Στους δρόμους οι Θεσσαλοί αγρότες, ζητώντας αποζημιώσεις και αντιπλημμυρική προστασία

Στους δρόμους βγήκαν την Τετάρτη οι Θεσσαλοί αγρότες, στο πλαίσιο κινητοποίησης που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, η Επιτροπή Πλημμυροπαθών και η Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων, με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, την άμεση πραγματοποίηση όλων των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους.

Ζητούν, επίσης, να υιοθετηθεί η πρόταση της περιφέρειας για να κατασκευαστεί αγωγός παροχέτευσης του νερού προς το Αιγαίο, προκειμένου να μην πλημμυρίζουν τα χωράφια τους, αλλά και να μη γίνει αναδιάρθρωση στις υφιστάμενες καλλιέργειες στον κάμπο.

Προθέρμανση για τον Φεβρουάριο

Ουσιαστικά, οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν μια προθέρμανση των Θεσσαλών αγροτών για τα μπλόκα του Φεβρουαρίου, που αυτήν τη φορά φαίνεται ότι θα έχουν συμμετοχή. Το γενικότερο αγωνιστικό πλάνο προβλέπει έξοδο των τρακτέρ μετά τις γιορτές, περί τις 20 Ιανουαρίου, στις εθνικές οδούς.

Στον κόμβο Πλατυκάμπου, στη Λάρισα, οι αγρότες παρέταξαν τα μηχανήματά τους κατά μήκος του δρόμου, ενώ τους επισκέφθηκε και ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρέτας δήλωσε πως η πρόταση της περιφέρειας είναι «να μεγαλώσει η Κάρλα σε εκτάσεις του Δημοσίου, 55.000 στρεμμάτων, και να γίνει το κανάλι που να βγαίνει στο Αιγαίο, προκειμένου να αποτρέψουμε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πλημμύρας στο μέλλον, ώστε να αρχίσουν οι άνθρωποι να νιώθουν μια εμπιστοσύνη να ξεκινήσουν ξανά τις ζωές τους εδώ. Αν δεν γίνει μια τέτοια προσέγγιση, υπάρχουν άλλες δύο λύσεις: Η μία λύση είναι να γίνει κάποιος ψαράς και η άλλη να εγκατασταθεί κάπου αλλού, πράγμα που εγώ δεν το δέχομαι, ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο».

Από την πλευρά του, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, δήλωσε τα εξής: «Οι συνάδελφοι αγρότες βρίσκονται σήμερα στον Πλατύκαμπο γιατί παλεύουν για την επιβίωσή τους. Ζητούμε δέσμευση από την κυβέρνηση με άμεσο χρονοδιάγραμμα και με εκτίμηση των απαραίτητων έργων, ώστε να αποστραγγιστεί το νερό από την Κάρλα και να γίνει αναπλήρωση των στρεμμάτων των συναδέλφων, γιατί δεν θα καλλιεργήσουν για τα επόμενα χρόνια. Ζητούμε, βεβαίως, αποζημιώσεις στο ύψος της πραγματικής ζημιάς και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης, ώστε να παραμείνουμε στα χωριά μας».

Μαζικές οι κινητοποιήσεις σε κωμοπόλεις

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και σε κωμοπόλεις του νομού. Στην Αγιά Λάρισας, πραγματοποιήθηκε μια μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία. Οι αγρότες ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στην παραγωγή μήλων, παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής, υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου, που δεν αποζημιώνεται από τον αναχρονιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ούτε καν από τα ΚΟΕ.

Για τον λόγο αυτόν, διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος στα 1.000 ευρώ/στρέμμα. Στα κάστανα παραμένουν και οξύνονται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700 ευρώ/στρέμμα για φέτος και για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να απαλλαγεί η παραγωγή από τον μύκητα. Επίσης οι αγρότες κατήγγειλαν ότι για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον παγετό, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.

Δυναμική κινητοποίηση με τρακτέρ έγινε και στην Όσσα Συκουρίου, από αμυγδαλοπαραγωγούς, οι οποίοι ανέφεραν ότι η φόμοψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής που, σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία, φτάνει στο 100% σε διάφορες περιοχές και κτήματα. Παράλληλα, τόνισαν ότι χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος στα 800 ευρώ/στρέμμα.

Μαζική κινητοποίηση έλαβε χώρα και στην Ελασσόνα από τους τοπικούς αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους, κυρίως με καλλιεργητές δενδρωδών καλλιεργειών.

Οι αγρότες της Καρδίτσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής τους Ομοσπονδίας για νέο κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων, επιχείρησαν να αποκλείσουν τον Ε-65, αλλά τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, αναφέρθηκε στα κύρια αιτήματα των αγροτών, που είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, η στεγαστική τους αποκατάσταση στα πλημμυρόπληκτα χωριά τους, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και η μείωση του κόστους παραγωγής.

Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Βόλου, με κατάληξη στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας (πρώην νομαρχίας) Μαγνησίας, πραγματοποίησαν αγρότες κυρίως από το Πήλιο μαζί με κτηνοτρόφους, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει μετά τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου, σχετικά με την ακαρπία στις ελιές.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, «με τη σημερινή κινητοποίηση και τις άλλες που γίνονται παράλληλα σε όλη τη Θεσσαλία, οι αγρότες στέλνουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ύπαιθρος αργοπεθαίνει και οι παραγωγοί είναι έρμαια της κλιματικής αλλαγής, με τα χωράφια τους να είναι πλημμυρισμένα ή καμένα από την καταστροφική πυρκαγιά το καλοκαίρι στη Μαγνησία, τους αγροτικούς δρόμους να είναι διαλυμένοι από τον Daniel και τον Elias, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μαζέψουν τη σοδειά τους, την ακαρπία να έχει χτυπήσει φέτος τα ελαιόδεντρα, και το κόστος παραγωγής συνεχώς να αυξάνεται».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με 1.000 ευρώ το στρέμμα σε μήλα, κάστανα, καρύδια και αμύγδαλα στο σύνολο των αγροτών.

Ακόμη, αιτούνται άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με απευθείας κρατική αρωγή βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, καθώς και σε παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν. Επίσης, ζητούν να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους και να αποκατασταθούν άμεσα τα κατεστραμμένα γεφύρια και οι δρόμοι.