλληλα, εκτός από τον περιορισμό των εξαγωγών, οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στις μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας, ως αποτέλεσμα των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού. Έτσι, η έλλειψη πορτοκαλιών στην παγκόσμια αγορά, οδηγεί σε σημαντική ενίσχυση της τιμής τους και κατά συνέπεια της τιμής του χυμού.

Βαμβάκι

Οι προβλέψεις Μαρτίου του USDA δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με τα στοιχεία Φεβρουαρίου. Καθώς είδη από βαμβάκι θεωρούνται είδη «πολυτελείας», η κατανάλωσή τους ενισχύεται ή μειώνεται συναρτήσει της οικονομικής ανάκαμψης ή ύφεσης. Οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν όλο και περισσότερο σε ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και, λαμβάνοντας υπόψιν την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο, οι πιέσεις στην τιμή του βαμβακιού πιθανώς να συνεχίσουν να υφίστανται.

Σόγια

Οι προβλέψεις Μαρτίου του USDA εμφανίζονται σχετικά βελτιωμένες. Ο δείκτης αποθέματα-προς-κατανάλωση εμφανίζεται ενισχυμένος από 28,16 σε 29,26, ενώ η σταδιακή ανάκαμψη της Κίνας προσφέρει σημαντική στήριξη στην τιμή, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα. Ενδεικτικά, οι εισαγωγές σόγιας στην Κίνα αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να φτάσουν τους 13,3, εκατ. τόνους το προσεχές διάστημα, καθώς πέρα από τη γεωργική παραγωγή (ζωικά σιτηρά) χρησιμοποιείται ευρέως και στη μεταποίηση (βρώσιμα έλαια).

Βοοειδή

Το USDA στις προβλέψεις Μαρτίου αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό σφαγής των βοοειδών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για εισαγωγές και εξαγωγές βοοειδών, ενώ προέβη και σε έρευνες κατά τη διάρκεια του Μαρτίου για τυχόν αύξηση των περιθωρίων κέρδους στις μονάδες συσκευασίας κρέατος, ύστερα από καταγγελίες παραγωγών βοοειδών για χειραγώγηση της αγοράς κρέατος.

Ακατέργαστο ρύζι

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι προβλέψεις Μαρτίου για την παγκόσμια αγορά ακατέργαστου ρυζιού έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Η τιμή του ρυζιού έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις χώρες εισαγωγής, τη στιγμή που εξαγωγικές χώρες, όπως η Ινδία και το Βιετνάμ (90% της παγκόσμιας προσφοράς προέρχεται από την Ασία) αντιμετωπίζουν προβλήματα στις εξαγωγές λόγω του κορωνοϊού, καθώς οι δυσκολίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020